5 redenen om je dochters ook te laten klussen

Traditioneel associëren we de zorgende rol vooral met meisjes en techniek met jongens. Toch hoeft het gelukkig allemaal niet zo zwart-wit in de praktijk. Voor meiden is het net zo goed belangrijk om te kunnen klussen (en jongens zijn ook goed in de zorgzame rol). Over dat eerste gaat dit artikel: 5 redenen om je dochters te betrekken bij technische klusjes.

Redenen om meisjes te betrekken bij technisce klusjes

Rolpatronen doorbreken

Hoewel ‘genderneutraal opvoeden’ soms een behoorlijk weeïg imago heeft in de media, is er helemaal niets mis mee om maatschappelijk bepaalde rolpatronen te doorbreken. Het past beter bij deze tijd om vooral te kijken naar het karakter van je kind. Gelukkig zie je om die reden ook steeds vaker dat vrouwen technische beroepen gaan uitvoeren en mannen de meer zorgzame, omdat het simpelweg bij hen past. Door je dochters bewust te betrekken bij technische klusjes kan je zien of hun potentie daar ligt.

Emancipatie begint vroeg

Als je op latere leeftijd dezelfde kansen wil krijgen als je mannelijke vrienden, dan moet je van jongs af aan een bepaald zelfvertrouwen meekrijgen en het idee dat je alles aan kan. Uiteindelijk is het belangrijk dat je dochters straks op de werkvloer het salaris durven eisen dat ze verdienen, net zoals mannen dat doen. Dat is de enige weg richting meer inkomensgelijkheid. Bij een gelijke behandeling hoort ook een gelijkwaardige opvoeding: met stoeien, technische klusjes en openstaan voor stoerdere hobby’s.

Zelfredzaamheid

Wat wil je voor je dochter in de toekomst? Dat ze een poppetje wordt dat door te knipperen en hulpeloos kijken mannen voor haar karretje spant? Of een zelfredzame vrouw die weet waar een accu-tol voor dient en die de verstopping in de gootsteen kan oplossen? Als dat laatste je voorkeur heeft, is het slim om je dochter nu al te betrekken bij allerlei klusjes. Uiteindelijk leer je ze toch ook hoe je een huishouden organiseert? Daar hoort het verwisselen van peertjes, leeghalen van een doucheputje en het de storing van de droger oplossen ook bij.

Bijbrengen hoe iets werkt

Als je ziet dat je dochters al op jonge leeftijd interesse hebben in gereedschap kan je ze maar beter leren hoe ze ermee moeten omgaan. Bovendien kunnen ze je dan mooi helpen om bijvoorbeeld die toffe buitenkeuken in elkaar te zetten of hun nieuwe bureau te monteren.

Techniek is leuk

Door je dochters bezig te laten zijn met techniek, leren ze meteen hoe nuttig en leuk techniek is. Je brengt je kind hiermee waardering bij voor technische beroepen. Los daarvan is het natuurlijk interessant om te ontdekken welk mechanisme zorgt voor welk effect. En willen ze hier echt meer van weten? Dan kan je ze mooi meenemen naar allerlei (technische) musea waar je anders minder snel aan zou denken!

Leuk technisch speelgoed om mee te ‘klussen’

Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com

Laat jij je dochter spelen met gereedschap en oefenen met technische klusjes? Of vind je dat toch meer iets voor jongens?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©Serhii Hromov – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven