Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

5 redenen om je dochters ook te laten klussen

Van oudsher betrekken we meisjes vaker bij de zorg en jongens bij technische klusjes in en rondom het huis. Tegenwoordig liggen de genderrollen in de opvoeding gelukkig minder vast, maar zie je dat hier vaak nog wat te halen valt. Daarom besloten we eens 5 redenen op een rijtje te zetten om je dochters ook te laten klussen!

Waarom je dochters niet alleen maar moeten zorgen?

Redenen om meisjes te laten klussen

Genderneutraal spelen

Hoewel ‘genderneutraal’ soms een behoorlijk negatieve klank krijgt in de media, valt er genoeg voor te zeggen om je opvoeding aan te passen aan je kind en veel minder aan de maatschappelijk bepaalde rolpatronen. Want waarom zou een meisje niet onwijs goed kunnen zijn in (vracht)autorijden of lassen? En een jongen in de zorg?

Die les kan je al meegeven in de opvoeding. Door bewust je dochters te betrekken bij het doen van technische klusjes bijvoorbeeld. Je kan immers alleen maar een talent ontwikkelen door te oefenen en door ze deze kans te geven, kunnen ze ontdekken of dit bij ze past.

Emancipatie begint vroeg

Als je op latere leeftijd dezelfde kansen wil krijgen als je mannelijke vrienden, dan moet je van jongs af aan een bepaald zelfvertrouwen meekrijgen en het idee dat je alles aan kan. Uiteindelijk is het belangrijk dat je dochters straks op de werkvloer het salaris durven eisen dat ze verdienen, net zoals mannen dat doen. Dat is de enige weg richting meer inkomensgelijkheid. Bij een gelijke behandeling hoort ook een gelijkwaardige opvoeding: met stoeien, technische klusjes en openstaan voor stoere hobby’s.

Zelfredzaamheid

Met dochters heb je de keus. Voed je ze op tot poppetjes die later vooral goed zijn in knipperen en hulpeloos kijken – in de hoop dat hun knight in shining armor dat ene plankje voor ze ophangt? Of leer je hen op jonge leeftijd omgaan met een schroevendraaier, hamer en vertel je hoe je die ene verstopping in de gootsteen kunt oplossen?

Uiteindelijk wil je toch dat je kinderen op hun achttiende zelfredzaam zijn. Zoals je een jongen anno nu kunt leren hoe hij moet koken, opruimen en schoonmaken, kan je een meisje bijbrengen hoe ze een peertje verwisselt en wat waterpas is.

Bijbrengen hoe iets werkt

Zeker als je ziet dat je dochters interesse hebben in gereedschap, dan kan je misschien maar beter leren hoe ze ermee moeten omgaan. Dat is vaak nuttiger dan verbieden.

Techniek is leuk

Door je dochters bezig te laten zijn met techniek, leren ze meteen hoe nuttig en leuk techniek is. Niet alleen de standaard klusjes in en om het huis, maar vooral ook de achtergrond achter gebruiksvoorwerpen. Bovendien kan je een heel nieuw scala aan musea bezoeken en andere uitjes ondernemen.

Leuk technisch speelgoed om mee te ‘klussen’

Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com

Laat jij je dochter spelen met gereedschap en oefenen met technische klusjes? Of vind je dat toch meer iets voor jongens?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, Serhii Hromov – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids