Digitaal opvoeden: leer kinderen omgaan met technologie

Op een steeds jongere leeftijd maken kinderen kennis met technologie. Als ouder kun je daar op een gegeven moment dan ook niet meer omheen. Zo komen kinderen in aanmerking met smartphones, tablets, gameconsoles en laptops. Om te voorkomen dat je kinderen hier verslaafd aan raken, is het belangrijk om hen te leren hoe zij moeten omgaan met zulke technologie. Wij sommen hieronder een aantal tips voor je op.

Kies zelf de apparaten uit

Vragen je kinderen al een tijdje om een nieuwe smartphone, tablet, gameconsole of laptop? Als je daarmee instemt, is het handig om zelf deze apparaten uit te kiezen. Zo weet je zeker dat het apparaat dat je koop straks geschikt is voor kinderen. Wil je hier niet te veel geld aan uitgeven, dan is het goed om verschillende apparaten met elkaar te vergelijken.

Ben je op zoek naar een telefoon voor je kind, dan heb je bijvoorbeeld tal van mogelijkheden. Het ene toestel is nog uitgebreider dan het andere. Zoek je een goedkope telefoon, die wel goede prestaties levert? Zoek naar bekende merken, zodat je verzekerd bent van goede kwaliteit. Nu denk je misschien: is een merk als Samsung goedkoop? Maar ook de populaire smartphonemerken hebben tal van budget telefoons in hun assortiment.

Maak afspraken met je kinderen

Om kinderen te leren omgaan met technologie, is het een goede tip om hier afspraken over te maken. Zo voorkom je dat je kids hier straks veel meer tijd aan besteden dan je had gewild. Stel vooraf afspraken op, waarin je aangeeft hoeveel tijd per dag je kinderen aan technologie mogen besteden en wanneer ze hun telefoons, laptops of tablets niet mogen gebruiken. Daarnaast kan het geen kwaad om afspraken te maken over de apps en websites die zij mogen gebruiken. Zo houd je beter het overzicht. Verder geldt dat je soms beter te streng kan beginnen dan meteen te veel vrijheid geven, omdat je van dat tweede veel lastiger terugkomt. Ook kan het verstandig zijn nog even te wachten tot je kind iets ouder (en verantwoordelijker) is.

Geef zelf het goede voorbeeld

Wil je dat je kids niet alleen maar met technologie bezig zijn? Dan is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Als jij het wel doet, denken kinderen al snel dat zij het ook mogen. Probeer daarom zelf ook niet al te veel tijd achter een beeldscherm door te brengen. Door zelf het goede voorbeeld te geven, worden kinderen zich steeds beter bewust van het gebruiken van technologie.

Wijs op de risico’s

Als je je kinderen graag op een goede manier digitaal opvoedt, dan is het een aanrader om je kinderen te wijzen op de risico’s van het gebruiken van technologie. Aan veel online zijn, zitten tenslotte risico’s verbonden. Vertel je kids meer over bijvoorbeeld online misbruik, cyberpesten of online diefstal. Zijn ze hiervan op de hoogte, dan zijn ze hier alert op en voorkom je vervelende situaties.

Deze tips helpen je erbij om voor een goede digitale opvoeding te zorgen. Door je kinderen te leren hoe zij met technologie moeten omgaan, worden zij zich bewust van de risico’s en voorkom je dat ze hier te veel tijd aan spenderen. Stimuleer ook vooral andere activiteiten voor kinderen, zoals buitenspelen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven