Duurzame decoratie in huis? Zo pak je dat aan

Misschien heb je je al eens verdiept in duurzame verlichting of duurzame meubels voor in je huis. Maar wat dacht je van duurzame decoratie? Hiermee maak je het interieur een stuk gezelliger zonder het milieu te benadelen. Daar worden we allemaal blij van! In dit artikel lees je een aantal handige tips en leuke ideeën om duurzame decoratie te verwerken in je huis.

5 tips voor duurzame decoratie in huis

Decoratie van hout

Hout is een natuurlijk materiaal met een hele warme uitstraling. Het is niet alleen geschikt voor meubels, maar ook voor decoratie! Denk aan houten wandplanken, houten muurdecoratie, een beeld of kunstwerk op voet, een decoratieve ladder of een bijzonder houten krukje. Het materiaal heeft een lange levensduur en is goed te recyclen. Zorg er wel voor dat je hout koopt met het FSC keurmerk. Dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen.

Planten in duurzame potten

Haal letterlijk en figuurlijk meer groen in huis door middel van planten. Veel planten werken luchtzuiverend en dragen bij aan een gezond binnenklimaat. Daarnaast kun je (als je ze goed verzorgd natuurlijk) er jaren plezier van hebben. Maak eventueel stekjes om de plantencollectie zelf te blijven uitbreiden. Zet ze daarnaast het liefst in een duurzame pot. De bloempotten van elho zijn bijvoorbeeld geproduceerd met eigen windenergie en zijn 100% recyclebaar. Per jaar gebruikt elho zo’n 8.400.000 kilo gerecycled plastic om stijlvolle design potten mee te maken.

Functionele decoratie

Functionele items die tegelijkertijd decoratief zijn, zijn de perfecte duurzame accessoires. Vooral in de keuken kun je deze tip eenvoudig toepassen. Kleed het aanrechtblad gezellig aan met luxe snijplanken, leuke voorraadpotten en theedoeken met een mooi patroon. Bij het dekken van de tafel kun je herbruikbare servetten van katoen gebruiken en het servies inzetten als decoratie.

Tweedehandse woonaccessoires

Wil je graag nieuwe decoratie aanschaffen? Kijk dan eerst of er tweedehands een vergelijkbaar item te vinden is. Vaak scheelt dit ook in de kosten. Neem een kijkje in de kringloopwinkel of ga online op zoek. Kun je echt niet vinden wat je zocht? Koop dan bij een lokale winkel of een duurzaam bedrijf.

Zelfgemaakte decoratie

Als je een beetje creatief bent, kun je zelf decoratie maken voor in huis. Bijvoorbeeld door oude spullen in een nieuw jasje te steken of door materialen te gebruiken die je al in huis hebt. Een likje verf doet vaak ook al wonderen! Natuurlijk is het dan het beste om te kiezen voor een duurzame verf waarbij zo min mogelijk chemische stoffen zijn gebruikt.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven