Press "Enter" to skip to content

Tandemkinderwagen? Alle voor- en nadelen!

Twijfel je of je een dubbele kinderwagen moet aanschaffen voor je tweeling (of kinderen die weinig in leeftijd schelen). Deze blog gaat over algemene informatie, alle voor- en nadelen van een duowagen, het zogenaamde ’tandemrijden’ en de onderlinge verschillen.

De zin en onzin van een dubbele kinderwagen

Met een tweeling of twee kinderen die nauwelijks van elkaar schelen, ontkom je eigenlijk niet aan zo’n bakbeest van een kinderwagen. Wij ook niet. Onze jongste dochters schelen niet meer dan elf maanden en de zorgvuldig uitgekozen, peperdure kinderwagen van Rose bleek niet geschikt om twee kinderen mee te vervoeren. Beetje jammer. 

Na alle opties goed te hebben overwogen, kozen we uiteindelijk voor een tandemwagen van Topmark – de goedkoopste in zijn soort, volgens mij. Voor iets meer dan 200 euro verwisselde de wagen van eigenaar en konden we onze dochters tegelijkertijd zittend vervoeren. Gelukkig zijn nieuwe kinderwagens van tegenwoordig uitgerust met de mogelijkheden om een extra zitje erbij te nemen of ze samen te vervoeren. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n dubbele kinderwagen? Ik vertel je hieronder alles over de verschillende types!

Twee kinderen, één kinderwagen: wat zijn de opties

Als je twee kinderen wil vervoeren, dan kan je gaan voor maar liefst drie verschillende opties. 

 • Naast elkaar
 • Achter elkaar
 • Boven en onder

De dubbele kinderwagen is vooral handig voor de eerste fase, waarin je baby nog weinig kan en je dreumes te klein is om zelfstandig op pad te gaan. Wanneer de oudste van de twee beter luistert en langere stukken kan lopen, is het de overweging waard om de grotere dubbele kinderwagen weer in te ruilen voor een kleiner exemplaar.

Doordat je de dubbele wagen minder lang gebruikt, is het ook niet onverstandig om eens op Marktplaats te kijken naar een goede tweedehands. Dat kan aanzienlijk in de kosten schelen. Of, wanneer je vooraf al hoopt binnen korte tijd twee kinderen te kunnen krijgen, een wagen aan te schaffen die zowel voor één als twee kindjes te gebruiken is. Zo kan je makkelijk schakelen en maak je niet heel veel extra kosten. 

Geertrude: ‘Ik had (maar dat is lang geleden) een dubbele wagen voor de tweeling. Echt een enorm bakbeest, Twee volwaardige wagens (met twee reiswiegjes en later twee stoeltjes) naast elkaar. Heerlijk om mee te wandelen, maar je kon er geen bijna enkele winkel mee in. In de lift van de flat paste hij niet (maar gelukkig waren we al bezig met een ander huis) en opslaan was ook een ramp. Bovendien was hij erg zwaar. Toen ik zwanger werd van de derde (die is maar anderhalf jaar jonger dan de tweeling) kregen we zo’n baby-peuter wagen met de zitjes achter elkaar. Wat een bevrijding was dat! Die wagen heb ik overigens ook gebruikt met twee peuters en een baby: ik had de maxi-cosi op het voorste stoeltje vastgezet en de tweeling zat tegenover elkaar in het bedje achterin. Nog een tip: ga niet op de aangegeven maten af: soms steken er dingen uit die niet meegerekend worden, bij ons waren de knoppen van de regenkap de oorzaak van het probleem met de lift.’

Duowagen 1: kinderen naast elkaar

Misschien wel de bekendste van allemaal is de kinderwagen waarbij beide kinderen naast elkaar kunnen zitten. Sommige varianten zijn verkrijgbaar met wieg, andere alleen in buggyvorm. Laat je daarom goed voorlichten voor je iets koopt. 

Voordelen

 • De kinderen kunnen elkaar vermaken (alhoewel dit dus ook een nadeel kan zijn, zie hieronder)
 • Je hebt zicht op beide kinderen, mits ze naar je toe gericht zijn

Nadelen

 • Kruidvat: al een hindernis zonder dubbele wagen, maar helemaal wanneer je dat bakbeest door de winkel zou manoeuvreren. Onmogelijk! 
 • De kinderen kunnen ruzie maken met elkaar. Continu! 
 • Doordat het een flinke wagen is, heb je vaak flink wat opbergruimte nodig in de auto. Wij hadden een Fiat Panda, dus dat ging hem sowieso niet worden. 
 • Terugkomend op de breedte; overal waar je komt neem je veel ruimte in beslag. Heel praktisch is dat niet. 

Duowagen 2: achter elkaar

Het model waar wij voor kozen werd een tweelingkinderwagen waarbij de dames achter elkaar zaten. Dit type tandemwagen is vooral geschikt bij kinderen die verschillen in leeftijd, maar nog wel allebei vervoerd moeten worden met de kinderwagen.

Voordelen

 • Ze zitten niet constant in elkaars vaarwater. Daardoor kon May (toen nog baby) lekker slapen en Rose de wereld bekijken vanaf haar voorste stoel. 
 • Smaller, dus makkelijker door winkels heen te rijden. 
 • Goed op te bergen in je auto
 • Prima te gebruiken bij twee kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, maar ook bij tweelingen
 • Flinke ruimte voor een boodschappenmand – iets waar moderne kinderwagens vaak op besparen, om de wagen zo compact mogelijk te kunnen opvouwen

Nadelen

 • Je ziet je kinderen vaak niet, omdat de zitting naar een andere kant gericht is dan waar jij loopt. 
 • Door de constructie werd onze Topmark Tandem Buggy Luxe topzwaar, waardoor hij bijna kantelde als je de stoeprand op wilde gaan (zeker als je ook nog boodschappen bij je hebt). Allesbehalve ideaal. 
 • Bochten kosten meer moeite. Je moet bovendien een grotere cirkel maken bij een draai, dus het is allemaal een beetje omslachtig. Zeker wanneer je een hypermoderne lichtgewicht Quinny gewend bent. 
 • Als je in een dorp woont met dijken en holletjes, wil je nooit meer een dubbele kinderwagen: loodzwaar! 
 • Het achterste kind ziet op iets oudere leeftijd weinig van de wereld wanneer voorin een volgroeide dreumes of peuter zit. 

Duowagen 3: kinderen zitten boven en onder

Dan is er tot slot nog de constructie waarbij één kindje boven ligt en de ander onderin zit. Die hebben we ook tijdelijk gehad (een EasyWalker). Heel handig op te vouwen én geschikt voor twee kinderen, maar er waren ook enkele nadelen. Zeker wanneer de kinderen ouder worden.

Voordelen

 • Net als bovenstaande makkelijk op te bergen en vervoeren. 
 • Minder lang dan de wagen waarbij kinderen achter elkaar zitten en dat maakt dat de draaicirkel kleiner is en soepeler loopt. 
 • Smalle wagen, dus geen moeite om door de winkel te lopen. Ook bochten gaan dus makkelijker. 

Nadelen

 • De kinderen zitten letterlijk boven/onder elkaar, wat ervoor zorgt dat de onderste helemaal geen uitzicht heeft. Behalve opzij. 
 • De onderste zit een beetje weggestopt. 
 • Vaak is deze wagen bedoeld voor verschillende leeftijdsgroepen: een baby en een dreumes of peuter. 
 • Let erop dat de wieltjes niet open zijn. Je wil niet dat zo’n klein kinderhandje verdwaald raakt. 

Nog meer kinderen in één kinderwagen?

Stel dat je nu een vierling krijgt of een twee- en vervolgens een drieling, dan kan je speciale wagens halen. Verschillende merken hebben kinderwagens of vier- of meerlingen. Kosten: vanaf € 600,00. 

Conclusie: welke tandemwagen is het best?

Je ontkomt er met meerdere kinderen in dezelfde leeftijdscategorie dus niet aan om een duowagen te kopen. Alleen welke? Dat hangt volledig af van hun leeftijd, je eigen voorkeur en budget. Met bovenstaande tips kom je hopelijk dichterbij jullie ideale wagen.

Ongevraagd advies

Ik kan niet kijken op je wensenlijst en heb geen idee wat jullie budget is. Maar wat ik wel weet, is dat goedkoop duurkoop zou kunnen zijn. Ga daarom eerst eens kijken in een babyspeciaalzaak, waar je verschillende modellen kunt testen. Zo zie je hoe makkelijk hij in te klappen is, of de wagen soepel rijdt, compact is en hoe de kinderen erin (zouden komen te) liggen. Kijk vervolgens op Marktplaats voor een mooie tweedehands. Tenzij je een tweeling krijgt (dan kan het de kosten wel waard zijn om een iets duurder model te kiezen), heb je de duowagen immers maar tijdelijk nodig. Het is zonde om daar bijna duizend euro voor neer te tellen.

Van bovenstaande modellen zou ik met de kennis van nu toch kiezen voor een wagen waarbij beide kinderen achter elkaar zitten. Toegegeven, helemaal praktisch is het niet, maar aan de andere kant zijn de alternatieven ook niet alles. Je hebt in elk geval zicht op beide kinderen en het is maar tijdelijk.

Hebben jullie een dubbele kinderwagen gehad? Wat waren jouw ervaringen? En heb je misschien nog tips voor anderen? 

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids