Zo leer je je dreumes opruimen (in 5 simpele stappen)

Kinderen en opruimen – het lijkt soms een strijd zonder eind. Toch kan je al vanaf jonge leeftijd (zelfs in de dreumestijd) beginnen met de basis van het opruimen en je kindje helpen om zijn spullen netjes op te bergen. Hoe dat zit? Met deze 5 stappen lukt het jullie ook om een fijn systeem te krijgen in huis, zonder het gevoel te krijgen dat er een orkaan doorheen heeft geraasd.

Vanaf welke leeftijd kan je kinderen leren opruimen?

Van leeg getrokken wasmanden naar volle speelgoedbakken

We zitten momenteel middenin de fase waarin Sean het vooral heerlijk vindt om wasmanden leeg te trekken of de speelgoedbak om te kieperen. Nu hij nog zo klein is, geeft dat niet, maar over een tijdje hoop ik natuurlijk dat het ook andersom gaat gebeuren. Om die reden investeer ik nu al in een goed systeem waarmee opruimen een peulenschil is (of in elk geval theoretisch gezien zou moeten zijn). Zeker omdat ik het de drie keer hiervoor niet helemaal goed heb aangepakt 😉 Of het nu goede moed betreft of a fool’s hope, met de onderstaande vijf stappen gaan we ervoor!

Opruimen vanaf jonge leeftijd

Hoewel de deskundigen het erover eens zijn dat je hersenen eerst bepaalde verbindingen moeten leggen voor je goed kunt leren opruimen en plannen (lees hierover ook het artikel: Waarom je kind niet opruimt en andere eyeopeners), kan je ze natuurlijk wel vanaf jongs af aan meenemen in het huishouden. Het complete overzicht om een hele huiskamer aan te pakken missen ze in eerste instantie bijvoorbeeld (en ik eerlijk gezegd nog steeds), maar jij kunt als ouder wél helpen om stapsgewijs aan de slag te gaan. Er is dus geen minimumleeftijd.

Zo leer je kinderen opruimen

Neem ze vanaf de babytijd mee in je opruimproces

Al vanaf een maand of acht maak ik bewust tijd om te spelen met Sean. Samen pakken we de blokkendoos, een balletje of ander speelgoed uit zijn bak en daar zitten we dan een halfuur mee te spelen. Na afloop zing ik altijd hetzelfde, zelfbedachte, liedje: ‘Opruimen in de ton, alles opruimen in de ton.’ Hoewel het maar goed is dat ik geen songteksten schrijf, want meer variatie zit er niet in, ziet hij wel wat de bedoeling is. Na het spelen, stop je alles terug in de bak. Door hem al vanaf jonge leeftijd mee te nemen in het opruimen, wordt het een gewoonte die we er de rest van zijn leven in kunnen blijven houden.

Leg uit wat de bedoeling is

Kinderen werken het best met korte opdrachten. Als je het hele proces voor ze uitwerkt van A tot Z, zijn ze je ergens bij de B (maar vaak eerder) al volledig kwijt. Houd het dus bij één stap per keer.

  1. We gaan de Duplo bak pakken.
  2. Verzamel alle stukjes Duplo bij elkaar.
  3. We stoppen alle Duplo nu in de bak.
  4. We zetten de bak weer netjes weg.

Dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn, zal je dus in stukjes moeten opdelen, maar het werkt bij kinderen. Je toont hen hoe het proces van begin tot eind werkt zonder ze ineens te overspoelen met allerlei informatie.

Help mee tot ze het zelf kunnen

In het begin is het belangrijk dat je zelf meehelpt. Zie je dat je kindje zijn aandacht verliest of jou alles laat opknappen? Duw ze dan gewoon een stukje speelgoed in handen en vertel dat het in de bak moet. Een handig boek om hierover te lezen is Jagen, verzamelen, opvoeden van Michaeleen Doucleff. In oude culturen is het heel gebruikelijk dat kinderen van jongs af aan een substantiële bijdrage leveren aan het huishouden en gezin. Ze vertelt hoe dit precies zit en waarom het werkt. Op een gegeven moment zal je zien dat je geen tussenstappen meer hoeft te benoemen en dat je kindje dit zelf oppakt. Dan hoef je alleen maar aan te geven dat je graag wil dat ze hun auto’s, duplo, keukenspullen of poppen opruimen.

Gebruik een handig systeem

Vanaf jonge leeftijd ben ik nogal rommelig. Met de beste wil van de wereld zie ik soms de troep niet echt liggen en leef eromheen. Toch heb ik gaandeweg een systeem gevonden voor mezelf, mede dankzij al die keren dat ik bevangen werd door nesteldrang en mijn favoriete opruimshows op Netflix. Overal in huis zijn de spullen gesorteerd in handige bakjes.

Mijn keukenkastjes zitten daardoor al twee jaar ‘strak in de bak’. Als ik wil schoonmaken, is het een kwestie van bakjes eruit, doekje erdoorheen en alles weer terugzetten. Het is nooit een troep, geen stapels spullen meer die op elkaar gepropt en door elkaar liggen en ik weet alles te vinden. Klinkt als utopia (en zo voelt het eigenlijk ook wel), maar het werkt dus enorm goed.

Oké, terug naar het kinderspeelgoed – want wat hebben die bakken te maken met leren opruimen? Eigenlijk alles. Zorg voor eenzelfde systeem voor het speelgoed. Voor baby’s heb je vaak maar enkele speeltjes en knuffels, dus die kunnen allemaal in één bak. Bij dreumesen en peuters krijg je te maken met meer en groter speelgoed. Kies een handig systeem waardoor ze zelf kunnen helpen. Alle auto’s, duplo of poppen in dezelfde bak.

Houd het overzichtelijk met een beperkte hoeveelheid speelgoed

Iets wat ook handig is: houd de hoeveelheid speelgoed die je aanbiedt beperkt. Je kind hoeft echt niet alles te hebben. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat dit verlammend werkt. Kies dus liever voor enkele stukken waar hij graag mee speelt en wissel elke drie maanden af. Zet bijvoorbeeld een garage neer met auto’s, later een keukentje met bijbehorende spulletjes en tot slot verkleedkleren. Op die manier blijft het speelgoed interessant en raakt je kind niet overprikkeld. En bovendien heb je geen enorme berg spullen in de huiskamer die je nauwelijks nog kunt wegwerken in je kast(en). Dat maakt het opruimen meteen een stuk overzichtelijker.

Als je kinderen vanaf jonge leeftijd meeneemt in het opruimproces, leren ze het vanzelf. Vind jij het lastig om je dreumes hierin goed te begeleiden? Of hebben jullie een goed werkbaar systeem waardoor je dreumes al lekker helpt met opruimen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©ezhenaphoto – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven