tips duurzame kraamtijd groen wasbaar kraampakket producten

Duurzame tips voor een groene kraamtijd

Wanneer je kinderen krijgt, word je vaak bewuster van de wereld om je heen. Misschien wil je graag meer voor het milieu gaan doen bijvoorbeeld, met oog op de toekomst. Dat kan al vanaf de kraamtijd. Je kunt steeds meer vervangen voor een variant die ecologisch verantwoord(er) is. Daarom vind je in dit artikel verschillende tips voor een duurzame(re) kraamtijd. Aanvullingen zijn natuurlijk altijd welkom!

Bewust omgaan met de aarde, ook in de kraamtijd

De afgelopen decennia heeft er een duidelijke omslag plaatsgevonden in wat ouders belangrijk vinden. Bij hun aankopen kijken ouders steeds vaker ook naar de impact die het krijgen van kinderen heeft op het milieu en onze aarde. Dat zie je ook terug op grote beurzen, zoals de Negenmaandenbeurs, waar groene initiatieven meer ruimte krijgen en grote bedrijven zoals Thule blijven innoveren op dit gebied.

Biologisch, ecologisch en duurzaam zijn niet meer weg te denken. Van kraam- tot kindertijd: houten speelgoed is weer net zo populair als in de jaren tachtig. Verder zie je veel bedrijven die alleen maar textiel van fairtrade, biologisch geteelde katoen (of zelfs bamboe) verkopen en die van alles verzinnen om te verduurzamen. Zo ook dus in de kraamtijd. Hieronder vind je hele fijne tips waarmee je kunt ‘vergroenen’.

Duurzame kraamtijd? Tips voor moeders

Biologisch kraamverband

Een van de eerste hulpmiddelen die je als moeder kan (en moet!) gebruiken, is kraamverband. Vaak krijg je een aantal verpakkingen van je zorgverzekeraar in je kraampakket. Er zijn echter alternatieven:

  • Wasbaar kraamverband (zoals je vindt bij Mijn Hemeltje of Cute Cotton
  • Biologisch afbreekbaar verband van bijvoorbeeld Natracare

Let erop dat die laatste niet in de groene bak mogen, zoals je hier kunt lezen. Ze zijn echter wel minder schadelijk voor het milieu.

Zoogcompressen

Als je naar de drogist gaat, vind je daar vooral wegwerpexemplaren. Gelukkig kan je hier tegenwoordig ook steeds vaker wasbare compressen kopen van biologisch katoen of bamboe. Deze zijn uiteraard duurder dan de plastic variant, maar gaan langer mee en zijn herbruikbaar. Je zou eventueel nog kunnen overwegen tweedehands wasbare zoogcompressen te kopen of ze over te nemen van een vriendin. Om te wassen kan je een product gebruiken als Seepje of KLOK Eco.

Duurzame kraamtijd: tips voor je baby

Wasbare luiers

Behalve beter voor het milieu zijn wasbare luiers per saldo ook goedkoper. Zeker wanneer je meerdere kinderen krijgt, haal je het geld er dubbel uit. Je kunt ook eerst kiezen voor een probeerpakket, wanneer je twijfelt of dit wel iets voor je is. Hiernaast zijn er wasbare billendoekjes en zwemluiers. Je kunt eventueel ook alleen die laatste twee overwegen wanneer wasbare luiers een stap te ver voor je zijn.

Let erop dat de producten worden gemaakt onder milieu- en mensvriendelijke omstandigheden.

Glazen flessen

Glazen zuigflessen zijn zeer duurzaam. Je weet bijvoorbeeld zeker dat in het materiaal geen giftige stoffen verwerkt zijn, wat voor plastic flessen niet altijd opgaat. Daarnaast bestaat glas uit volledig natuurlijke grondstoffen. Het is veel makkelijker om te recyclen dan plastic en bovendien minder schadelijk voor het milieu. Laatste argument is dat je met glazen flessen de natuurlijke smaak van water of melk behoudt en dat is een mooie bijkomstigheid voor je kindje. Je kan glazen flessen onder andere kopen bij Difrax.

Een ‘groene’ (fop)speen

Aansluitend op de glazen fles kan een natuurvriendelijke speen natuurlijk niet ontbreken. Difrax besloot hiervoor geen natuurrubber te gebruiken voor de nieuwe Pure Collectie, maar siliconen. Waarom? De productie van rubber geeft veel restafval en vormt een grote belasting op de biodiversiteit – iets dat belangrijk is om in gedachten te houden. Ook gaat dit materiaal langer mee.

Voordeel is dat de fopspenen uit deze collectie zijn ontwikkeld in samenwerking met tandartsen. Vanaf 18 maanden stimuleren ze je dreumes om langzaam te gaan minderen met hun speentje.

Biotextiel

Duurzaam je kraamtijd door betekent ook dat je kritisch kijkt naar het textiel dat je kiest voor je baby. Voor alle hydrofielluiers en -washandjes, dekens, lakens en alles dat je nog kan bedenken aan textiel bestaat een biologisch alternatief. Je betaalt weliswaar iets meer, maar je bent dan wel bewust en groen(er) bezig. Nog beter is tweedehands aanschaffen, omdat je daarmee de milieubelasting nog meer verlaagt.

Verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten

Ook op gebied van verzorgingsproducten zien we steeds vaker dat producenten aandacht schenken aan hun ingrediënten. Het streven is puur en waar mogelijk met zo min mogelijk toevoegingen. Benieuwd welke fijn zijn voor de babyhuid? We zetten de 5 fijnste crèmes voor je baby op een rijtje. Een merk dat hier verder aandacht aan besteedt is Lovelli. Zachte producten zonder onnodige extra’s die lang meegaan.

Groen kraampakket aanschaffen

Wil je een kraampakket dat denkt aan mens en milieu, kijk dan online welke mogelijkheden er zijn. PureStart en Dalalou zijn bekende namen. Maar je kan ook kiezen voor een wasbaar pakket. Kijk dus ook wat bij jullie past!

Met bovenstaande tips kan je de periode na de bevalling een stukje duurzamer doorkomen. We zijn wel benieuwd: hoe groen ben (of was) jij in de kraamtijd? En heb je misschien aanvullende tips? Laat het ons weten!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Netrun78 – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *