Dingen die veel mannen maar niet lijken te begrijpen

Gekscherend noemen vrouwen hem weleens hun ‘extra kind’ of, nog steeds, de man die zondag het vlees snijdt. Want hoewel we in een moderne samenleving wonen en ze heus hun best doen in huis en met de kinderen, lijken bepaalde zaken onze mannen nog steeds te boven te gaan. Ze begrijpen niet waar je dan toch steeds zo druk mee bent… Nou ja, met de volgende punten dus (en op zijn tijd een berg frustratie).

Wat mannen maar niet lijken te begrijpen

Dat thuiszitten met je kind geen vorm is van ‘lekker’ vrij zijn

Kennen we niet allemaal het moment waarop je uitgeblust thuis zit met je baby en je man thuiskomt, die zich hardop afvraagt of je niet misschien een moment had kunnen nemen om in elk geval de vaatwasser te doen?

Nee. Dat had je niet, anders was het wel gebeurd.

Wat zouden we toch alle mannen met liefde uitnodigen om zelf eens een halfjaar thuis te zitten met een baby. Laten ontdekken dat je weliswaar overloopt van liefde voor je kleintje, maar dat een gebrek aan volwassen antwoorden en het ‘geleefd worden’ op den duur ook mentaal slopend is. Sterker nog, dat een dag op locatie werken met andere volwassenen en een halfuur reistijd richting huis op een gegeven moment klinkt als vakantie.

Het is jammer dat onze samenwerking nog steeds stimuleert dat mannen blijven werken na de geboorte en vrouwen toch thuiszitten. Zogenaamd om rust te nemen – maar goed, hoeveel rust heb je als je man aan het werk is en jij met de zorg zit voor een of meerdere kinderen? Tja, vertel dat je man maar.

Waarom je altijd alles kwijtraakt in je tas

Zelf kunnen ze op pad met drie dingen: bankpasjes, rijbewijs en hun telefoon. Klaar!

Als vrouw zit je tas doorgaans vol met van alles: kauwgom, make-up (voor het geval je geen tijd meer had voor vertrek), portemonnee met tachtig kortingspasjes van verschillende winkels, telefoon, eventueel een powerbank, pennen, paracetamol, pleisters, papieren zakdoekjes, poncho, zonnebril, zonnebrandcrème, een notitieboekje, snoertjes van vier telefoons geleden, handcrème, tampons en oorbellen.

En nee, je hebt zeker niet alles nodig, maar als het knetterhard gaat regenen of er iemand valt, zijn Nokia 3210 moet opladen, een gigantische kater heeft, of toch ‘ineens’ moet plassen terwijl je het voor vertrek zo’n veertig keer hebt gevraagd, dan tover jij uit je Mary Poppins tas de oplossing toevallig wél mooi tevoorschijn!

Dat samenleven ook betekent dat je samen leeft

Even laten weten waar je uithangt, aandacht schenken aan iedereen, gedag zeggen als je weggaat, zorgen voor een harmonieuze sfeer, niet altijd zonder vragen het laatste koekje vragen of de zak chips leeg eten – het zijn de basisvoorwaarden voor een gezin (en in bepaalde zin ook voor een samenleving). Maar kennelijk geldt die insteek alleen voor vrouwen en kijken ze bevreemd op wanneer je ontploft, omdat je er op een bepaald moment klaar mee bent. ‘Die vrouwen doen altijd zo hysterisch…’ Ehm, ja.

Hoeveel tijd in het huishouden gaat zitten

Voor de meeste mannen bestaat het huishouden uit een opgeruimd huis. Heel misschien behoor je tot de lucky few die er één in huis hebben die ook nog weet dat microvezeldoekjes bestaan en waar ze voor dienen, maar een toilet schoonmaken? Daar haakt de gemiddelde man bij af. ‘Vind ik vies.’ Nee, want het is onze hobby wel om andermans remsporen uit de pot te bikken…

Als je het huishouden écht goed wil doen, kost dat best wat tijd. Wanneer je als vrouw tijdelijk uitvalt, door welke reden dan ook, is het behoorlijk frustrerend om te zien hoe alles opstapelt. Zij lijken het niet te zien en vinden het vooral fantastisch wat ze presteren, jij kunt er intussen niets aan doen en wacht met lede ogen af tot je zelf aan de slag kan. Want met de beste bedoelingen, het kost allemaal echt meer tijd dan af en toe even een doekje over het aanrecht te halen en de stofzuiger aan te zetten.

Dat een doekje van vier dagen oud over het aanrecht trekken smerig is

Over dat huishouden gesproken, waar wij weten dat je een vaatdoekje elke dag moet vervangen, kan je er donder op zeggen dat als je een weekendje weggaat, het doekje van vrijdag op zondag nog steeds op het aanrecht ligt. Heel schoon wordt het niet.

Of het nu ligt aan de opvoeding van je schoonmoeder (die het huishouden oversloeg) of aan desinteresse bij je man (niet nodig, jij doet het toch) – kennelijk geloven die mannen ook nog steeds in de illusie dat de kaboutertjes van alles op magische wijze regelen en schoon toveren, net als de kinderen.

Hoeveel tijd er überhaupt gaat zitten in het reilen en zeilen van een gezin

Alles dat voor hem zo vanzelfsprekend is en vloeiend loopt, is het gevolg van een vrouw die keihard werkt om het leven zo relaxed te laten zijn. Van het meegeven van de gymspullen op vrijdag, het smeren van boterhammen en intussen je baby voeden terwijl je zelf een boterham tussen je kaken geklemd houdt bij wijze van ontbijt, iets regelen voor het feestje van X., kaartje sturen voor de verjaardag van Y. en niet vergeten dat je ook nog een cadeautje moet geven aan de meester van groep 7 als bedankje.

En dan hebben we het nog niet gehad over traktaties, huishoudelijk werk dat op de achtergrond gebeurt (want nee, nogmaals, een keukenkastje wordt niet uit zichzelf schoon en de badkamer evenmin) en het denkwerk dat gaat zitten in een vakantie die ‘als vanzelf’ verloopt, het pakken van de spullen, doen van de boodschappen en bedenken wat je welke avond gaat eten… Kortom, ze hebben geen idee. Wel commentaar.

Dat een wc-bezoek geen twintig minuten hoeft te duren

Tenzij wij de memo hebben gemist, maar wanneer hij thuiskomt na het werk, is het fijn als je even de zorg kan loslaten en iets voor jezelf kan doen. Niet dat je je eerst twintig minuten moet gaan afvragen of

a) hij een beroerte heeft gehad
b) je gek aan het worden bent en hij toch niet thuis is
c) alles nog wel oké is tussen jullie

Dat ‘papadag’ en leuk doen in het weekend geen ouderschap is

Natuurlijk, als je er geld tegenaan kan smijten om een leuke ouder te zijn, dan kunnen wij dat ook wel. Maar het grootste deel van ouderschap zit hem in snottebellen wegpoetsen, leven volgens een ritme dat wordt gedirigeerd door slaaptijden en voeding, ruzies beslechten, afspraken maken, ze in redelijke harmonie leren hoe je bepaalde taken moet uitvoeren en ongetwijfeld nog meer ruzies beslechten.

Hoeveel vaders zie je niet glunderend door de speeltuin banjeren, trots omdat ze zo’n gezellige vader zijn? De leuke dingen van het ouderschap oppakken waar je als moeder geen geld, geen puf of geen tijd voor hebt? Nee, dan snap je inderdaad niet wat er nu zo zwaar aan kan zijn. ‘Met alle respect’.

Dat je tijdens je ongesteldheid echt minder kunt dan normaal

Echt, als mannen moesten bevallen zouden we geen kinderen meer op de wereld zetten. Of was er een fantastische uitvinding bedacht waarmee bevallen pijnloos zou zijn – zowel voor, tijdens als na het proces. Beetje cynisch misschien, maar dat is de rest van dit artikel ook 😉

Dat je tijdens je menstruatie echt minder kunt dan normaal is bewezen. Je hebt 50% van je energie ten opzichte van de rest van de tijd. En toch lijken ze maar niet te snappen dat de tijd van de maand meer is dan een onderwerp om grappen over te maken of chocola naar je te gooien. Nou ja, aangezien de mannenpil er niet doorheen komt omdat de bijwerkingen te heftig zouden zijn (gelijk aan die bij vrouwen), is het waarschijnlijk ook een utopiaanse gedachte om te hopen dat mannen jouw taken even overnemen zolang het bij jou twee keer zoveel energie kost.

Heus papa’s, we houden echt wel van jullie, maar net zoals jullie denken dat wij ‘lekker thuis zijn’ en ‘wel even’ iets kunnen regelen, zou het fijn zijn als jullie af en toe ook ff wat meer je best doen. Gewoon net wat langer dan een halve dag…

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©shurkin_son, gefrustreerde vrouw – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven