7 handige tips voor een DIY newborn shoot

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om na de geboorte van je kleintje een newborn shoot te doen. Niet iedereen heeft echter het budget om een fotograaf in te huren of kent een bevriende hobbyist die het voor (veel) minder zou kunnen. Gelukkig kan je zelf ook je eigen newborn shoot organiseren. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel!

Waarom een newborn shoot?

Het verschil tussen de foto’s die je zelf maakt van je kleintje – iets dat je sowieso wel doet – kan je er ook voor kiezen het iets professioneler aan te pakken. Het voordeel daarvan is dat je hele mooie foto’s krijgt van je kindje op deze hele jonge leeftijd. Omdat het echte ‘newborn’ er eigenlijk al vrij snel af gaat, is het extra fijn om de mooie herinneringen van deze periode vast te leggen. Ze groeien immers al zo snel op! Door vervolgens bijvoorbeeld de foto op canvas te laten afdrukken, kan je dit moment toch vangen op een heel speciale manier.

Wanneer doe je een newborn shoot?

Het liefst kies je voor een moment in de eerste zes tot twaalf weken. Baby’s slapen dan nog veel en zijn beduidend kleiner dan daarna. Vaak zie je namelijk dat ‘het baby’ er met zo’n drie maanden wel vanaf is. In het geval van een DIY shoot hangt het tijdstip natuurlijk ook af van je lichamelijke conditie en hoe jullie baby zich voelt. Omdat het succes van een newborn shoot grotendeels valt of staat met dat laatste, is het belangrijk het juiste moment hierop af te stemmen.

Bewerk de foto’s na afloop

Vaak zijn de foto’s al prachtig van zichzelf, maar een zwart-wit filter kan soms een heel andere sfeer oproepen. Of misschien past dit beter bij jullie inrichting. Probeer eens voorzichtig met de handmatige instellingen op je camera te spelen en bewerk de foto’s achteraf met een bewerkingsprogramma, zoals Photoshop.

DIY newborn fotoshoot  bewerk de foto's
©Elleyna – Shutterstock

Tips voor een DIY newborn shoot

Houd de omgeving veilig

Dit staat natuurlijk op één. Doe een newborn shoot nooit in je eentje, maar altijd met iemand erbij. Hij of zij kan goed opletten of de baby nog lekker en comfortabel ligt, of zijn lichaamstemperatuur wel goed blijft etc. Dat geeft jou meer ruimte om foto’s te maken.

Zorg voor een aangename temperatuur in huis

Pasgeboren kindjes hebben vaak nog moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur. Om te voorkomen dat je kleintje het straks te koud of te warm heeft, is het belangrijk dat je zorgt dat de huiskamer goed op temperatuur is. Ook is het belangrijk dat je blijft opletten met de kleding die je aantrekt. Mag je kindje wel wat bloter zijn? Schiet dan snel de foto’s en dek hem of haar vervolgens weer toe met een deken.

Kies voor een moment waarop je kindje relaxed is

De mooiste foto’s maak je toch wanneer je kleintje slaapt en dus eigenlijk niks meekrijgt van de hele shoot. Het geeft jou meer ruimte om lekker te fotograferen en je baby raakt niet compleet overprikkeld door flitslichten en andere indrukken. Let hier dus ook op als je een newborn shoot wil gaan doen. Na een voeding of het badje is bijvoorbeeld een goed moment. Laat je kindje bovendien leidend zijn: wil hij niet slapen of is de baby onrustig? Dan doe je het een andere keer.

©Marina Markova – Shutterstock

Betrek broertjes en zusjes bij de fotoshoot

Hoe leuk is het immers om ze allemaal op de foto te hebben? Misschien kan één van de grotere kinderen jullie kleintje wel vasthouden? Is je oudste nog jong, dan is het ook leuk om ze samen op bed te leggen en het moment vast te leggen waarop je oudste kind trots naar de jongste kijkt. Maakt de foto’s meteen wat speelser.

Gebruik je fotocamera

Het verschil in kwaliteit is best flink als je een beetje weet hoe je met een camera moet omgaan. Je telefoon valt daarbij toch in het niet. Kies daarom voor foto’s met een systeemcamera – het makkelijkst te hanteren, ook voor iemand die hier nog minder kennis van heeft – en je krijgt prachtige foto’s. Bijkomend voordeel is dat als je je foto’s wil laten vastleggen op een canvasdoek of een foto op hout zou willen, dat ze dan scherp genoeg zijn.

Maak gebruik van de juiste accessoires

  • Rieten mandje
  • Zachte, warme deken
  • Comfortabele accessoires die passen bij de leeftijd (zoals een lief knuffeltje, rammelaar)

Kijk op Pinterest

Vind je het lastig om zelf te bedenken hoe je je kindje op de foto wil zetten? Dan is Pinterest je beste vriend. Hier vind je tal van inspiratievoorbeelden waarmee je zelf ook uit de voeten kunt, soms op een manier waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Hebben jullie een newborn shoot gedaan toen je baby net geboren was (of wil je dit gaan doen)? Hopelijk kun je dan met bovenstaande tips uit de voeten. Heb je extra ideeën/aanvullingen of wil je graag jullie ervaring weten? Laat dan zeker even een berichtje achter!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Uitgelichte afbeelding bij dit artikel: Liashenko Olga, Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven