Het is, wellicht versterkt door de afgelopen Covid-periode, steeds gebruikelijker om kritisch te kijken naar wat we op onze huid smeren. In de loop van de jaren zijn verzorgingsproducten namelijk volgestopt met chemicaliën. Is dat echt nodig? Nee, denken wij. Tot op zekere hoogte heeft de natuur namelijk in huis wat we nodig hebben. Het is tegenwoordig daarom heel gebruikelijk om je eigen producten te maken, zoals after sun. Hoe? Daar vertellen we je alles over in dit artikel.
Je eigen after sun maken met aloë vera
Hoe werkt aloë vera precies tegen zonnebrand?
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat aloë vera een heilzame werking heeft bij verbrande huid (eerste- en tweedegraads brandwonden). De dikke gel die in de bladeren van deze bijzondere Egyptische plant zit, helpt je huid genezen. Daarbij is deze gel hydraterend en dus fijn verkoelend voor de beschadigde huid.
Waarom zou je je eigen after sun maken met aloë vera?
Toegegeven, een flesje kopen in de winkel en op je huid spuiten klinkt een stuk simpeler. Toch werkt aloë vera beter wanneer je het puur en vanuit de plant op je huid smeert dan wanner de extracten verwerkt zijn in een product. In producten zijn de aloë vera extracten namelijk gefilterd, er zitten tal van andere, extra ingrediënten in en dat laatste is ook niet altijd goed voor je huid. Zeker wanneer je daar gevoelig voor bent.
Om eerdergenoemde redenen, omdat het zowel hydrateert en verzacht, maar ook omdat het gewoon hartstikke leuk is om met je kinderen te ondernemen, is het goed om eens zelf after sun te maken. Bij Dr. Green kan je verschillende aloë vera pakketten kopen met daarin één of meerdere aloë vera bladeren en beschrijving hoe je de gel kunt oogsten.
Hoe maak je after sun van aloë vera?
Hiervoor kan je verschillende recepten vinden op internet, maar de basis is eigenlijk heel simpel. Je maakt aloë vera gel (heel duidelijk uitgelegd in onderstaand filmpje) en vriest deze in. Heb je je huid verbrand, dan pak je een aloë vera ijsblokje en wrijft deze over de pijnlijke huid. Je kan hier eventueel pepermuntwater, lavendelhydrolaat of kokosolie aan toe voegen, maar dat hoeft dus in principe niet.
Zo bewaar je de aloë vera gel
Wat is onze ervaring met de aloë vera van Dr. Green?
De beschrijving die je bij het aloë vera blad krijgt, vond ik zelf een beetje karig. Ik moest zelf online op onderzoek uitgaan of het nu de bedoeling was om alle gel ineens te oogsten of in stukjes. Uiteindelijk heb ik het alsnog niet helemaal op de juiste manier gedaan geloof ik (alles ineens), maar goed, les voor de volgende keer. Overigens ligt dat vooral aan mezelf, op de website van Dr. Green staat uitgebreide informatie over het oogsten van de gel.
Wat wél positief is, is de ervaring met de gel. Voor de kinderen was het een goede ervaring om hun vinger in het potje te steken en te voelen hoe glibberig pure aloë vera gel is. Daarbij kon ik ze vertellen over de positieve eigenschappen van deze bijzondere plant en hebben we natuurlijk meteen gekeken wat het doet als je aloë vera over je huid heen smeert.
Wat doet aloë vera voor je huid?
Toevallig heb ik laatst een moedervlek laten verwijderen bij de huisarts. Niks geks, maar hij was onder invloed van de hormonen van afgelopen zwangerschappen gegroeid en stoorde me wanneer ik in de spiegel keek. Goed, na het verwijderen ontstond een korstje dat daarna een litteken werd. En omdat aloë vera heel goed is om littekenweefsel te verzorgen, werd dat meteen een goede manier om te testen.
Binnen twee dagen was het korstje helemaal weg – hoewel dat gedeeltelijk natuurlijk het normale verloop is van genezing, maar ook voelt de huid aanzienlijk zachter. Met een baby in huis kan ik het goed vergelijken en inderdaad, het voelt als een babyhuidje. Ook mijn dochter die nog weleens gevoelig reageert op ingrediënten van producten die goed zouden zijn tegen eczeem smeerde haar gezicht vol voor ik er erg in had. Ze had nergens last van (gelukkig) en haar huid is net zo zacht.
Conclusie over het pakketje van Dr. Green?
Voor nog geen tien euro heb je een groot blad in huis waarmee je langer doet dan de gemiddelde crème, die beter werkt en de helft van de prijs is. De geoogste gel kan je in de koelkast of vriezer bewaren (bijvoorbeeld in een schone siliconen ijsblokjesbak), het blijft dan tot minimaal zes maanden goed. Daarbij is het heel veelzijdig, omdat je het kan gebruiken bij rimpels, acné, littekens en eczeem, als after sun, bij striae, in je haar en gewoon als verzorging van je huid natuurlijk.
Kortom, het is echt een aanrader. Dat het je meteen een leuk moment oplevert met de kinderen is een plus! Kan je ze meteen uitleggen hoe belangrijk het is om niet maar klakkeloos van alles op je huid te smeren én dat je echt geen crème van honderd euro nodig hebt.
Over aloë vera van Dr. Green
In de kassen van Dr. Green groeien rijen aloë vera barbadensis miller. Grote, stekelige en krachtige planten die tot de meest ‘geneeskrachtige’ soort behoren (al is geneeskrachtig niet de juiste term; deze aloë vera soort heeft wel de kracht om de huid te verzachten en littekenweefsel te verzorgen.
Tip! In plaats van een online bestelling doen, kan je ook op bezoek in de kassen van Dr. Green zelf. Voor jonge kinderen is er de workshop slijm maken en krijg je een eigen plantje mee naar huis. Vanaf 12 jaar en ouder leer je van alles over huid- en haarverzorging en een interactieve workshop gel oogsten.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dat lijkt me erg leuk om zelf te maken, leuke bezigheid ook!
Wat een goede tip trouwens om een een bezoekje te brengen in de kassen en die workshops zijn voor kinderen helemaal leuk!
Inderdaad leuk om te doen met de kinderen. Zo leren ze spelenderwijs om bewuster te worden dan dat wij waren op hun leeftijd.
Wat handig dat je gewoon je eigen after sun kunt maken. Zeker als je het bijvoorbeeld niet in huis hebt, wat bij ons nog wel eens voorkomt. Op deze manier weet je bovendien precies wat er allemaal in zit.
Het is goed en erg leerzaam om je eigen dingen te maken. Je gaat weer terug naar vroeger.
Ik voelde – heel eerlijk – meteen weerstand. Het lijkt mij zo’n gedoe om het zelf te maken en ik heb al zo weinig tijd. Ook heb ik veel producten geprobeerd met aloë Vera erin en dat was al goed bevallen. Destijds ook daadwerkelijk via iemand die mij heeft uitgelegd hoeveel procent er in het product zat en een hele beschrijving van het bedrijf die het maakt. Dus ik denk dan, waarom zelf maken. Natuurlijk heb ik je volledige artikel gelezen en – ook weer eerlijk – het intrigeert mij toch wel. Zeker over wat je vertelde over het korstje en het gezicht van je kind. Mila heeft eczeem op haar armen (ik had het vanaf baby tot en met mijn dertigste en opnieuw begonnen na mijn veertigste) en dat kunnen we goed verhelpen met natuurlijke producten. Maar toch. Helemaal puur is ook echt puur. Ik ga er dus serieus over nadenken. Goed artikel en goed onderbouwde conclusies!