Press "Enter" to skip to content

9 dingen die je niet tegen kleuters moet zegggen

We maken ons er allemaal weleens schuldig aan: opmerkingen die je eigenlijk helemaal niet moet maken tegen kleuters. De Mamagids verzamelde er negen Waarvan we eerlijk moeten toegeven dat wij sommige opmerkingen ook weleens maken. Oeps!

Deze opmerkingen moet je niet maken tegen je kleuter (maar doe je misschien soms toch)

Doe normaal!

Op een gegeven moment zal je tegen je kind zeggen dat hij lekker moet zijn wie hij wil zijn. Ongeacht wat de rest van de wereld van hem vindt. Als jouw zoon nagellak mooi vindt, je dochter graag in bomen klimt of gewoon een uitgesproken kledingsmaak heeft, is dat te roemen. De wereld is immers als genoeg ‘van hetzelfde’. Dit staat echter haaks op de opmerking dat je kleuter normaal moet doen. Wat is normaal dan? Net zoals de rest? Gemiddeld? Gewoontjes, wellicht? Nee, als je graag wil dat je kind later opgroeit tot een autonoom karakter dat zich staande houdt en zichzelf durft te zijn, is dit zo’n opmerking die je beter kan overslaan als ouder.

Je gedraagt je als een kleuter

Dat is natuurlijk niet zo gek, want je praat tegen een kleuter. De opmerking is er in de loop van je leven misschien zo ingesleten, dat je ‘je gedraagt je als een kleuter’ voornamelijk gebruikt tegen mensen die zich kinderachtig opstellen. Voor je het weet floept hij er ook uit tegen je vierjarige. Oeps!

Waarom ben je niet meer zoals… (of: je zusje had dit allang gedaan)

Dit is de meest pijnlijke opmerking die je kan krijgen als kleuter. Feitelijk zegt je vader of moeder hiermee dat je niet goed genoeg bent. Het is beter om dan te benoemen dat je bepaald gedrag gewoon niet prettig vindt, zonder enige vergelijking: “Ik zie dat je niet opruimt, maar we moeten het huis toch netjes maken. Mama pakt nu een bak en daar gaan we samen alle autootjes in doen” – dan hoef je niet te benoemen dat zijn of haar broertje dit wel zonder zeuren doet.

Laat maar, mama doet dat wel even

Of: ik doe dat wel even, als je liever niet in de derde persoon praat 😉

Middenin de drukke ochtendspits is het vooral vermoeiend om overal achteraan te moeten zitten. Je dochter van vijf wil haar boterham zelf smeren, maar eigenlijk is het al vijf voor acht en hebben jullie daar helemaal geen tijd voor. De oplossing?

  • Je staat eerder op zodat de tijd er wel is om je eigen boterham te kunnen smeren, ook als dat minimaal vijftien minuten duurt
  • Je smeert het brood in de keuken, zodat er überhaupt geen mogelijkheid is om zelf iets te doen. De enige optie die je geeft is kaas of pindakaas.

Moet ik anders even helpen?

De vraag of je je kleuter kunt helpen, komt vaak voort uit ongeduld of het moeten toezien hoe je kind aan het ‘prutsen’ is. Maar vergeet niet dat iedereen bepaalde vaardigheden moet leren. En hoe vaker jij het ze uit handen trekt, hoe langer dat duurt. Soms is het beter om (al dan niet met afgewende blik, omdat je stiekem het liefst zou ingrijpen) toch te wachten tot je kind het zelf onder de knie heeft. Mochten ze je hulp nodig hebben, dan kan je altijd nog vragen hoe je kan helpen en of ze misschien zelf zien waar het even misgaat.

Ik schaam me voor je

Ondanks dat je deze opmerking geheid nog een keer naar je eigen hoofd krijgt wanneer je kind in de puberteit zit, is het andersom niet goed. Waarom zou je je schamen voor je kind? Dat bepaald gedrag (je broek naar beneden trekken in een volle winkel, eerlijke opmerkingen over anderen die net iets te hard zijn of ongepaste uitspraken) niet helemaal handig is, tja… Dat erkennen we allemaal wel. Maar schaamte? Nee, je kan dan beter de situatie aangrijpen om ze meteen te leren wat jullie normen en waarden zijn en hoe hij daar beter mee kan omgaan in de toekomst.

Daar hebben we het wel over als je ouder bent

Wat je eigenlijk ook niet tegen je kleuter zou moeten zeggen, is dit waar het gaat om seksuele voorlichting. Waarom zou je niet gewoon eerlijk zijn? Ook homoseksualiteit zou een onderwerp zijn waarover je al van jongs af aan kan spreken. Hoe eerder ze weten dat het normaal is om een gelijkwaardige relatie te hebben met wie dan ook, hoe beter toch?

Nee, mama moet afvallen

Het is misschien wel zo dat je wil afvallen, maar dat neemt niet weg dat je hiermee eigenlijk de nadruk legt op een verkeerde doelstelling. Je wil niet alleen afvallen, maar vooral gewicht verliezen om gezonder te worden. Door tegen je kind te zeggen dat je geen koekje neemt, omdat je gezonder wil leven of streeft naar een gezond gewicht, geef je wel het goede voorbeeld.

Daarom!

Maar goed, we zijn allemaal mens toch? Dus “Waarom? Daarom!” tegen je kleuter zeggen, doen we bijna allemaal weleens. Het heeft alleen weinig nut, want ze leren er niks van. Maar goed, dat laatste wist je zelf ook wel.

En nu jullie: wat zeg jij weleens tegen je kleuter, waarvan je achteraf denkt: ‘Dat had ik eigenlijk niet moeten zeggen!’

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids