Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Met drie kinderen op tijd op school? Zo doe je dat!

Een gezin met drie kinderen verandert je leven. Zeker als de jongste twee slechts elf maanden schelen. Waar je eerder misschien makkelijk op tijd kwam (of ook al met moeite), wordt dat er na de derde niet beter op. En toch lukt het ons voor de bel op school te zijn. Hoe? In dit artikel vind je handige tips om toch op tijd te kunnen komen met drie dochters.

Op tijd zijn? Niet mijn beste eigenschap

Voor ik mijn advies geef, zal ik eerst eerlijk bekennen dat het me ‘vroeger’ bijna nooit lukte om op tijd te komen. Gênant genoeg kwam June dus vaker wel dan niet na de bel binnen. Nu was ze niet de enige, ter mijn verdediging: op haar vorige basisschool kwamen net na half 9 regelmatig nog wat auto’s aan. Je was pas echt laat rond 8.40 uur. Dat motiveert natuurlijk niet bepaald om iets te veranderen aan je gedrag, zeker niet als je van nature een laatkomer bent. Toch lukt het wel nu we drie kinderen hebben. Behalve dat Ro een notoire op-tijd-komer is en hij me daarmee inspireerde, leerde ik zelf ook een en ander over op tijd komen.

Met drie kinderen kan je niet langer aanmodderen

Wanneer je ‘slechts’ één kind hebt, bestaat het gevaar dat je te relaxed wordt. Je hoeft namelijk alleen te zorgen dat je allebei doucht, je aankleedt en haren netjes zitten. Vervolgens samen eten en hup naar school. Het klinkt in theorie makkelijk; als iets dat nauwelijks kan misgaan. In de praktijk bestaat echter de neiging om te kalm aan te doen, waardoor je tien minuten voor schooltijd toch moet stressen. En in dit geval stootte deze ezel zich dus vrijwel elke schooldag aan diezelfde steen.

Inmiddels gaat dat een stuk efficiënter. Anders lukt het namelijk met geen mogelijkheid om drie kinderen strak in de kleding op tijd aan de wandel te krijgen. Natuurlijk rent June weleens alleen richting school, als het bij de rest misgaat, maar vrijwel elke dag stappen we aangekleed én gevoed de deur uit met nog tien minuten op de klok.

Zo kom je met drie kinderen (ruim) op tijd op school

Op tijd opstaan

Om voorgaande reden kan je met geen mogelijkheid meer in bed blijven liggen wanneer je óók ambieert om op tijd te komen. Waar ik dus met alleen June ‘s winters soms bleef snoozen tot half 8, sta ik nu (zonder ochtendhumeur!) uiterlijk 7.05 uur op. Je hebt geen keus meer met meerdere kinderen.

Een goede planning is het halve werk

Zet waar mogelijk de avond ervoor de tassen klaar, leg alvast alle kledingsets neer en dek de tafel. Kleine kinderen kan je het best al ‘s avonds laten douchen, dat scheelt enorm veel tijd. Smeer brood voor de kinderen voor je zelf begint, probeer zo goed en kwaad als het kan te multitasken tussendoor en stick to the plan!

Laat je zo min mogelijk afleiden tussendoor

Even nog iets zoeken, per se dat ene haarspeldje in willen doen of de televisie aanzetten tijdens het eten – het kunnen allemaal mogelijke afleiders zijn. Probeer je dus zo min mogelijk te laten afleiden door randzaken en focus je op het op tijd komen. Dat is je enige doel. Na half 9 kan je andere dingen gaan doen.

Zorg dat je eerst helemaal klaar bent, voor je iets anders kan gaan doen

Dit geldt ook voor de kinderen. Spreek af dat ze eerst helemaal klaar moeten staan, voor ze iets anders kunnen doen. Dat houdt dus in:

  • Aankleden
  • Haar netjes
  • Ontbijten
  • Tanden poetsen
  • Jassen en schoenen aandoen
  • Tassen inpakken

Daarna mag de televisie aan, als je nog tijd hebt. In de tijd die over is kan jij dan mooi de ontbijtboel opruimen, je eigen tanden poetsen, misschien nog snel je haar goed doen of je opmaken en daarna iedereen richting de voordeur dirigeren.

Houd rekening met het karakter van je kinderen

Zijn ze van het type ‘stevig de pas erin’ of ‘elk bloempje bekijken onderweg’? Ken je kind. De eersten zullen gewoon met je meelopen zonder dat je ze moet ophaasten. Maar vallen jouw kinderen meer onder type 2, dan kan het slim zijn daar vooraf rekening mee te houden. Ga eerder weg, waardoor je onderweg de tijd hebt om rustig aan te doen. Dat scheelt jou frustratie en geeft hen een gezelligere start van de dag.

Op tijd komen? Easy peasy!

Althans, in de zomer: dan is het geen straf om op te staan. In de winter daarentegen vecht ik elke ochtend tegen de weerzin en mijn neiging me nog eens om te rollen. Geloof niet dat het ooit verandert. Maar aan de andere kant levert het ook wat op: door op tijd op te staan, heb ik nog iets aan mijn dag. En dat -zo weet ik inmiddels- is bijzonder fijn. Zeker met drie kinderen.

Heb jij ook meerdere kinderen? Hoe zorg jij ervoor dat jullie elke ochtend netjes op tijd zijn?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids