Press "Enter" to skip to content

Dunstan babytaal: waarom het (soms niet) werkt

Huilt je baby, maar heb je geen idee waarom precies? Dan is Dunstan Babytaal misschien wel iets voor je. Wat het precies inhoudt en hoe je het praktisch kan toepassen binnen je opvoeding, lees je in dit artikel. Ook deel ik mijn eigen (minder succesvolle) ervaring met deze methode.

Communiceren met je baby via Dunstan Baby language

Je baby leren begrijpen door de manier waarop hij huilt – klinkt fantastisch, toch? Aan de manier waarop het huiltje start zou je volgens Dunstan Babytaal kunnen leren ontdekken wat eraan scheelt: honger, slaap of gewoon ongemak. Hoe werkt het precies?

Wat houdt Dunstan Babytaal precies in?

Priscilla Dunstan: ontdekker van verschillen in babyhuiltjes

De Australische Priscilla Dunstan ontdekte op vrij jonge leeftijd dat ze een fotografisch geheugen heeft voor geluid. In de praktijk betekende dat bijvoorbeeld dat ze op haar vijfde Mozart precies kon naspelen, omdat ze de geluiden nog in haar hoofd had zitten. En op school hoefde ze niet te leren, omdat de woorden van haar docent bleven hangen. Toen ze moeder werd, kwam daar een nieuw voordeel bij. Ze leerde aan de hand van de geluiden die haar baby maakte, welke klachten hij had.

Is Dunstan Babytaal universeel?

In de loop van de tijd ontdekte Priscilla dat elke baby bij de geboorte vijf verschillende geluiden maakt, ongeacht zijn (land van) afkomst. Het is daarbij wel zo dat als je niet op je kindje reageert, ze vanzelf zullen stoppen met deze manier van huilen rond 3-4 maanden.

Roelina: ‘Ik vond de Dunstan Babytaal wel behulpzaam, niet dat ik er volledig op vertrouwde maar het was in de meeste gevallen wel een soort bevestiging. Ik vond vooral de Heh (onbehaaglijk) niet te herkennen. De rest eigenlijk wel aardig.

De 5 geluiden die horen bij Dunstan Baby Language

Volgens Priscilla Dunstan zijn er vijf manieren waarop je baby kan huilen:

  • Neh (honger)
  • Ohw (moe)
  • Heh (onbehaaglijk)
  • Eair (darmkrampjes)
  • Eh (boeren)

Als je niet op tijd reageert, gaat het geluid over in echt verdriet. Dan ben je dus eigenlijk te laat.

Hoe herken je het verschillende huilen?

Om goed en adequaat te kunnen reageren op de verschillende manieren van huilen, moet je luisteren naar de beginklank waarmee een baby huilt. Je kan dat ook heel goed terugzien in dit filmpje van Oprah  (zo rond een minuut of 4:30). Daar hoor je alle vormen terugkomen bij meerdere baby’s. Ze legt zelf ook heel duidelijk uit waarom dit geluid bij deze ‘klacht’ hoort. Zo leer je zelf ook iets makkelijker en sneller begrijpen hoe het werkt. Je kan eventueel ook een Dunstan babytaal app downloaden.

Fleur van Mamasliefste.nl: ‘Ik heb ook voor het eerst over Dunstan Baby Language gehoord bij Oprah, maar vond het in de praktijk wel lastiger. Nu hoor ik wel of mijn kind huilt met echte pijn of als ze een beetje last hebben van aanstelleritis 😉 Ook hoor ik wel of het mijn kind is dat huilt of een ander kind.’

De voordelen van Dunstan Babytaal?

Je baby voelt zich begrepen en veilig. Dat is sowieso heel fijn. Door te kunnen reageren wanneer ze eigenlijk nog een beetje liggen te pruttelen, krijg je zelf ook een beter gevoel. Je begrijpt je kindje echt. En dat maakt het in bepaalde gevallen ongetwijfeld een stuk prettiger. Niet voor niks reageert je lijf onrustig op babygehuil. Kijk maar eens naar dit filmpje van het populairwetenschappelijke programma Galileo.

Babygehuil leidt enorm af, ongeacht je geslacht en of je zelf kinderen hebt. Je wil het liefst dat het stopt. Dus hoe beter je ermee kan omgaan, des te fijner je baby zich voelt én des te lekkerder je zelf ook in je vel zit.

Hier vind je meer informatie over het onderzoek naar Dunstan Baby Language. Je vindt hier de bevindingen die zijn gedaan n.a.v. onderzoek door The Leading Edge – een commerciële onderzoeksorganisatie uit Australië. Hieruit bleek onder meer dat 90% van de ouders baat heeft bij het leren kennen Dunstan babytaal.

Onze ervaring met Dunstan Babytaal

Het leren begrijpen van je baby waardoor hij zich nog veiliger voelt bij je: het klinkt fantastisch. In de praktijk merkten we hier echter dat het nog behoorlijk lastig is om echt goed onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende typen huiltjes. Voor mij persoonlijk was het bijvoorbeeld makkelijker om uit non-verbale signalen (wrijven in de oogjes en wegkijken) te concluderen dat onze baby moe was dan het huilen zelf.

Ook merkte ik dat het vaak te lang duurde. Terwijl ik nog aan het puzzelen was of dit nu een Heh, Eh of Neh was, begon ons meisje steeds onrustiger te worden. Dat uit onderzoek bleek dat 90% baat heeft bij Dunstan Babytaal geloof ik wel. Maar tussen baat hebben bij en daadwerkelijk onder de knie krijgen, zit volgens mij nog een grijs gebied. Wij kwamen er in elk geval helaas niet goed uit. Al hebben we de app niet gedownload, hoewel het de vraag is of die daadwerkelijk uitkomst had geboden.

Dunstan Babytaal is een bijzondere manier om te communiceren met je baby. Door goed te luisteren naar zijn manier van huilen, kan je ontdekken waar het precies aan scheelt. Mits het lukt, althans. Onze ervaring met de Dunstan Baby Language is dat het namelijk behoorlijk lastig te herkennen is. Hebben jullie die ervaring ook? Of lukte het jou wel om Heh en Eh van elkaar te onderscheiden?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids