Deze tools heb je nodig voor een perfect onderhouden tuin

Een tuin vergt veel onderhoud, maar laten we eerlijk zijn: een mooie tuin is veel rustgevender dan eentje die overwoekerd is door onkruid en er vies uitziet. Om het jezelf makkelijker te maken, kan je handige tools aanschaffen om de tuin bij te houden. Denk aan een grasmaaier of ander goed gereedschap. En zo kan je bijvoorbeeld ook een heggenschaar kopen bij Detuinmachineshop. Benieuwd welke apparaten je nodig hebt voor een goed onderhouden tuin?

De basistools voor elke tuin

Omdat niet elke tuin hetzelfde is, heeft niet iedere tuin dezelfde tools en vormen van onderhoud nodig. Kijk dus vooral naar wat jij nodig hebt om de boel netjes te houden. Wel kan je stellen dat je een aantal hulpmiddelen nodig hebt voor iedere tuin:

  • Bezem Je hebt een bezem met dikke haren vooral nodig in de herfst om de gevallen bladeren (van bomen uit de buurt) weg te vegen. Ook is hij ideaal voor het schrobben van de tegels.
  • Schep Om de grond van je tuin om te woelen, maar evengoed om bladeren in de groene container te scheppen en ruimte te maken voor nieuwe planten.
  • Gieter Het liefst schaf je een gieter aan met afneembare kop, zodat je zowel over de grond heen kunt sproeien als dicht bij de wortel. Wat materiaalkeuze betreft, verdient (gerecycled) plastic de voorkeur omdat dit lang meegaat en niet roest. Een goed (maar duurder) alternatief is zink.

Handige hulpmiddelen (afhankelijk van je tuin)

Tuin met een gazon

Als je een gazon hebt, is een stevige bladhark goed om te hebben. Deze helpt in de herfst de bladeren gemakkelijk te verwijderen, net als het losse gras na een maaisessie. Daarnaast wil je een goede grasmaaier en kan het slim zijn om een onkruidsteker aan te schaffen, zodat je opkomend onkruid zo snel mogelijk uit je grasmat kunt verwijderen. Geen zin in handmatig of elektrisch maaien? Denk dan eens aan een robotstofzuiger.

Bomen in je achtertuin

(Fruit)bomen zijn een absolute aanwinst op je achtertuin. Wel moet je er rekening mee houden dat deze bladeren verliest en je dus in de herfst flink wat te vegen hebt. Ook is het belangrijk om goed gereedschap aan te schaffen zodat je de boom op de juiste manier kunt snoeien. Hiervoor is een scherpe zaag nodig, net als een takkenschaar. Voor het kleinere snoeiwerk kan je met een snoeischaar of heggenschaar af.

Moestuin

Steeds meer mensen starten een moestuin in hun achtertuin. Gemak dient ook hier de mens. Voor een fijne moestuin is het handig om een aantal moestuinbakken aan te schaffen, net als een klein schepje en een rek waar klimplanten, zoals bepaalde komkommerplanten, diverse bonensoorten en tomaatjes, tegenaan kunnen groeien.

Tegels in je tuin

Als je een terras hebt in je achtertuin, wil je wel dat dit er mooi uit blijft zien. De hogedrukreiniger is ideaal om je tegels mooi schoon te houden, zonder dat het al te veel moeite kost. Ook kan je hier met een onkruidsteker voor je terras aan de slag.

Let op! Veel bestrating in je achtertuin zorgt ervoor dat de hitte langer blijft hangen. Bomen, planten en bloemen zorgen daarentegen voor natuurlijke verkoeling. Kies daarom het liefst voor een tuin waarin je terras en groen met elkaar combineert.

Welke tools mogen voor jou absoluut niet ontbreken om je tuin mooi te onderhouden?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©bbernard – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven