E antistoffen tijdens je zwangerschap, wat nu?

Misschien heb je weleens eerder gehoord van antistoffen in het bloed. De bekendste vorm is rhesus-D, maar er zijn meerdere vormen. Hieronder ook anti-E. Wat het precies inhoudt en welk zorgtraject hierop volgt, lees je in dit artikel.

Let op! Gebruik dit artikel niet als medisch naslagwerk. Het is een combinatie van persoonlijke ervaring en uitleg, zodat je als zwangere vrouw enigszins weet wat je te wachten staat. Voor feitelijke informatie verwijzen we je graag door naar de patiëntenfolder Bloedgroep-immunisatie tijdens de zwangerschap van het LUMC (universitair ziekenhuis, gespecialiseerd in bloedgroepimmunisatie) of de folder Bloedgroep, rhesusfactor en irregulaire antistoffen van het Franciscus Gasthuis en natuurlijk je directe zorgverlener (verloskundige of gynaecoloog). Deze kan je verder helpen.

E antistoffen tijdens je zwangerschap

Hoe weet je of je anti E hebt?

Tijdens je zwangerschap wordt in het eerste trimester bloed afgenomen voor een algemene controle. Hierbij onderzoeken ze je hemoglobine (ijzervoorraad), je suikerspiegel, verschillende ziekten en dus ook de bloedgroep, eventuele rhesusfactoren en irregulaire antistoffen. In ons geval is mijn man E-positief en heeft mijn lijf hier na de zwangerschap van Rose antistoffen tegen aangemaakt. Bij de zwangerschappen hierna stond ik hierdoor onder extra controle.

Is dit bij jullie ook het geval? Dan krijg je na de bloeduitslagen het vervolgtraject uitgelegd.

Er zijn anti-E stoffen in mijn bloed gevonden, wat nu?

In eerste instantie zal je tijdens je afspraak bij de verloskundige meer inhoudelijke informatie krijgen over je bloedgroep en de antistoffen. Vervolgens wordt je bloed regelmatig (elke zes weken) gecontroleerd op de aanwezigheid van E-antistoffen. Mits de hoeveelheid gevonden antistoffen in je bloed onder de 10% blijft, hoef je je geen zorgen te maken en kan je gewoon onder controle van de verloskundige blijven. Stijgt het wel, dan word je doorverwezen naar een specialist waar verdere controles plaats zullen vinden.

Zijn E-antistoffen gevaarlijk?

Voor een inhoudelijk antwoord op jouw situatie verwijzen we je graag door naar je directe zorgverlener. Belangrijk om te weten, is dat het percentage antistoffen in je bloed onder de 10% moet blijven tijdens je zwangerschap. Daarboven zal je doorverwezen worden voor nader onderzoek. Of ze daadwerkelijk een risico kunnen opleveren voor je kindje verschilt per situatie.

Bloedgroepenpas

Wanneer in je bloed antistoffen zijn gevonden, krijg je van Sanquin een bloedgroepenkaart. Deze dien je altijd bij je te dragen en zeker bij ziekenhuisopnamen te laten zien. Het is belangrijk dat je zorgverleners op de hoogte zijn en, mocht dat nodig zijn, transfusiebloed met de juiste antistoffen kunnen klaarzetten.

Antistoffen in je bloed: waar komen ze vandaan?

Bloedgroep, rhesusfactor en antistoffen

Ieder mens wordt geboren met een eigen bloedgroep (A, B, AB of O), positief of negatief. Daarnaast heeft iedereen een bepaalde rhesusfactor (c of D positief of negatief). Hiermee word je geboren.

Daarnaast kan je (door een bloedtransfusie of zwangerschap) later in je leven te maken krijgen met irregulaire antistoffen. Deze ontstaan dus pas nadat jouw bloed in aanraking is gekomen met dat van iemand anders, waarbij jouw lichaam antistoffen aanmaakt tegen die specifieke bloedgroep met bijbehorende kenmerken.

Rhesus-c negatief en rhesus-D negatief

Hoewel je lijf ook kan reageren op een andere bloedgroep (A of B), levert dat geen problemen op voor je baby. Die kan hoogstens wat geel zien na de geboorte, maar daar blijft het doorgaans bij. Een ander verhaal wordt het als je als zwangere rhesus-c of D-negatief bent en de baby positief is. Dan zou het kunnen dat je lijf antistoffen aanmaakt die tijdens je zwangerschap in het bloed van je kindje terecht komen.

Irregulaire antistoffen

Als gezegd ontstaat dit pas later in je leven. Op het moment dat jouw bloedgroep in aanraking komt met een afwijkende bloedgroep, ontstaan irregulaire antistoffen tegen een bepaalde rhesusfactor of een bepaalde letter, zoals: e, E, S, s, Fy, Hofman, Hovekamp, Kell (K), Kidd (Jk). Vaak ontstaan de stoffen tijdens een zwangerschap en kunnen ze een rol gaan spelen bij een volgende zwangerschap. Worden deze in het eerste trimester in je bloed gevonden, dan volgt nader onderzoek om te kijken welk effect het kan hebben op je kindje.

Komt dit vaak voor?

Nee. Het is vrij zeldzaam dat de moeder (schadelijke) antistoffen aanmaakt tegen het bloed van haar baby. Toch is het belangrijk dit op tijd vast te stellen zodat de medische zorg hierop kan inspelen. Het verloop verschilt bovendien per rhesusfactor. Zo kan het verloop bij rhesus-D (de bekendste) en Kell heftiger verlopen, terwijl andere antistoffen doorgaans relatief onschuldig blijven. Daarom is het belangrijk je te laten informeren over jullie specifieke situatie en niet te veel te kijken naar andere rhesusfactoren. Elke soort kent namelijk zijn eigen problematiek en eventuele risico’s.

Heb jij te maken (gehad) met een bloedgroepimmunisatie? Is bij jouw anti-E in je bloed gevonden en vind je het spannend of wil je graag jouw ervaring delen? We lezen het graag in de reactie.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven