Duurzamer huishouden was nog nooit zo makkelijk

Bewust leven, consumeren en investeren hoort allemaal bij onze moderne leefstijl. En het fijne van deze duurzame keuzes is dat je het vaak (voor een een deel) kunt terugverdienen op een andere manier. Bovendien kies je met de onderstaande vijf punten direct voor een beter milieu en bied je daarmee een mooiere toekomst aan de kinderen. Tijd om aan de slag te gaan!

Zo draag je bij aan een duurzamer huishouden

Investeer in zonne-energie

Eigenlijk de makkelijkste van allemaal. Denk daarbij aan de aanschaf van een zonneboiler (waarbij je water kunt verwarmen met zonne-energie) of een warmtepomp (die warmte uit de bodem, lucht of het grondwater haalt om zijn werk te kunnen doen). Maar ook zonnepanelen, als je die nog niet hebt natuurlijk, zijn een slimme koop. Na de eenmalige investering verdien je hem vanzelf terug én je betaalt minder aan energiekosten op jaarbasis. Meer weten? Hier lees je alles over zonnepanelen, zodat je goed op de hoogte bent van de basiskennis.

Wist je bijvoorbeeld dat de panelen zeker ook ’s winters energie kunnen opleveren? Het is een misvatting dat je direct zonlicht nodig hebt en dat je niks aan zonnepanelen zou hebben in het nogal wisselvallige Nederland – denk alleen al aan afgelopen zomer. Kortom, het is moeite waard je hierin te verdiepen. En ben je overtuigd? Dan kan je overgaan tot de volgende stap: het aanschaffen van zonnepanelen. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Gebruik dan een handige online tool zoals de zonnepanelen koopgids, die je helpt de keuze te maken die bij jullie budget past.

Vervang huishoudproducten zoveel mogelijk voor een groene variant

Natuurlijk, niet alle groene producten werken even goed als de reguliere variant, maar over het algemeen kan je prima alternatieven vinden die een stuk beter zijn voor het milieu. Denk aan de heerlijke allesreinigers van Marcel’s Green Soap – die zoals de naam al verklapt worden gemaakt op basis van groene zeep. Verminder het gebruik van bleek in het huishouden. En hang je was eens lekker buiten te drogen in plaats van de droger aan te zetten. Het zijn soms kleine aanpassingen, maar de natuur zal je dankbaar zijn.

Probeer te koken ‘in het seizoen’

Online zijn tal van kalenders te vinden waarop je direct terugleest welke producten bij dit seizoen horen. Het is meteen dé reden waarom een frisse salade met komkommer bij de zomer past en een stevige stamppot typisch herfstig/winters is. Het voordeel van eten ‘in het seizoen’ is bovendien dat het beter is voor het milieu:

  • Er is minder energie nodig om de groente- en fruitsoorten te vervaardigen
  • Deze groenten en fruit kunnen prima worden geteeld door een boer in de buurt, dus de CO2-uitstoot ligt aanzienlijk lager dan wanneer je medio december een partij nectarines laat invliegen

Leuk bijkomend voordeel is dat je op deze manier ook weer nieuwe groenten (her)ontdekt.

Verminder je hoeveelheid afval

Het verminderen van afval lijkt soms best lastig. Je kan met de beste wil van de wereld pogingen ondernemen, maar zolang de supermarkt komkommers per stuk in plastic verpakt en veel onnodige zakjes gebruikt voor van alles, ontkom je er bijna niet aan. Toch helpt het om eens kritisch te kijken. Neem om te beginnen zelf draagtassen mee naar de supermarkt, kijk of ze bij de versafdeling ook papieren zakken hebben liggen om je fruit en groenten in te stoppen (of beter nog: koop bij een boer in de buurt) en kies, waar mogelijk, voor herbruikbare verzorgingsproducten. Denk daarbij aan wasbare wattenschijfjes en bamboe tandenborstels.

Doe zoveel mogelijk lopend of met de fiets

Toegegeven, je weekboodschappen passen doorgaans niet in je fietstas. Toch scheelt het flink als je vaker de auto laat staan, je kleedt op Hollands weer (anders gezegd: koop een goede regenjas en/of waterdichte schoenen) en gewoon op eigen kracht gaat. Kom je meteen aan je tienduizend stappen of halfuur inspanning per dag zonder dat je ervoor naar de sportschool hoeft. Win-win!

Op welke manier probeer jij een positieve bijdrage te leveren aan het milieu?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven