7 dingen waar je puberdochter écht niet zonder kan

Ooit leek ze zo schattig, met haar grote ogen en eindeloze bereidheid om je te knuffelen. En dan ‘ineens’ loopt er een puber rond in huis. Ouders met puberdochters weten als geen ander waar ik het over heb als ik zeg dat ze echt niet zonder bepaalde dingen kunnen – zoals de 7 in dit artikel.

Zonder deze 7 dingen kan je puberdochter niet

Haar mobieltje

Kom je op een nieuwe plek, dan is de eerste vraag doorgaans: ‘Wat is de WiFi-code?’ Waar je af en toe hoofdschuddend voor hun vertrek nog met een halve huisraad moet komen aanlopen omdat ze die vergeten, hoort de mobiel daar op de een of andere manier nooit bij. En wil je de aandacht? Dan kan je soms beter een app sturen dan naar boven roepen. Kortom, de smartphone van je kind lijkt wel vergroeid met zijn lijf.

Maar omdat pubermeisjes, hoewel generaliserend, vaak niet zonder spelletjes, eindeloos (video)bellen met hun vriendinnen tot in de late uren en Netflix kunnen, heb ik gemerkt dat een onbeperkte internetbundel geen overbodige luxe is. Omdat onze dochter anderhalf jaar terug haar eigen smartphone heeft gekocht als los toestel, heeft ze dus een onbeperkt internet sim only abonnement. Zo komt ze op dat gebied in elk geval nooit meer tekort, ook niet als ze per ongeluk op haar eigen bundel heeft zitten Netflixen.

Kleding

Hoewel het doorgaans meer op de grond ligt dan in de kast, kan je puberdochter niet zonder kleding. Zeker als je kleedgeld geeft, shoppen ze meer dan ooit tevoren. Alles wordt zorgvuldig uit de kledingkast getrokken, bekeken, regelmatig afgekeurd (‘want dat heb ik vorige week al aangehad’) en vaak gevolgd door een gedeprimeerde ‘ik heb ook niks’. Goede reden om weer te gaan shoppen.

Verzorgingsspullen

Waar het bij jonge kinderen vaak nog wel een strijd oplevert om ze onder de douche te krijgen, hun tanden te laten poetsen en (God verhoede) hun haar te wassen, is de puberteit een nieuwe wereld. Ineens verschijnen er potjes dagcrème naast die van jou, staan ze uren onder de douche en wordt hun haar verzorgd met maar liefst vier verschillende middeltjes. Ze föhnen uitgebreid de haren, maken zich op en af en toe betrap je ze erop dat ze jouw dure Dior oogschaduw ‘lenen’.

Snacks

Zeker wanneer de tijd van de maand zich ook aandient bij je lieve dochter vind je te pas en onpas wikkels waar ooit koekjes of chocoladerepen in zaten. Het appeltje voor de dorst maakt plaats voor zakken chips, de boterhammenlunch voor een snel croissantje van de supermarkt. Al is het je dochter vaak niet aan te zien, snacks zijn onmisbaar.

Haar bed

Het is eigenlijk een klein wereldwonder dat je lieve puber haar bed nog kan vinden tussen alle kleding op de grond en de troep die zich verzamelt in het hok dat ooit haar kamer was. Maar eenmaal daar komt ze er niet zomaar vanaf. Het is een multifunctionele plek om te eten, lezen, Netflixen, haar huiswerk te maken, te bellen met vriendinnen, Robloxen, hangen, nieuwe plannen te maken voor de inrichting van haar slaapkamer, te Pinteresten, op te maken en een nieuw kapsel uit te proberen. O ja, en slapen. Eindeloos uitslapen tot halverwege de volgende dag.

Geld

  • Voor de bioscoop
  • Om een snack te halen onder schooltijd
  • Als ze een cadeautje moeten halen voor vriendin X
  • Om op de kermis uit te geven
  • Voor het OV
  • Om mee te shoppen
  • Omdat ze nú nieuwe mascara nodig hebben
  • Voor dat ene nieuwe spel op de Nintendo Switch

Je bedenkt het maar en ze kan er geld aan uitgeven.

Vriendinnen

Iets wat je zelf waarschijnlijk ook nog wel van vroeger weet: in de puberteit kan je simpelweg niet zonder vriendinnen. Zij begrijpen je pas écht, hebben bulkhoeveelheden tijd om met je te kletsen, hebben ook een moeder zoals die van jou (een soort fossiel uit, in dit geval letterlijk, de vorige eeuw), kunnen lekker met je gaan shoppen, zwijmelen over die ene jongen, Tiktokken, foto’s maken voor je Insta… Noem het maar op!

Waar kan jouw puberdochter echt niet zonder? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven