5 redenen waarom Dr. Google nooit een goed idee is

Herken je dat? Je voelt je al een tijdje niet zo lekker en (ondanks dat je weet dat het eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee is) op een goede dag klap je de laptop open. ‘Gekke hoest’. Niet veel later stromen allerlei verontrustende zoekresultaten binnen, dus of dat nu een goed idee was? Nee! ‘Dr. Google’ is dat eigenlijk bijna nooit, alleen al om deze 5 redenen.

5 redenen om liever een echte arts te bezoeken dan Google te gebruiken

“Het begon met een akelig hoestje…”

Echt, als je jezelf doodziek wil praten, moet je vooral lekker gaan surfen. Maar wees je er wel van bewust dat je begon met een normaal, vervelend hoestje dat inmiddels al vijf dagen aanhoudt en bijna terminaal eindigt – als je de artikelen mag geloven. Zonde van je tijd en energie. Zoek gewoon de huisarts op als je het niet vertrouwt.

Je eindigt op illustere fora waar iedereen expert lijkt te zijn

Zeker op momenten dat je misschien hoopt zwanger te zijn, dan vind je vaak al snel allerlei antwoorden op je vragen in zo’n forum. Bovendien kom je na verloop van tijd verschillende reacties tegen die aansluiten bij wat jij ervaart. Zoals Lady_Potter88 wiens tante Tilda ook ontdekte dat ze zwanger was door een steekje in haar linkerlies. En MarcelinaWunderlich die gewoon negen maanden ongesteld bleef. Zou het dan toch…? Het vervelende is dat je hierdoor hoop krijgt en dat die bij een menstruatie pijnlijk hard de grond in wordt geboord. Hoe lastig ook, wachten op je ‘NOD’ is het beste dat je kunt doen.

Je weet niet wie de tekst schrijft

Een goed artikel bevat bronnen waar je kunt verifiëren of iemand de waarheid wel spreekt. Maar er zijn genoeg mensen te vinden op het wereldwijde web die een bepaald doel hebben met hun tekst. Zo kunnen ze ervoor kiezen om de lezer bang, onzeker of enthousiast te maken in de hoop meer te kunnen verkopen van hun eigen product. Of hebben ze politieke motieven met hun tekst. Wees dus kritisch. Zeker wanneer je iets mankeert en via Google gaat zoeken naar antwoorden. De huisarts kan je echt vaak beter helpen dan een digitale zoekmachine.

Voorbeeld: de vaccinatiediscussie
Iets dat regelmatig stof doet opwaaien is de vaccinatiediscussie. Als je op internet zoekt naar tegenstanders, kom je regelmatig onwaarheden tegen. De schrijver probeert wantrouwen te kweken tegenover de overheid en mensen aan te wakkeren om te stoppen met het vaccineren van hun kinderen. Een stichting die dit propageert is de NVKP. Zij delen op hun site bronnen die hun beweringen zouden moeten bewijzen. Hieronder ook een tekst, opgesteld door een Amerikaanse scheikundige – iets dat je helemaal onderaan in de kleine letters kan lezen. Ondanks dat de gemiddelde Amerikaan geen idee heeft waar Nederland ligt, had hij een heel artikel geschreven over het beleid van de RIVM. Vreemd, toch? Maar als je zoiets niet uitzoekt, zou het allemaal heel betrouwbaar kunnen overkomen…

Het maakt je hypochondrisch (als je niet uitkijkt)

De een heeft hier iets meer aanleg voor dan de ander. Maar tijdens het lezen kan je je gemakkelijk steeds zieker voelen. En voor je het weet lig je verslagen op de bank, in volle overtuiging dat je iets ernstigs mankeert. Bovendien voel je tijdens het lezen steeds meer klachten opkomen dan waar je in eerste instantie voor keek.

Google kent jouw voorgeschiedenis niet

Waar een huisarts, op basis van eerdere klachten, makkelijker een juiste diagnose kan stellen, kan Google dat natuurlijk niet. De zoekmachine heeft geen idee of jouw huidige astmaklachten voortkomen uit hooikoorts of spontaan ontstaan. Tenzij je regelmatig zoekt op medicatie tegen hooikoorts natuurlijk. dan weet Google het inmiddels wel…

Kortom, bezoek liever een deskundige! De zoekmachine is ontzettend handig als je gewoon informatie zoekt. Maar wanneer je je zorgen maakt om een fysieke verandering dan is een (huis)arts de aangewezen persoon om je daarmee te helpen. Al blijft het natuurlijk verleidelijk om (min of meer) anoniem te kunnen zoeken. Zeker als het iets gênants betreft. Zoek jij veel op via Google? Of ga je toch liever naar de huisarts?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven