Dit weet je als je een puberdochter thuis hebt rondlopen

Het leven met een puber is sowieso een wonderbaarlijke aaneenschakeling van emoties (bij zowel je kind als jezelf). Zoals moeders met een tienerzoon vast ook een bijzonder lijstje kunnen samenstellen zo leek het ons leuk het leven met een tienerdochter eens te beschrijven. 7 momenten uit een heel bijzondere fase in het ouderschap!

Wat ouders met een puberdochter herkennen

Niks in de kast

Misschien is dit wel een chronisch probleem (dat mogelijk van moeder op dochter wordt overgedragen, maar dat terzijde): we kennen bijna allemaal het beeld van een mokkende tiener die haar kast overhoop trekt, alles op de grond gooit en vervolgens bijna gedeprimeerd constateert dat ze niks heeft. Alles is stom, te klein, te kinderachtig of al te vaak gedragen. Want tja, stel je voor dat Emma en Sophie zouden doorhebben dat je kleding vaker dan eens draagt…

De enige oplossing is trouwens omdraaien en weglopen. En je kind terugsturen voor vertrek, aangezien de kans groot is dat alles nog precies zo uitgewaaierd voor de kast ligt als toen je een poging deed oprecht te luisteren. Probeer in geen geval te zeggen dat ze mooi is, wat ze ook aantrekt, want ‘je snapt er ook niks van!’

Urenlang giechelen aan de telefoon

Wie dacht dat de jeugd van tegenwoordig gebukt gaat onder heftige bel-angst, heeft het mis. Natuurlijk mailen ze liever naar instantie X of heuvelen ze dat karweitje over naar jou, maar onderling wordt er heel wat afgebeld. Het liefst tot in de late uurtjes; dat jij naar bed wil en nog urenlang van het gegiechel van je lieve dochter mag luisteren.

Ze heeft echte geheimen

Tot op zekere hoogte is het een goede ontwikkeling, maar toch… Grote kinderen, grote problemen zeggen ze weleens – en je zit als ouders nu toch sneller en vaker aan de zijlijn dan vroeger. Stiekem is dat best lastig!

Haast (tenzij ze met jou meemoeten)

Vanaf het moment dat je lieve puberdochter opstaat (zo efficiënt laat dat er vanaf dat moment geen enkel moment meer tegen mag zitten), begint de pret: deuren gaan harder open dan nodig, je hoort een paar ploffen op de grond (waarvan je vermoedt dat het kleding is), iedereen lijkt haar in de weg te lopen, en met een spoor van chaos achter zich vertrekt je lieve meisje in gestaag wielrentempo richting school.

Dan het moment dat jij graag zou vertrekken, omdat jullie richting een verjaardag gaan of belangrijke afspraak. Vijf minuten voor je wil weggaan, zoekt ze op haar gemak een bijpassende nagellak uit of steekt de stekker van de stijltang in het stopcontact. Nonchalant wandelt ze naar de auto, zo’n vijf(tien) minuten te laat en vraagt dan: ‘Is er iets?’

Brute eerlijkheid

Hoewel de communicatie in de richting van je dochter beter wat vriendelijker verwoord mag, kan zij andersom een eerlijke spiegel voorhouden als niemand anders. Ze heeft een mening en die mag je weten. ‘Doe je dát aan?’, ‘Hm, voor een vrouw van jouw leeftijd kan het wel, denk ik’ of ‘Zo, jij begint grijs te worden!’ Gelukkig kweek je dankzij de evolutie, en wellicht de afname van bepaalde hormonen, vanzelf een dikke huid.

Haar wereld wordt zo groot

Loslaten 2.0! Vond je het eerst misschien al spannend dat ze voor het eerst op de fiets naar een vriendinnetje ging of in het donker naar haar sportvereniging, nu gooit ze plompverloren de vraag op tafel of ze naar een stad mag die ruim tachtig kilometer verderop ligt. Ook dat went uiteindelijk, maar soms denk je toch met weemoed terug aan het moment dat haar grens nog lag bij de speeltuin achter jullie huis.

Hormonen!

Bij jou, bij haar… Als ze eenmaal voor het eerst ongesteld worden, begint een heel nieuwe fase. Een veelbewogen fase, zou je zelfs kunnen zeggen. Zeker als je een beetje synchroon loopt en dus misgrijpt bij de tampons of het allebei voorzien hebt op die reep chocola in de kast, en wat dacht je van die gierende hormonen in huis?

Welke mis je nog en kan ook wel aan dit rijtje worden toegevoegd?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven