7 originele DIY adventskalenders én cadeautips

We naderen de periode voor kerst. Daar hoort natuurlijk een adventskalender bij. In dit artikel geven we je inspiratie voor 7 leuke DIY adventskalenders, en vertellen we waar adventskalenders precies vandaan komen en waarom advent zo’n belangrijke periode is binnen het christendom. Het DIY gedeelte niks voor jou? Dan vind je onderaan vier toffe, kant-en-klare exemplaren!  

DIY adventskalenders

Wat is er nu leuker dan zelf aan de slag te gaan met een adventskalender? Hieronder staan een aantal originele opties! (Via Pinterest krijg je meer uitleg over hoe je ze maakt)

Luciferdoosjes

DIY in optima forma, vooral omdat de papiertjes om alle doosjes zelfgemaakt zijn. Bovendien is het ook voor de minder goede knutselaar prima te doen. Moet je eerst alleen wel even flink wat lucifers afsteken 😉 

Papieren zakjes

24 kleine verrassingen waarmee je kindje kan aftellen naar Kerstmis! Doordat niet ieder zakje even groot hoeft te zijn,kan je variëren met de pakjes. Staat mooi, vormt een eenheid en eigenlijk hoef je het ook alleen maar op te hangen. Lekker makkelijk dus! 

Juten zak vol pakjes

Was juten voorheen vooral verbonden met Sinterklaas, tegenwoordig kan het ook prima met kerst. Bijvoorbeeld in de vorm van een juten zak vol met pakjes die je elke dag kan uitpakken. 

Houten adventskist

Een andere moderne variant van de adventskalender is deze kist. Ook hier hoef je niet heel veel aan te knutselen – al is het natuurlijk wel heel tof om alle pakjes van een mooi en passend papiertje te voorzien. Staat bovendien fijn in je interieur. 

Tak vol pakjes (in verschillende formaten)

Om dit mooi op te hangen, heb je wel iets meer DIY-skills nodig. Niet alleen om alle verschillende pakketjes op een logische volgorde te krijgen, maar zeker ook om het een beetje leuk in te pakken. Maar: het resultaat mag er zijn! 

Kerstboom van verschillende doosjes

Veel gestileerder dan alle andere adventskalenders. Deze past daarom in elk geval perfect in een strak huishouden.

24 Christmas Crackers

Hoe leuk is dit? Elke dag van de adventsperiode mag je een christmas cracker openen met daarin een bijzondere boodschap voor deze periode. Ook kan je een religieuze variant maken met elke dag een passende Bijbeltekst of spreuk.

De leukste cadeaus voor in je DIY adventskalender

Als je een mooie kalender gemaakt hebt, dan moet je hem ook nog vullen. Maar waarmee eigenlijk? 

Het leukste is natuurlijk om je cadeaus af te stemmen op de persoon die ze straks zal gaan openmaken. Dat kan best lastig zijn als je te maken hebt met priegelige pakketjes, maar tegelijkertijd maakt dat je waarschijnlijk een stuk creatiever. Omdat duurzaamheid dé trend blijft, ook in 2020, zullen we vooral ingaan op duurzame cadeautjes en geen euroknallers van ome Ali of een willekeurige goedkope drogist.

Waardebonnen

Denk aan verschillende uitjes of bezigheden met je kindje die je die dag kunt gaan doen. En je kan het daarbij zo uitgebreid maken als je zelf wil: van een dagje dierentuin tot filmavond of samen kleuren.

Snoep

Een beetje afgekeken van de chocoladekalenders die je nu overal kunt kopen: 24 vakjes vol snoep. Zeker als je een vast tijdstip hanteert om snoepjes te eten, dan kan je de adventskalender meteen inzetten voor dat moment. Van chocola tot losse snoepjes, het kan allemaal!

DIY cadeautjes

Ben e heel handig? Dan is een adventskalender ideaal om kleine, zelfgemaakte cadeautjes in te verstoppen. Bijvoorbeeld kleine vilten popjes (helemaal leuk als ze daar uiteindelijk een kerststal mee kunnen maken – om in het thema te blijven) of houten spulletjes voor in een poppenhuis.

Wijze levenslessen of quotes

Denk aan:

 • Religieuze spreuken om over te praten met je kind
 • Levenslessen
 • Toepasselijke quotes

De leukste adventskalenders om te kopen

LEGO Harry Potter adventskalender 2020
Bestel bij Bol.com
LEGO Friends adventskalender 2020
Bestel bij Bol.com
Bestel bij Bol.com
houten adventskalender vullen
Bestel bij Bol.com

Let op! De onderste twee adventskalenders moeten nog gevuld worden met eigen cadeaus.

Wat vieren we met advent?

Misschien vier je de adventsperiode niet uit traditie, maar meer uit gewoonte (met een kalender vol chocola – om maar iets te noemen). Maar waar komt het eigenlijk vandaan?

Waar komt de adventskalender vandaan?

Net als Kerstmis vindt ook de adventskalender zijn oorsprong in het christelijke geloof. Tijdens advent bereiden christenen zich voor op de geboorte van Jezus. Maar wat misschien niet iedereen weet, is dat advent vier zondagen voor kerst start. En dus niet op 1 december. Zo verschilt deze periode ieder jaar. Gelovigen steken in deze periode elke zondag een kaars aan. 

Waarom zijn er toch kalenders gemaakt?

Kinderen leren op deze manier hoelang het nog duurt tot Kerstmis. Van oorsprong waren de kalenders van papier. Achter ieder luikje zat een plaatje. En tegenwoordig zijn ze in alle soorten en maten te koop: met chocolade, cadeautjes of andere verrassingen. In elk geval heeft de adventskalender tegenwoordig meestal niet veel meer te maken met het geloof. 

Op welke dagen start advent komende jaren?

 • 29 november 2020
 • 28 november 2021
 • 27 november 2022
 • 3 december 2023
 • 1 december 2024
 • 30 november 2025
 • 29 november 2026
 • 28 november 2027
 • 3 december 2028
 • 2 december 2029
 • 1 december 2030

Hoeveel vakjes heeft je DIY adventskalender?

Wil je het echt doen ‘zoals het hoort’, dan tel je af vanaf de eerste zondag van advent tot aan kerst. Maar je kan ook kiezen voor 24 vakjes – wat je in seculiere adventskalenders vaak ziet. 

Waar staat de adventsperiode precies voor?

 In advent draait het om openheid en verwachtingen. Voor Christenen is dat de verwachting dat Jezus terugkeert op aarde. Sommigen gebruiken deze periode ook om in zichzelf te keren en stellen zich sober op – een tegenhanger voor de overdaad die we vaak aan het kerstdiner zien. 

Staan jullie stil bij de adventsperiode? En maken jullie een eigen adventskalender?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

 Afbeelding, phBodrova – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven