Duurzamer menstrueren? Dit wil je weten!

Een menstruerende vrouw produceert, als ze de ’traditionele’ producten gebruikt, behoorlijk wat restafval. Dat kan beter. In dit artikel vind je niet alleen de laatste innovaties op het gebied van je menstruatie, ook staan er handige tips voor wie groener of duurzamer wil menstrueren.

Hoeveel afval produceer je als je menstrueert?

Uitgaand van gemiddelden: als vrouw produceer je tijdens je leven 90 kilo restafval aan maandverband en 60 kilo wanneer je tampons gebruikt, zo staat op Milieucentraal. Dat is dus eigenlijk gewoon een heel mens aan afval – per vrouw. Gelukkig is er de laatste jaren meer aandacht gekomen voor het verduurzamen van de menstruatie. We hebben meer opties dan ooit. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Dan zit je hier goed! Hieronder vind je namelijk alle groenere opties voor je menstruatie.

Wat zijn de opties als je duurzaam wil menstrueren?

Tampons en maandverband van bio katoen en bioplastic

Beter dan de reguliere menstruatieproducten zijn tampons en maandverband van biologisch katoen (en maandverband, voorzien van een laagje bioplastic). Verder valt hiervoor te zeggen dat beide producten in elk geval composteerbaar zijn.

Het nadeel van deze producten? De prijs. Voor een doosje van 16 stuks Yoni tampons betaal je bijvoorbeeld € 4,65. Ongetwijfeld een eerlijke prijs, maar wanneer je een zwaardere menstruatie hebt, kost je dat behoorlijk veel geld ten opzichte van bijvoorbeeld Hema tampons (€ 1,99 voor 32 stuks). Daarnaast gooi je ook deze producten weg en kan het materiaal niet worden gerecycled. Tot slot valt moeilijk te zeggen of ze écht zoveel beter zijn. Er worden weliswaar minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar de impact op de aarde ligt hoger dan bij andere varianten. Eigenlijk loont het daarom vrijwel altijd om te kijken naar wasbare/herbruikbare producten.

Wasbaar maandverband

Door wasbaar maandverband meteen na gebruik uit te spoelen met koud water, verleng je de levensduur op de lange termijn. Het wasbare verband gaat tot tien jaar mee en kan op lagere temperaturen (40 graden) worden meegewassen.

Het nadeel van dit product? Het kost je net iets meer moeite dan regulier verband, dat je na gebruik direct weggooit. Aan de andere kant is het spoelen een kleine handeling en, mits je regelmatig wast, is het verband ook snel weer fris. En omdat je kan kiezen voor een lagere temperatuur bij je reguliere was, spaar je het milieu.

Menstruatiecup

Een ander milieuvriendelijk menstruatieproduct is de menstruatiecup: een klein ‘bekertje’ dat je inbrengt tegen de baarmoedermond aan. Deze vangt het menstruatiebloed op en kun je legen in de wc. Schoonmaken doe je met koud water. Je hoeft hem niet zo vaak te vervangen als sommige andere producten en de cup gaat zelfs tot vijftien jaar mee. Let er wel op dat je kiest voor een betrouwbare fabrikant met een transparant productieproces. Tot slot ervaren gebruiksters van de cup doorgaans minder buikklachten.

Het nadeel van dit product? Hij moet je liggen. Sommigen vinden het een vies idee, anderen ervaren de cup als onpraktisch. Uit eigen ervaring met de menstruatiecup kan ik zeggen dat ik tampons een stuk makkelijker vind. Zeker als de cup niet helemaal goed sloot of lekker zat, kon hij nog weleens gaan lekken. Ongetwijfeld was dat met een nieuwe, betere cup op te lossen, maar daar had ik eigenlijk al geen zin meer in. Toch ken ik genoeg mensen die er lyrisch over zijn. Zelf proberen dus!

Menstruatieondergoed

Om de zoveel tijd kom je een enthousiaste influencer tegen op socials die het menstruatieondergoed promoot. Wil je echt kiezen voor duurzaam? Dan is THINX volgens onderstaand rapport de beste keus, zowel op basis van de gekozen soort katoen als het gebruik van schadelijke stoffen. Andere producenten kiezen namelijk nog weleens voor nanozilver om geurtjes en de groei van bacteriën te voorkomen. Dit kan echter mogelijk gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het nadeel van dit product? Als gezegd wordt soms gebruik gemaakt van het discutabele nanozilver. Meer onderzoek is nodig om te beslissen in hoeverre je dit veilig kunt verwerken in consumentenproducten.

Menstruatiesponsjes

De sponzen, zoals deze van Croll & Denecke) komen uit de Middellandse Zee en zijn dus van natuurlijke oorsprong. Je gebruikt ze inwendig, als een tampon. Voor twee stuks betaal je iets meer dan een tientje en ze gaan, mits je ze goed gebruikt, zo’n twee jaar mee. Daarna mogen ze in de GFT-bak. Let op! Je hebt ook menstruatiesponsjes in synthetische vorm. Dit voordeel geldt alleen voor sponsjes van natuurlijke oorsprong.

Het nadeel van dit product? Hoewel ik zelf geen ervaring heb met de sponsjes, kon ik dat online ook nauwelijks vinden. Wel kwam ik dit artikel tegen waarin wordt benadrukt hoe belangrijk goede hygiëne is. Verder zouden sommige vrouwen het sponsje lastiger kunnen verwijderen wanneer ze een diepere vagina hebben, omdat er – in tegenstelling tot de tampon – geen touwtje aan zit.

Meer weten? In dit rapport van WECF (Women Engage for a Common Future; meer informatie over deze organisatie vind je op o.a. Wikipedia) vind je nog veel meer inhoudelijke informatie over het gebruik van duurzame menstruatieproducten.

Aanvullende tips

  • Neem meer rust tijdens je menstruatie. Hierdoor verkort je niet alleen de periode waarin je menstrueert, ook verlies je minder bloed. En daarmee zorg je dus ook voor minder afval. (In dit artikel lees je hoe rust je menstruatieduur kan verkorten)
  • Gooi menstruatieproducten altijd bij het restafval. Door ze weg te spoelen via de wc, kan het riool verstopt raken.
  • Kijk goed naar het bedrijf waarvan je koopt. Ja, soms kost het meer als je iets haalt bij bepaalde aanbieders, maar daarmee haal je doorgaans wél betere kwaliteit in huis. Je vagina en baarmoeder zijn kwetsbaar; het loont om daarin te investeren.
  • Blijf je informeren. Zoek online naar betrouwbare bronnen en zoek uit wat bij jou (en je budget) past.

In hoeverre kies jij voor een duurzame oplossing rondom je menstruatie? Heb je bijvoorbeeld menstruatieondergoed en wil je hier iets over vertellen? Ben je fervent fan van de cup? Of houd je het liever bij de reguliere tampons en maandverband? Praat mee in de comments.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Igisheva Maria – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven