Duurzame verzorging van je baby met deze 5 groene tips

Wanneer je een kindje krijgt, kan je tegenwoordig best veel doen om de impact op het milieu te verminderen. Eigenlijk al vanaf de babytijd: met onderstaande verzorgingsproducten maak je meteen een duurzame start in het leven van jullie kleintje!

Duurzame verzorgingsproducten voor je baby

Wasbare luiers en billendoekjes

Niet alleen is het materiaal van de luiers duurzamer dan de wegwerpvariant, ook is het nog eens goedkoper om te kiezen voor wasbare luiers. Het loont dus om deze keuze te maken. Datzelfde geldt voor wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers. Die laatste kan je prima zelf maken als je een beetje handig bent met naald en draad, maar je kunt ze uiteraard ook gewoon online bestellen. Door luiers en billendoekjes gewoon te wassen in de machine ben je een stuk beter bezig voor het milieu. Belangrijk voordeel voor je baby: door het schoonmaken met een wasbaar (katoenen) billendoekje krijgen kinderen doorgaans veel minder last van luieruitslag. Ook zouden kindjes dankzij de wasbare luiers sneller zindelijk zijn.

Kies voor zelfgemaakte hapjes

Als je begint met de eerste hapjes, probeer ze dan zelf te maken. Potjes zijn ontzettend handig, maar de beste keus voor je kindje blijft een verse, zelfgemaakte fruit- of groentemoes. Koop daarnaast liever geen kunststof borden of bestek: een stenen bordje of kom is prima om uit te leren eten. Zo ging het vroeger bij ons toch ook? Daarbij voorkom je dat je per ongeluk een bord of kommetje koopt waarin melamine en bamboe of maïs zit. Deze bleken recentelijk schadelijk voor de gezondheid. Melamine zelf kan in principe wel, maar tot 3 jaar alleen lauw of koud eten.

Zacht voor het huidje én het milieu

Hiernaast is het belangrijk te weten wat je op het kwetsbare huidje van je baby smeert. Kies daarom het liefst voor verzorgingsproducten met een (allergie)kenmerk en zo min mogelijk ingrediënten. Drs. Leenarts is hier een goed voorbeeld van, maar ook Naïf, Louis Widmer en Weleda zijn zacht voor de babyhuid. Aanraders!

Glazen drinkfles

In plaats van een plastic drinkfles kan je nog altijd de ‘ouderwetse’ glazen fles kopen. Zoals bij alles is het doorgaans beter om geen plastic/kunststof te kopen, omdat dit lastig af te breken is. Glas daarentegen kan prima worden hergebruikt. Daarnaast kan je voor de bewaarbakjes van het eten ook beter gaan voor glas. Natuurlijk is het breekbaar, maar je bent er dan automatisch zuiniger mee.

Tweedehands en bio katoen

Hoeveel tijd draagt je baby bepaalde kleding? Over het algemeen, zeker in de beginperiode, groeien ze na enkele weken alweer uit een maat en soms heb je dan de helft nog niet gedragen – alleen al omdat je bepaalde favorieten hebt. Vul daarom een aantal nieuwe items aan met tweedehands kleding van broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes. Vaak ziet het er lange tijd nog mooi uit! Het gel dat je overhoudt, kan je mooi steken in een fijn dagje weg of iets anders waarbij je fijne herinneringen maakt met elkaar. Als je koopt, probeer dan voor biologisch (fairtrade) katoen te gaan. Zo is de volledige babycollectie van LEVV fairtrade biologisch, dat draagt toch een stuk fijner.

Welke duurzame items heb jij aangeschaft voor de verzorging van je kindje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven