Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

7 duurzame tips voor een groene kraamtijd

Als je graag meer wil doen voor het milieu, dan is de kraamtijd ook een goed moment om eens kritisch naar te kijken. Het kan ongetwijfeld duurzamer. Want zijn die plastic flessen wel een slimme keus? Kan je nog iets doen bij de aanschaf van je kraampakket of kinderkleding? In dit artikel vind je tips voor hoe je duurzaam je kraamtijd door kan.

Bewust omgaan met de aarde, ook in de kraamtijd

Ouders staan steeds vaker stil bij de impact die het krijgen van kinderen heeft op het milieu. Ze onderzoeken hoe ze daaraan het best kunnen meewerken en houden de laatste ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Toverwoorden? Biologisch, ecologisch en duurzaam. Niet voor niets is houten speelgoed populairder dan ooit en schieten bedrijfjes uit de grond die alleen nog fairtrade, biologisch geteelde katoen (of zelfs bamboetextiel) verkopen. Je kan hier al mee starten in de kraamtijd. Hieronder vind je 7 handige tips die je helpen met een duurzame kraamtijd!

Duurzame kraamtijd: tips voor mama

Biologisch kraamverband

Een van de eerste hulpmiddelen die je als moeder kan (en moet!) gebruiken, is het kraamverband. Vaak krijg je een aantal verpakkingen van je zorgverzekeraar in je kraampakket, maar wist je dat je ook wasbaar verband kan gebruiken? Kijk bijvoorbeeld eens op Mijn Hemeltje of Cute Cotton. Alternatief zijn de biologisch afbreekbare verbanden van Natracare. Deze mogen niet in de groene bak, volgens dit bericht, maar zijn in elk geval veel minder schadelijk voor het milieu.

Zoogcompressen

Je kan wegwerpexemplaren halen bij de drogist, maar er zijn gelukkig ook groene alternatieven. Zo verkoopt MooreGreen bijvoorbeeld wasbare compressen van bamboe. Ze zijn uiteraard duurder dan de kunstmatige, maar gaan langer mee en kunnen bovendien opnieuw gebruikt worden bij een tweede (of derde, vierde, vijfde) kindje. Ze zijn dus een stuk duurzamer. Wil je helemaal goed doen voor het milieu? Was dan met een product als Seepje.

Duurzame kraamtijd: tips voor je baby

Wasbare luiers

Behalve beter voor het milieu zijn wasbare luiers per saldo ook nog goedkoper. Zeker bij meerdere kinderen. Mocht je twijfelen of het iets voor je is, kies dan (voor je die grote investering doet) voor een probeerpakket. Let er bij de aanschaf van deze duurzame luiers op dat de producten worden gemaakt onder mensvriendelijke omstandigheden. Wil je helemaal goed doen? Kies dan ook wasbare billendoekjes en zwemluiers.

Glazen flessen

Zeer duurzaam zijn de glazen flessen voor baby’s. Je weet bijvoorbeeld zeker dat in het materiaal geen giftige stoffen verwerkt zijn, wat voor plastic flessen niet altijd opgaat. Daarnaast bestaat glas uit volledig natuurlijke grondstoffen. Het is veel makkelijker om te recyclen dan plastic en bovendien minder schadelijk voor het milieu. Laatste argument is dat je met glazen flessen de natuurlijke smaak van water of melk behoudt en dat is een mooie bijkomstigheid voor je kindje. Meer lezen? Kijk eens op de website Pineo.cat. Je kan glazen flessen onder andere kopen bij Difrax.

Een ‘groene’ (fop)speen

Aansluitend op de glazen fles kan een natuurvriendelijke speen natuurlijk niet ontbreken. Difrax besloot geen natuurrubber te gebruiken voor de nieuwe Pure Collectie, maar siliconen. Waarom? De productie van dergelijk rubber geeft veel restafval en vormt een grote belasting op de biodiversiteit – iets dat belangrijk is om in gedachten te houden. Ook gaat dit materiaal langer mee.

Voordeel is dat de fopspenen uit deze collectie zijn ontwikkeld in samenwerking met tandartsen. Vanaf 18 maanden stimuleren ze je dreumes om langzaam te gaan minderen met hun speentje.

Biotextiel

Duurzaam je kraamtijd door betekent ook denken aan de soorten textiel die je kiest voor je baby. Voor alle hydrofielluiers en -washandjes, dekens, lakens en alles dat je nog kan bedenken aan textiel bestaat een biologisch alternatief. Je betaalt weliswaar iets meer, maar je bent dan wel bewust en groen(er) bezig. Nog beter is tweedehands aanschaffen, omdat je daarmee de milieubelasting toch een klein beetje verlaagt.

Verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten

Ook op gebied van verzorgingsproducten zien we steeds vaker dat producenten aandacht schenken aan hun ingrediënten. Het streven is puur en waar mogelijk met zo min mogelijk toevoegingen. Benieuwd welke fijn zijn voor de babyhuid? We zetten de 5 fijnste crèmes voor je baby op een rijtje.

Groen kraampakket aanschaffen

Wil je een kraampakket dat denkt aan mens en milieu, kijk dan online welke mogelijkheden er zijn. PureStart en Dalalou zijn bekende namen. Maar je kan ook kiezen voor een wasbaar pakket. Kijk dus ook wat bij jullie past!

Met bovenstaande tips kan je de periode na de bevalling een stukje duurzamer doorkomen. We zijn wel benieuwd: hoe groen ben (of was) jij in de kraamtijd? En heb je misschien aanvullende tips? Laat het ons weten!

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids