Duurzamer shoppen in 5 makkelijke stappen

Wie duurzaam wil leven, ontkomt er niet aan eens kritisch in zijn kledingkast en naar het shopgedrag te kijken. Hoe kun je voorkomen dat je de aarde en andere mensen te veel belast? Gastblogger Mirjam vertelt in deze blog over hun sustainable fashion missie en geeft tips waarmee ook jij je ecologische voetafdruk kunt verkleinen.

Waarom duurzame mode?

Wie de documentaire ‘The True Cost’ heeft gezien, weet waar ik het over heb. De omstandigheden in de fast fashion industrie zijn verschrikkelijk. Mensen die onze Primark en Zara shirtjes maken, werken onder erbarmelijke en levensgevaarlijke omstandigheden voor minder dan het minimumloon. Deze mensen zijn vaak jonge moeders die hun kinderen noodgedwongen moeten achterlaten bij familie in het dorp omdat zij geld gaan verdienen in de grote stad. Het is niet veel, maar meer krijgen ze niet. En wat dacht je van kinderen die worden meegenomen? Ze hebben verschrikkelijke gezondheidsklachten omdat ze iedere dag worden blootgesteld aan giftige stoffen waarmee onze kleding wordt gemaakt.

Daarnaast is er veel water nodig om een simpel t-shirt of jeans te maken. Grote delen landbouwgrond worden bewerkt met giftige pesticiden en rivieren zitten vol afvalstoffen. Sinds ik dit allemaal weet, vind ik een budgetvriendelijk shirt van een grote modeketen helemaal niet meer zo aantrekkelijk. Jij wel?

Bewust shoppen: hoe doe je dat?

Hoe koop ik dan duurzame mode? Ik kies voornamelijk voor tweedehands items. Hierdoor wordt de vraag naar nieuwe kleding kleiner en de afvalberg ook. Voor het hele gezin shop ik vaak op Marktplaats (lees hier tips voor shoppen op Marktplaats). Ook snuffel ik wekelijks even bij de kringloop hier op de hoek en vind ik op rommelmarkten en de vrijmarkt op Koningsdag vaak voor een laag bedrag mooie kleding voor de kleintjes.

Tweedehands kleding is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens lekker goedkoop. Zo houd ik meer geld over voor nieuwe duurzame kleding. Want als ik dan iets nieuw koop, moet het wel van goede huize komen. Voor mezelf koop ik echt alleen items van duurzame, en het liefst ook fairtrade, merken. Voor de kinderen shop ik nog weleens bij HEMA, maar dan kies ik wel echt alleen de dingen met een groen blaadje, wat betekent dat het gemaakt is van eco katoen.

Wat kun jij doen? 5 tips voor een duurzame garderobe

Wil je ook een duurzame garderobe, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan geef ik je hier wat tips:

Koop niks

Flauw hè? Maar door je vaker af te vragen of je nu echt iets nodig hebt, maak je het minst impact op het milieu en je portemonnee.

Haal je kleding tweedehands

Een kledingstuk krijgt een tweede leven, de afvalberg wordt niet onnodig groot en er zijn geen grondstoffen nodig om weer kleding te maken.

Koop kleding van natuurlijke materialen

Wist je dat er plastic vrijkomt bij iedere wasbeurt? Tenminste, als je jouw synthetische kleding wast. Vooral bij sportkleding komen er heel veel microdeeltjes plastic vrij die via de afvoer weer in de natuur terecht komen. Via de lucht en het water komen deze microdeeltjes uiteindelijk weer in ons lichaam terecht. Niet echt een fijn idee!

Kies daarom voor natuurlijke stoffen als katoen, bamboe of linnen. Zijde liever niet, want dat is niet bepaald diervriendelijk. Alternatief is de stof lyocell: niet helemaal natuurlijk, maar wel een milieubewuste keuze.

Investeer in duurzame kleding

Er zijn genoeg merken die milieubewust en fairtrade produceren. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de website  van Project Cece. En check op de website rank-a-brand hoe een merk scoort op duurzaamheid en eerlijke handel.

Als je budget het niet toelaat, koop dan in elk geval bewust

Vind je de prijzen van duurzame merken net iets te ver boven je budget, maar wil je ook niet meer meedoen aan nutteloze fast fashion? Probeer dan alleen de ecolabels van grote modehuizen aan te schaffen. Denk aan het Conscious label van H&M of kleding van biologisch katoen bij HEMA en Zeeman bijvoorbeeld.

Door alleen van een eco-lijn te kopen, geef je de grote warenhuizen het signaal dat er meer vraag is naar milieubewuste kleding.

Ik ben heel benieuwd of jij jouw shopgedrag al hebt aangepast!

Liefs, Mirjam

Mirjam

Mirjam Hart is moeder van 3 en schrijft op 'Een goed verhaal' over duurzaam wonen en leven. Ook deelt ze er interieurinspiratie, makkelijke diy's en fijne uit-tips.

2 gedachten over “Duurzamer shoppen in 5 makkelijke stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven