Dingen die je als moeder met een baby gewoon vergeet

Met de komst van je kindje krijg je ook een berg vergeetachtigheid cadeau. Gedeeltelijk is dat fysiek, omdat je kortetermijngeheugen tijdens de zwangerschap en kort daarna slechter doorbloed is en dus minder goed functioneert, gedeeltelijk omdat je van voren niet meer weet dat je van achteren nog leeft. Er zijn dus echt dingen die je simpelweg tijdelijk vergeet…

Wat je als als kersverse moeder (en daarna) vergeet?

Douchen

Misschien vergeet je niet an sich te douchen, maar als je net een baby’tje hebt en de dagen langs je heen razen, kan je wel oprecht twijfelen of je vandaag al bent geweest. Althans, ik moet hierin waarschijnlijk ook gewoon voor mezelf spreken. Ik vond de dagen met een newborn alle keren opnieuw weer even intensief. En of het nu aan de postnatale zwangerschapsdementie lag of niet, ik heb me regelmatig staan afvragen of ik eigenlijk wel had gedoucht die dag. Ook als het wel zo was.

De namen van je kinderen

Jaren later verwissel ik ze nog altijd consequent. Ik noem de oudste naar mijn zusje (en andersom trouwens ook), de jongste (jongen en meisje) twee verwissel ik en onze tweede dochter noem ik vaak bij de naam van haar zusje. Het schijnt bij alle ouders voor te komen; ik heb de moed dus ook maar gewoon opgegeven dat dit ooit nog goedkomt.

Eten

Ik wijt het maar aan de combinatie van de drukte met een kindje (of het er nu één is of een hele roedel, zoals hier, maakt daarvoor trouwens echt niet uit) – als je druk bezig bent, schiet een maaltijd er nog weleens bij in. Je vergeet het gewoon door de drukte en merkt het pas als je eindelijk even een moment voor jezelf hebt om neer te ploffen.

Het toppunt is trouwens de ochtendspits. Met drie dochters die op tijd op school moeten zijn en een baby, sta vaker wel dan niet ergens tussen de bedrijven door een cracker weg te werken. Halve hap in mijn mond tijdens het vlechten van mijn dochters krullen, nog een hap als ik help bij het smeren van de lunch. En terwijl ik de laatste hap doorslik, moet ik mijn baby te verschonen – die geheel volgens de regels altijd een minuut voor vertrek een volle luier produceert. Ach ja, wanneer ik weer voldoende tijd heb om te genieten van mijn ontbijt, mis ik deze drukke periode ongetwijfeld. Dus ik geniet er maar van – al dan niet zonder te eten.

Plassen

Ik heb mazzel, eerlijk is eerlijk. Ondanks vijf bevallingen heb ik, in de woorden van één van mijn dochter, een berenblaas. En of dat nu een opsteker is of niet – het klinkt niet bijster vrouwelijk – het is wel fijn. In principe dan. Want met een baby in huis ben je nogal veel aan de wandel. Even een wasje draaien, stofzuigen, voeden, verschonen en ga zo maar door. Voor je het weet vergeet je dat je moest en ben je weer een uur verder. Meestal net op het moment dat die berenblaas het bijna begeeft.

Welke dag het is

Zeker als je, zoals ik, thuisblijfmoeder bent en je dagen uit eenzelfde soort non-ritme bestaan. Zolang je het gezelschap van andere volwassenen mist en je geleefd wordt, geef je het op. Je ziet vanzelf wel wanneer man en kinderen hele dagen thuis zitten, zodat je weer weet dat het weekend is 😉

Hoe het voelt om te kunnen niksen

Er is namelijk altijd wel iets wat je kan doen. Is er iemand zo lief om je kindje(s) mee te nemen zodat jij kan bijkomen? Dan zorgt dat vaak toch voor een ongemakkelijke blokkade. Echt neerploffen, Netflix aangooien en iets lekkers nemen? Waar je vroeger makkelijk een hele brakke zondag kon niksen, kost het nu ineens moeite en voel je je misschien schuldig (want je had ook de was kunnen doen, kasten kunnen uitmesten of…).

Toch blijft het bijzonder, dat eerste jaar met een kindje. Hoeveel je ook vergeet, de belangrijkste herinneringen blijven gelukkig. En uiteindelijk is dat toch het belangrijkst! Hoe vond jij het? Stond jij ook weleens te peinzen of je wel had gedoucht of vergat je om te eten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Miramiska – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven