Duurzaam omgaan met je smartphone: 5 groene tips

We kunnen anno 2023 eigenlijk niet meer zonder telefoon. Kinderen zitten steeds vroeger op social media en krijgen hun eigen telefoon (in eerste instantie voor thuis) soms al bij de kleuters, maar zelf kunnen we er ook wat van. Gemiddeld zitten Nederlanders twee uur per dag op hun telefoon. Los van deze ontwikkeling is de milieubelasting van zo’n mobieltje relatief groot. Met name het opgraven van de materialen gebeurt op een milieu- en mensonvriendelijke manier. Om die reden is het belangrijk zuinig met je mobiele telefoon te zijn én je kind dit mee te geven. Maar hoe doe je dat nu precies? In dit artikel vind je handige tips om langer plezier te hebben van je smartphone.

Zo heb je langer plezier van je mobiele telefoon

Laat je mobieltje repareren

In onze hyperconsumptiemaatschappij zijn we geneigd kapotte spullen weg te gooien en te vervangen door nieuwe. Anders dan onze oma’s verstellen we geen broeken meer (sterker nog, veel mensen kennen het woord niet eens meer), elektronica gaat naar de milieustraat en die bank met gaten? Door naar het grof vuil!

Bij mobieltjes is het echter extra belangrijk om deze te laten repareren. Zo kan je prima je iPhone of Samsung batterij laten vervangen bij zaken als ThePhoneLab. Hier zijn ze gespecialiseerd in het maken van je telefoon en bovendien betrouwbaar. Op die manier zorg je ervoor dat je telefoon langer meegaat en het milieu ontzien wordt – anders dan wanneer je een nieuw exemplaar zou kopen. Online vind je waar de dichtstbijzijnde vestiging zit. Zo kan je in De Pijp (Amsterdam) naar de Van Woustraat en zit er een vestiging in Den Haag in de Frederik Hendriklaan. Al kan je op de website ook al veel informatie vinden over de mogelijke oorzaken van jouw defect. De moeite waard dus om je in te verdiepen.

Refurbished telefoons

Een alternatief voor een gloednieuwe telefoon is de refurbished telefoon. Dit is een tweedehands model dat (vaak na enige reparaties) nog prima een ronde mee kan. Door zo’n mobieltje aan te schaffen, voorkom je dat nieuwe grondstoffen moeten worden gedolven – met alle milieugevolgen van dien. Dit is ook een goed idee voor kinderen. Zij zijn vaak minder voorzichtig en laten hun mobieltje gemiddeld vaker (kapot) vallen. Dat is extra zonde als het een hele nieuwe Samsung of iPhone betreft.

Los abonnement bij je toestel

Door te kiezen voor een los toestel en daar een Sim Only abonnement bij te nemen, kan je makkelijker langer met je telefoon doen. Bovendien ben je op die manier vaak een stukje voordeliger uit. En laten we eerlijk zijn: al die nieuwe snufjes zijn leuk, maar zo’n immens verschil zit er vaak niet tussen model X en XI – ondanks dat de producenten dit je willen laten geloven. Veel functies zijn vooral leuk voor tech-liefhebbers, influencers of hobbyfotografen en minder voor de gemiddelde consument.

Afvalscheiding en inzamelacties

Als je mobieltje het niet meer doet of dusdanig verouderd is dat je hem niet meer gebruikt, lever hem dan in bij de milieustraat of doe mee aan een inzamelingsactie. CliniClowns heeft bijvoorbeeld een actie waarbij je je oude smartphone kunt inleveren, zodat zij een vergoeding kunnen krijgen van hun partner Eeko: een mooie manier om zowel aan het milieu te denken als aan zieke kinderen. Ook andere goede doelen kiezen hier soms voor.

Voorlichting

Tot slot is er nog een laatste punt. Binnen de opvoeding kan je je kinderen voorlichten over de milieugevolgen van de productie van smartphones. Zo geef je hen een stukje bewustwording mee in hun aankopen en zullen ze zorgvuldiger omgaan met hun nieuwe aankoop. Laat hen weten dat je een kapotte smartphone kunt repareren en een oude kan inleveren bij het goede doel. Dan zorg je op die manier ook voor een beter milieu in de toekomst.

Ben jij al een bewuste consument op het gebied van smartphones? Laat jij je mobieltje weleens repareren en lever je ze na afloop in bij de milieustraat of het goede doel? Laat het ons weten in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Dean Drobot – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven