DIY | De leukste zelfgemaakte babyspullen

Vind jij het ook heerlijk om lekker te knutselen of iets moois in elkaar te zetten met de naaimachine? Dan kan je je uitleven na het krijgen van een kind. Van kleding tot accessoires in de kinderkamer of zelfs een complete luiertas naar jouw smaak. Je kan alle kanten op. Daarom zetten we allemaal leuke zelfgemaakte babyspullen op een rijtje ter inspiratie. En ben je nog niet uitgeknutseld? Dan zijn onderstaande opties natuurlijk ook fantastisch om weg te geven als kraamcadeau!

Inspiratie voor zelfgemaakte babyspullen

Luiertas

Zeker als je zelf vrij handig bent, kan het makkelijk zo zijn dat je dé luiertas simpelweg niet tegenkomt. In plaats van blijven zoeken, is zelf maken minstens zo leuk. Bovendien kan je hiermee voldoen aan al je eisen en handige vakjes maken voor alle spullen die je nodig hebt. Sluit hem af met een goede ykk rits (of meerdere, als je binnenin ook afsluitbare opbergruimte wil) en je bent klaar om op pad te gaan.

Wat je in elk geval wil kunnen opbergen in je luiertas?

  • Luiers
  • Billendoekjes
  • Flesje
  • Slab, spuugdoekje
  • Hydrofiel luier (voor als je je kleintje wil verschonen in een openbare verschoningsruimte)
  • Zalfje of crème tegen luieruitslag
  • Desinfecterende gel
  • Extra set kleding

Een volledige lijst vind je hier.

Leren schoentjes

Als je eerste schoentjes wil hebben voor je kindje, is een soepel materiaal belangrijk. De schoen moet met het voetje kunnen mee bewegen. Daarom is leer een veelgebruikt materiaal voor babyschoenen. En die kan je natuurlijk ook prima zelf maken. Bij Leatherbox vind je kwalitatief goed leer dat je perfect is voor zelfgemaakte babyschoenen. Hiermee maak je dus de allereerste schoentjes – die je kind draagt voor hij gaat lopen. Ze kunnen deze in huis aan, maar vooral ook in de kinderwagen als je een stukje gaat wandelen.

Knuffels en zachte popjes

Knooppopjes zijn vrij makkelijk om zelf te maken en heerlijk voor je kindje. Ze komen vanuit de Waldorffilosofie. De popjes hebben geen gezichtsuitdrukking, wat op latere leeftijd de fantasie stimuleert: het popje kan zich immers voelen zoals je kindje dat wil. Als moeder kan je hem bovendien een tijdje bij je dragen zodat hij jouw vertrouwde geur krijgt. Zo biedt het popje ook geborgenheid. Je kunt ze maken van een hydrofieldoek, maar ook van badstof.

Ben je beter in haken? Dan kan je ook van alles maken. Bijvoorbeeld een zachte knuffel die overal mee naartoe gaat, een houten ring met een gehaakt popje waar je een belletje in verstopt (als rammelaar), een knuffeldoek of misschien zelfs een houten standaard met gehaakte ringen.

Pittenzakjes

Met oude stof, wit katoen en bonen of schone kersenpitten kun je heel eenvoudig pittenzakjes maken: een mooie vorm van open ended spelen. De pitten of bonen stop je in een binnenzakje, vervolgens naai je daar een iets groter zakje omheen. Via internet kan je simpele tutorials vinden. Deze pittenzakjes zijn leuk voor baby’s om te voelen en te ontdekken, op latere leeftijd kan je ze verstoppen of kunnen ze ermee gooien.

Lakens voor in bed

Ben je nog niet zo heel handig met de naaimachine? Dan kan je wel mooie lakentjes maken voor in bed. Het is een redelijk eenvoudig DIY project, omdat de vormen rechttoe rechtaan zijn. Daarbij kan je het lakentje versieren met een mooi lintje, een afbeelding (die je uitknipt uit een ander stofje) of gewoon kiezen voor katoen met een opdruk die past bij het thema van jullie babykamer. Online zijn handige tutorials te vinden, zowel op blogs als via YouTube.

Opbergzak

Als je het babyspeelgoed voor de box wil opbergen, is een boxzak heel handig. Deze kan je gemakkelijk maken. Bijvoorbeeld van hetzelfde stofje als de lakens, zodat je in eenzelfde thema kunt blijven. Het voordeel van zo’n zak is dat je het speelgoed altijd in de buurt van jullie kindje hebt hangen. Hoewel je in de eerste maanden helemaal niet zoveel hoeft af te wisselen, is te veel speelgoed ook niet aan te raden. Door eens per week of twee weken weer iets anders neer te leggen, houd je het rustiger voor je baby.

Maak jij weleens een kraamcadeau of heb je ooit iets gemaakt voor je eigen kind(eren)?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Netrun78 – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven