Onze middelste dochter is gezegend met een prachtige bos krullend haar. Prachtig, maar ondanks mijn verwoede pogingen het ei van Columbus te ontdekken in het enorme aanbod met Curly Girl-proof producten, leek het steeds droger te worden. Ze had steeds meer last van klitten en eerlijk gezegd zat ik inmiddels ook met mijn handen in het haar. En toen ontdekte ik weer wat nieuwe trucjes bij anderen. Om die reden besloot ik dit artikel te schrijven: als je ook van de pluis af wil en hoopt op prachtige, gevoede krullen, dan zit je hier goed! Ik deel onze beste tips.
Weg met pluis en droge krullen? Lees snel verder!
Onze dochter heeft krullen van het type 3B/C: spiraalvormig, klein en snel absorberend. En aangezien dit haar een andere verzorging nodig heeft dan dat van mij (steil) of van haar vader (nog kleinere krullen, type 4A), blijft het toch steeds zoeken naar goede producten die erbij passen. Bovendien is alles zo ontzettend duur: voor een shampoo, co-wash of stylingsproduct dat geschikt is, betaal je met een beetje pech al snel € 20,00 per product. En nu vind ik dat nog niet zo erg, als ze maar het effect brengen waarop je hoopt. Maar, zoals je aan dit stukje tekst al kan aflezen, dat was dus elke keer niet het geval.
Heb je dan echt al die dure spullen nodig? Nee, ik geloof dat je geen kapitaal hoeft uit te geven om je krullen goed te voeden – al zal er tussen die dure producten vast ook heel fijn spul zitten. Toch zijn een aantal foefjes zelfs gratis. Je moet ze maar net kennen. Daarom verzamelde ik handige tutorials en deel de handigste tips met je.
Tips om droge krullen weer te voeden
Ga naar de kapper en laat de krullen knippen in een mooi model
Terwijl ik dit tik zitten we in de tweede lockdown. Naar de kapper gaan, zit er dus even niet in. Nu is dat bij een meisje niet zo’n ramp trouwens: dat haar kan iets makkelijker groeien. Rose is dus ook al best een tijd niet meer naar de kapper geweest. En daarbij heeft de vorige kapper haar haren nat geknipt. Dat resulteerde in een soort matje dat onder de rest uit piekte.
Ondanks dat ik me daar al die tijd aan stoorde, was ze ook bang voor de kapper. Daar wilde ik haar niet direct opnieuw doorheen laten gaan, en dus lieten we het maar een tijd zo zitten. Tot afgelopen week. Ik heb de mat er zelf maar uit geknipt en haar kapsel wat ronder gemaakt – voor zover ik dat als leek kan natuurlijk. De kapper knipt het binnenkort wel goed bij, zodra die weer open mag. Het resultaat? Het zag er meteen een stuk beter en gezonder uit. De klitten zijn er niet helemaal uit, maar het oogt wel beter.
Shampoo: niet te vaak!
Zelf waste ik vroeger mijn haar regelmatig: om de dag. Inmiddels ben ik overgestapt naar low poo omdat ik merkte dat mijn hoofdhuid allergisch reageerde, en was ik het ongeveer één keer per week (als het vet wordt). Maar het haar van onze middelste wasten we inmiddels om de dag. Ook omdat het daarna weer even beter door te kammen was.
Wat ik echter niet wist, is dat zo vaak wassen het haar verder uitdroogt. Een no go dus! We deden een stap terug. Inmiddels wassen we het alleen nog in het weekend. Komt ook beter uit met de zwemlessen, als die straks weer beginnen. En het helpt. Haar krullen zijn in een korte tijd al aanzienlijk vooruit gegaan en ogen beter gevoed.
Conditioner, co-wash, olie? Wanneer gebruik je wat?
- Conditioner Shampoo maakt het droger, conditioner voedt. Gebruik dus beide producten – liefst van hetzelfde merk, omdat die op elkaar zijn aangepast.
- Co-wash Shampoo en conditioner ineen. Kan je tussendoor gebruiken als het haar een extra boost nodig heeft of ter vervanging.
- Haarmasker Het werkt om je haar eens per week een diepe verzorging te geven. Hoe? Heel simpel: je wast je haar met shampoo en conditioner, en gebruikt na afloop een haarmasker. Dat laatste spoel je niet uit, maar laat je een halfuur intrekken onder een badmuts of katoenen T-shirt.
- Olie Heeft je haar wat extra liefde nodig? Dan gebruik je een fijne olie. Bij het type 3B/3C kan dit gewoon tussendoor, in combinatie met leave-in conditioner of direct na het wassen. Het haar absorbeert goed, waardoor je het niet extra hoeft uit te spoelen. Aanraders? Deze 100% biologische jojobaolie en castorolie van You Madu.
Conditioner of haarmasker spoelen met koud water
Een gouden tip die ik vond in onderstaand filmpje, is om je haar te spoelen met koud water. Misschien niet heel relaxed, maar je went eraan. Daarbij helpt het om je haar voorover te laten hangen. Niet alleen omdat het water dan niet over je rug stroomt, maar ook omdat je de conditioner ‘naar voren’ spoelt. Mij viel het inderdaad op dat Rose’ haar aan de achterkant heel zacht was, maar vooraan extra last had van pluis en droogte. Nu weet ik wat we daaraan kunnen doen: simpel, maar doeltreffend.
Gebruik elke dag leave-in conditioner of een ander verzorgingsproduct
Krullen met type 3B/3C zijn erg droog en hebben extra vocht en voeding nodig. We kochten een vernevelaar om het haar mee nat te sprayen. Dat is voor haar een stuk fijner dan elke keer met de hand. Je maakt het haar goed nat, kneedt er leave-in conditioner in en eventueel een crème om de krullen te voeden.
Koop de juiste hulpmiddelen
Alleen verzorgingsproducten zijn eigen niet voldoende. Je hebt meer nodig. Onze favorieten?
- Een satijnen kussensloop
- Handdoek van microvezel
- Denman brush (een must!)
- Mist verstuiver: lijkt op een plantenspuit, maar maakt de druppeltjes nog kleiner
- Eventueel: een föhn met diffuser, al droogt het haar van onze dochter zo snel dat dit eigenlijk niet nodig is
Wat zijn jullie ultieme tips voor de verzorging van droger haar en fijnere krultypes?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.