Met drie kinderen op tijd op school? Zo doe je dat!

Met een groter gezin krijg je regelmatig de vraag hoe je dat toch doet, alle kinderen op tijd op school krijgen. Daarom besloot ik erover te schrijven, omdat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Met de tips uit dit artikel lukt het jou straks ook, of je nu 1, 2 of 5 kinderen hebt.

Op tijd op school met meerdere jonge kinderen

Ons gezin?

Ik heb vier kinderen (bij me). De oudste studeert aan het HBO en gaat zelf naar school. In principe heb ik geen omkijken naar haar, want ze regelt alles zelf. Eigenlijk is ze altijd op tijd, mits de bus rijdt. Haar zusjes gaan naar de basisschool en de jongste zit twee keer per week een ochtend op de opvang. Dat betekent dat ik dus met drie kinderen af en toe wat logistieke uitdagingen heb.

Was ik altijd al op tijd?

Voor ik mijn tips deel, wil ik graag benadrukken dat ik eigenlijk tot mijn dertigste standaard te laat kwam. Mijn oudste dochter zat bijvoorbeeld vaker na de bel binnen dan ervoor en vrienden stonden regelmatig op me te wachten. Inmiddels is dat dus anders, omdat ik leerde hoe je op tijd kunt komen. En hoewel ik dus inmiddels een aantal kinderen verder ben, gaat het naar school gaan aanzienlijk beter dan vroeger. Maar daardoor weet ik dus als geen ander waar je tegenaan kunt lopen als (notoire) laatkomer en hoe je dat kunt oplossen.

Zo kom je met meerdere kinderen (ruim) op tijd op school

Goede voorbereiding is het halve werk

Tot een bepaalde leeftijd kunnen kinderen prima ’s avonds douchen. Dat scheelt in de ochtendspits. Verder kan je de kleding voor de volgende dag klaarleggen voor alle kinderen, eventueel met accessoires (haarelastiekjes, speldjes etc.). En tot slot is het slim om de tassen al zoveel mogelijk voor te bereiden.

  • Een appel of banaan kan vast in de tas
  • De Dopper met water zet je klaar in de koelkast
  • Gymspullen hang je aan de kapstok zodat die op de gymdagen gelijk mee kan (tip: was de gymspullen meteen bij thuiskomst en vul het tasje direct aan)
  • Boterhammen smeer je eventueel vooraf en zet je met een broodtrommel in de koelkast
  • Dek vast de tafel voor morgenochtend

Op die manier verlies je de dag erna minder tijd aan allerlei extra klusjes. Houd in je telefoon bij wanneer dagen anders lopen dan normaal: excursies, schoolreisje, Paaslunch, studiedag etc. Zo blijf je ook op die momenten goed voorbereid.

Op tijd opstaan

Als ouder ben je verantwoordelijk voor hoe het ’s ochtends loopt. Voorkom dat je de hele ochtend achter de feiten aanloopt en als een drill-sergeant probeert de kinderen op te haasten, want dat kost niet alleen een berg frustratie maar ook de goede sfeer. Dat kan echt beter.

  • Zet je wekker op tijd. Als het kan een uur voor de rest wakker wordt.
  • Druk niet (nooit) op snooze.
  • Neem een moment voor jezelf. Niet op je telefoon, maar door te mediteren, iets te lezen of een puzzeltje maken. Op die manier word je rustig wakker en heb je in elk geval de tijd gehad om op te kunnen laden.
  • Douche een paar minuten, verzorg je huid, trek dat ene fijne shirt aan, maak je op – alles om het gevoel te krijgen dat jij de dag aan kan.
  • Zet de ontbijtboel klaar en maak de kinderen wakker.

Heb je vroege vogels? Betrek ze dan zoveel mogelijk bij het hele proces. Daarmee leren ze zelf ook op tijd komen én worden ze zelfstandiger.

Laat je zo min mogelijk afleiden tussendoor

De televisie kan handig lijken, ’s ochtends vroeg. Toch is het vaak een bron van afleiding. Kinderen eten langzamer of staan te dralen terwijl je al vier keer hebt gevraagd of ze hun schoenen kunnen aantrekken. En voor jou kan je telefoon enorm afleiden. Om op tijd te komen, zorg je dus het best voor zo min mogelijk storende factoren. Wanneer ze allemaal op school en de opvang zijn, kan je andere dingen doen.

Zorg dat je eerst helemaal klaar bent, voor je iets anders kan gaan doen

Een goede stelregel die je kunt hanteren (ook voor de kinderen), is dat je helemaal klaar moet zijn voor je wat anders kunt gaan doen. Dus kleding, haar, tanden en tassen moeten geregeld zijn. Vaak is het dan wel tijd om naar school te gaan, maar op vroege dagen kunnen ze dan misschien nog helpen met het opruimen van de ontbijtboel. En daarna een spelletje spelen of televisie kijken.

Houd rekening met het karakter van je kinderen

Ken je kinderen. Zijn ze van het type ‘stevig de pas erin’ of ‘elk bloempje bekijken onderweg’? De eersten zullen gewoon met je meelopen zonder dat je ze moet ophaasten. Maar vallen jouw kinderen meer onder type 2, dan kan het slim zijn daar vooraf rekening mee te houden. Ga eerder weg van huis, waardoor je onderweg alle tijd hebt om rustig aan te doen. Dat scheelt jou frustratie en geeft hen een gezelligere start van de dag.

En bij een combinatie, zoals hier thuis, kan je het best uitgaan van het langzaamste kind.

Heb jij ook meerdere kinderen? Hoe zorg jij ervoor dat jullie elke ochtend netjes op tijd op school zijn?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©nelen – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven