Douchecabine of toch een ‘ouderwets’ douchegordijn?

Afgelopen maand besloten we de douche eens goed onder handen te nemen. Sinds we hier wonen stond er namelijk een douchecabine – overgenomen van de vorige bewoner – en die was slecht gekit waardoor er steeds schimmel ontstond. In alle hectiek met twee jonge kinderen kwam het er echter niet van om te gaan verbouwen. Toch hakten we vorige maand de knoop door. Moesten we een nieuwe douchecabine of toch terug naar het ouderwetse douchegordijn?

De badkamer verbouwen: welke vereisen hebben we?

Onze badkamer is niet bijster groot. We hebben gelukkig een mooie handdoekradiator die flink ruimte bespaart (en daarmee echt een aanrader is voor wie hem nog niet heeft) en kochten vorig jaar twee bijpassende meubels in een donkere houtkleur. Dat is meteen een tweede tip voor wie ook wat kleiner behuisd is: koop liever een groter meubel waar alles in past, dan vier losse dingetjes. Kortom, het zag er eigenlijk prima uit, maar toch voelde de oude douchecabine als een echte doorn in het oog. Tijd voor iets nieuws. Alleen, hoe maak je de juiste keus? Met onderstaande voor- en nadelenlijst ontdekten we waar onze behoefte lag. Hopelijk helpt deze checklist jou ook bij het maken van een goede keus tussen een nieuwe douchecabine of terug naar het douchegordijn.

Douchecabine of douchegordijn? De voor- en nadelen

Douchecabine

Voordelen

 • Het design van een douchecabine is strak en elegant
 • Geen wapperend douchegordijn tegen je enkels
 • Stevig en stabiel
 • De rest van de badkamer blijft droog, doordat de deuren van je douchecabine alle spatwater tegenhouden.
 • In principe eenvoudig schoon te maken.

Nadelen

 • Wanneer je een goedkoop exemplaar hebt, zoals wij hadden, en de monteur niet zo’n beste kitter was, kan er schimmel ontstaan in de kit. Op zich geen probleem, maar wanneer het een beetje verborgen is – zoals bij ons – gaat het zich vastbijten in de kitrand. Opnieuw kitten is dan eigenlijk de enige oplossing.
 • Eigenlijk zou je na elke douchebeurt de ramen van de douchecabine moeten schoonmaken.
 • Goedkoop is vaak duurkoop.

Kortom, een douchecabine kan een mooie toevoeging zijn aan je badkamer. Vooral vanwege het elegante design en het tegenhouden van spatwater. Verzeker jezelf echter wel van kwaliteit en ga voor een badkamerspecialist, zoals Badkamerxxl. Op die manier weet je in elk geval dat je geen kat in de zak koopt.

Douchegordijn

Voordelen

 • Je kan af en toe wisselen, waardoor je interieur als het ware mee verandert.
 • Per saldo houd je ogenschijnlijk meer ruimte over als je het gordijn openslaat. In een kleine badkamer kan dit een overweging zijn.
 • Je kunt douchegordijnen meestal in de was doen, dus echt vies hoeft het niet te worden. Afhankelijk dus van hoe jij erin staat.
 • Goedkope oplossing, zeker in een huurhuis kan dit een voordeel zijn.

Nadelen

 • Als je raam openstaat, slaat het douchegordijn vaak tegen je benen aan door de tocht – niet echt een fijn gevoel.
 • Oogt minder strak dan een douchecabine.
 • Je moet ze wel maandelijks in de was gooien anders kan er ten eerste schimmel ontstaan in je douchegordijn, en ten tweede gaan ze muffig ruiken omdat ze natuurlijk ook bij elke douchebeurt nat worden.
 • Je zal na afloop moeten dweilen in de badkamer.

In dit geval kan je dus stellen dat een douchegordijn vooral een slimme keus is om te besparen in je huurhuis. Hoewel het bij- en schoonhouden van je douche hierdoor iets arbeidsintensiever wordt, levert het je ook weer vrijheid op in je interieur én je badkamer oogt ruimer.

De keus voor een douchecabine of douchegordijn

Uiteindelijk kozen wij voor een douchegordijn. We wonen in een huurhuis en daardoor wilden we toch niet te veel geld uitgeven aan een mooie douchecabine. Dan gebruiken we dat liever voor ander meubilair in de badkamer en voor accessoires om meer warmte aan de ruimte toe te voegen. Zo kan je met mooie verlichting, een toffe spiegel en design accessoires voor het toilet je badkamer toch heel eigen maken. Door alles bij één winkel te halen, behoud je de eenheid in je interieur en ziet het er alsnog strak uit.

Hebben jullie een douchecabine of een douchegordijn hangen? Of misschien wel een inloopdouche?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven