Van boekenkast naar Kobo: succes of slecht plan?

Sinds kort hebben we – tegen alle eerdere uitspraken in – een e-reader. Een stap die ik eigenlijk best spannend vond. In dit artikel vertel ik jullie of ik de Kobo Libra fijner vind dan mijn voorraad boeken en wat nu precies de voor- en eventuele nadelen zijn. Heb jij ook een e-reader (en Kobo plus abonnement)? Laat me dan in de reacties vooral weten welke boeken ik nog zeker zou moeten lezen!

Boeken: slecht voor het milieu

Is een e-reader echt duurzamer dan papieren boeken?

Een tijdje geleden begon het te knagen. Ik schrijf regelmatig over duurzaamheid en verduurzaming van ons huishouden, maar – naast de papieren bankafschriften van onze oudste, waar Ro me nog weleens fijntjes op wijst – ik koop wél regelmatig boeken. En dat terwijl daar ook bomen voor worden gekapt, vrachtwagens voor rijden en misschien nog wel wat milieuonvriendelijke tussenstappen die ik nu vergeet.

Uit onderzoek van Kassa blijkt echter dat je best duurzamer zou kunnen lezen. Vanaf dertig boeken is het namelijk beter om een e-reader te gebruiken. Pas dan hef je het milieuvervuilende productieproces weer op, omdat je je CO2-uitstoot hebt gecompenseerd. Hoewel ik eigenlijk geen grote lezer ben, merkte ik wel dat toen ik een Nextory abonnement had, ik veel sneller een boek las of luisterde. Wat me tussentijds weerhield, zijn toch de kosten en het idee dat je weer een boek in je kast zet dat je na één keer lezen niet meer gebruikt.

Waarom nu pas een e-reader?

Je zou je kunnen afvragen waarom ik nu pas, het is immers 2021, aan de e-reader ga. Terechte vraag! Dat heeft toch te maken met mijn liefde voor lezen. Het voelen en ruiken van een nieuw boek, spierwitte bladzijden en een kaft die nog ongekreukt is. Ik dacht eigenlijk dat een e-book datzelfde gevoel nooit zou kunnen opwekken, mede doordat ik op zich prima kon lezen van een (telefoon)scherm, maar lang niet zo geconcentreerd als met een echt boek.

Na meerdere gesprekken met een vriendin, waarbij ik haar volgens mij vaker de vraag heb gesteld of het echt een fijne aankoop was, besloot ik toch overstag te gaan. Ik wil nu eenmaal meer lezen, maar niet nog meer boeken in de kast hebben liggen die ik daarna nooit meer aanraak. En dus kocht ik een e-reader, schafte Kobo plus aan en gaf mijn complete collectie van Jill Mansell weg.

Kobo Libra H2O e-reader (waterdicht)

Waarom de Kobo Libra H2O, hebben we een bad? Nee. Maar het leek me handig om als we eens op vakantie gaan, toch een waterdicht exemplaar in handen te hebben. Of wanneer de meiden in het badje plonzen in de achtertuin; met die onstuimigheid kan je niet af met een normale e-reader, geloof ik. De reviews op Bol waren goed en ik besloot hem zelf aan te schaffen. Zonder hier een hele review van te willen maken, kan ik je deze in elk geval aanraden – als je twijfelt welke je wil. Hoewel hij aan de prijzige kant is, vind ik hem heel handig in het gebruik, makkelijk te begrijpen en je kan hem – mits je een bijpassend hoesje koopt – neerzetten hoe en waar je wil. Wat de grootste pluspunten zijn?

  • Snel in te stellen; je kan vrijwel direct gaan lezen wanneer je Kobo Plus aanschaft
  • Energiezuinig (ik heb hem nog niet opgeladen sinds de aanschaf en inmiddels al anderhalf boek kunnen lezen)
  • Het licht is heel rustig voor je ogen
  • Doordat het beeld op de een of andere manier vrij mat is, voelt het bijna of je een gewoon boek leest
  • Je ziet precies hoeveel bladzijden je nog moet (ook per hoofdstuk) – misschien niet voor iedereen fijn, maar ik vind het persoonlijk best handig om te weten of ik niet nog één hoofdstukje kan lezen voor ik weer overga tot de orde van de dag
  • Binnen je Kobo abonnement staan echt eindeloos veel boeken; vrijwel alle boeken van Jill Mansell, Charlotte de Monchy en Jane Fallon (mijn topfavorieten), behalve de allernieuwste delen. En wil je meer? Dan kan je die gewoon prima downloaden.

Wat is beter: e-reader of een boek?

Hoewel dit natuurlijk een heel persoonlijke keus is en ik jou niet kan adviseren wat je fijn vindt, kan ik wel zeggen dat het me verbazingwekkend weinig uitmaakt. Nu scheelt het misschien dat het idee van een e-reader en de milieuvoordelen in mijn achterhoofd doorwerken. Maar toch. Het gevoel dat ik vooraf had (dat lezen van een scherm zo vermoeiend zou zijn, ik niet nóg een beeldscherm in huis wilde) klopt toch niet helemaal.

Lezen van een e-reader is daadwerkelijk anders dan van een tablet of telefoon. Daarbij scheelt het dat je het hiermee ook echt beperkt tot lezen: je mist hierbij de onrust die je anders mogelijk wel ervaart op een tablet/telefoon, wanneer de berichtjes na elkaar op je scherm voorbij schieten. Je leest met je e-reader echt, waarbij je bij andere devices toch ook veel meer bezig bent met andere dingen en sneller afgeleid raakt.

Kortom, het is de moeite waard om eens te proberen. Je kent vast wel iemand in je omgeving die een e-reader heeft. Vraag hem of haar of je een paar bladzijden kunt lezen wanneer je op bezoek bent, en ervaar hoe jij het vindt. Misschien verrast het je!

De boekenkast in je Kobo e-reader?

Betekent dit nu dat we vanaf nu alleen nog e-books aanschaffen? Ja en nee.

Voor de kinderen vind ik het toch belangrijk dat ze nog altijd fysieke boeken in handen krijgen. Daaraan voldoen we deels doordat we een abonnement hebben op de bibliotheek, deels omdat ze voor verjaardagen en rond feestdagen ook vaak wel iets te lezen krijgen. Overigens is een e-book niet bewezen slechter voor je ogen dan een gewoon boek. Om die reden hoef je het dus niet te laten.

Ik denk dat het in dit geval daarom vooral een gevoelskwestie is. Het plezier van een boek vasthouden, de plaatjes zien (op een e-reader zijn ze toch in grijstinten afgebeeld) en het kunnen aanwijzen – de beleving is gevoelsmatig anders dan wanneer je voorleest van een scherm. Maar goed, wellicht is dat ook een kwestie van tijd en van wennen.

Voor mezelf koop ik vanaf nu alleen nog e-books, mits die niet op de Kobo e-reader staan. Zo kan ik niet wachten op het achtste deel van de Zeven Zussen en staan in dit lijstje met zomerse feelgood romans ook een paar die ik nog graag wil lezen.

Heb jij een e-reader? Hoe bevalt hij en wat zijn jouw favoriete boeken van het moment?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Van boekenkast naar Kobo: succes of slecht plan?”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven