Dit moet je doen als jouw kat wormen heeft

Als jouw kat zich niet lekker voelt, kun je dat helaas niet snel merken. Kinderen geven het snel aan door te huilen en amper te kunnen slapen, maar katten blijven helaas erg stil. Een klein verschil in gedrag valt niet snel op, maar met onderstaande tips heb je snel door dat je actie moet ondernemen.

Wormen? In rap tempo gewichtsverlies

Katten zijn over het algemeen vrij op zichzelf. Wanneer jouw kat zich even terugtrekt in een hoekje, hoeft dat niet gelijk alarmerend te zijn. Pas zodra ze dit gedrag dagenlang vertoont, is het tijd om te onderzoeken wat er aan de hand is. Een duidelijk teken dat het niet goed gaat met jouw kat is als ze sterk vermagert en vervolgens een opgezwollen buik krijgt. Het is dan goed mogelijk dat jouw kat besmet is met wormen. Een andere manier om erachter te komen of ze wormen heeft, is door haar ontlasting te bekijken. Hier zijn ze namelijk ook te vinden als ze besmet is.

Besmet raken met wormen

Jouw kat kan makkelijk besmet raken met wormen. Deze wormen komen overal voor, mogelijk ook in jouw tuin. Als jouw kat in de buurt komt van deze wormen, is de kans groot dat ze zich hechten in de vacht van jouw kat. Gezien katten hele schone dieren zijn en zich grotendeels van de dag schoonlikken, duurt het niet lang voordat de wormen ook in het maagdarmkanaal van jouw kat komen. Je moet met name oppassen voor spoelwormen. Deze zijn dusdanig besmettelijk dat ook jouw kinderen besmet kunnen raken met deze wormen. Voor je het weet is het hele huishouden aan de wormen.

Laat je adviseren

Voordat je overgaat tot handelen, is het goed om te weten met welke soort worm jouw kat besmet is geraakt. Er zijn namelijk wormen die niet reageren op bepaalde middelen. Je kan altijd de dierenarts bellen en de situatie van jouw kat voorleggen. Op basis daarvan kan de dierenarts advies geven of jullie uitnodigen voor een bezoekje. Tijdens het onderzoek zal de dierenarts snel ontdekken met welke wormen jouw kat besmet is en welk middel geschikt is om jouw kat te ontwormen. Daarnaast zal de dierenarts ook de dosering bepalen. Een te grote dosering is namelijk giftig voor jouw kat.

Aan de kuur

Zodra je ontdekt dat jouw kat besmet is met wormen is het belangrijk om gelijk actie te ondernemen. Je weet namelijk niet hoelang ze al besmet is en hoelang het duurt voordat ze er echt goed ziek van wordt. Gelukkig heb je tegenwoordig meerdere ontwormingsmiddelen, waaronder het middel van Milbemax voor de kat. Milbemax is een ontwormingsmiddel in de vorm van tabletten. Wat kat niet kent eet ze niet, dus het is verstandig om dit tablet te pletten tot poedervorm en door haar voer te mengen. Het gaat het makkelijkste door natvoer. Een liquid snack is helemaal aan te raden, want katten zijn wel echte fijnproevers. Niet alleen is het een makkelijke manier om jouw kat haar kuur in te laten nemen, maar ze verdient ook wat lekkers in deze moeilijke tijd.  

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven