Press "Enter" to skip to content

Deze opmerkingen zou ik als moeder nooit gaan maken

Als puber weet je één ding zeker: jij gaat het later zo anders doen je ouders. Maar dan word je moeder. En voor je het weet maak je de opmerkingen die je als moeder nooit zou gaan maken…

Slik! Ik ben mijn ouders

Lang geleden dacht ik dat alle ouders hetzelfde opvoedboek bezaten, volgeplempt met irritante ouder-opmerkingen. Later als ik zelf moeder ben, zo nam ik me voor, dan ga ik dat dus mooi echt heel anders aanpakken. Als kind leek het me zo onlogisch om je energie te verspillen aan zaken als opruimen.

Maar goed, je wordt ouder, hopelijk volwassener en dan blijken zaken toch genuanceerder te liggen. Zoveel genuanceerder dat je op een dag die (ooit zo vervloekte) woorden uit je eigen mond hoort komen. Voor het eerst besef je dat je bepaalde dingen pas weet wanneer je kinderen hebt. Je hoort via je eigen lichaam je ouders spreken. Want oeps, wat hadden ze gelijk!

Deze 10 opmerkingen zou ik dus écht nooit gaan maken

Ruim je kamer op, anders mag je niet naar buiten/op je telefoon!

Echt, met stip op 1. Ik begreep mijn moeder nooit als ze zich druk maakte over iets futiels als rommel in je kamer; ik moest er toch zelf in leven? Bovendien waren er veel leukere dingen op de wereld: buitenspelen, lezen, verkleden… Maar als ik aan het eind van de dag Junes kamer inloop of Rose een middag lang haar gang laat gaan met speelgoed, weet ik precies waarom.

We moeten allemaal weleens iets doen waar we geen zin in hebben

Volgt vaak op opmerking 1 of iets in die strekking. Natuurlijk heeft je kind hier totaal geen boodschap aan, maar toch zeg je het. Al is het een halfslachtige poging om het gezeur in de kiem te smoren. Maar houd vol: ooit snappen ze het. Echt! Je moet alleen even geduld hebben tot ze zelf volwassen zijn (en kinderen hebben).

Wacht maar tot je zelf kinderen hebt

Ik ben het levende bewijs dat het echt zo werkt. En hoewel ik vooraf dacht dat ik de wijsheid best in pacht had, weet je sommige dingen pas wanneer je zelf kinderen krijgt. Hoe rot die opmerking soms ook is.

Dit is de leukste tijd van je leven

Omdat je inmiddels zelf aan den lijve hebt ondervonden dat het leven heus niet altijd gemakkelijk is, wil je je kindje het liefst op het hart drukken te genieten van zijn kindertijd. De momenten dat je volkomen dramatisch ter aarde stortte, omdat iemand je favoriete knikker gewonnen had. Of dat je kwaad was op je moeder, omdat die je brood verkeerd sneed. Niet omdat de liefde van je leven (op dat moment) jullie relatie verbrak.

Je kind heeft natuurlijk geen boodschap aan jouw nostalgische geneuzel. Verdriet is verdriet, de reden is redelijk irrelevant.

Een koekje is genoeg!

Ik weet het, ik heb totaal geen recht van spreken, aangezien ik soms met gemak een halve rol op eet. Maar hallo, dat hoeven zij toch niet te weten?

Kom, zullen we lekker naar de dierentuin gaan?

Bij jong kinderen is er niets aan de hand, maar hoe ouder ze worden des te minder zin in uitstapjes met papa en mama. Als kind hadden mijn ouders een dierentuinabonnement. We reden met elke keer opnieuw gezwinde spoed naar Blijdorp als er een tapir/vosmangoest/rotsklipdas/grote koedoe was geboren – tot mijn grote ergernis. Maar goed, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Inmiddels hebben we er zelf ook al een aantal bezoekjes op zitten en ik kan niet wachten tot er een excuusbaby in het dierenrijk is om weer te kunnen gaan. Terwijl ik aan May nu al merk dat het voor haar niet hoeft.

Ik ben ook ooit jong geweest

‘Zeker toen je nog mammoet reed?’ vroeg ik dan weleens grappend aan mijn vader. Pas nu ik de leeftijd heb waarop mijn ouders kinderen kregen, besef ik dat ze helemaal nog niet zo stokoud waren als ik destijds dacht. Ondanks mijn gedateerde muzieksmaak voel ik me namelijk nog best jong. Maar probeer dat de oudste hier maar uit te leggen, die op haar vierde vroeg of ik de Tweede Wereldoorlog nog had meegemaakt.

Je moet verder kijken dan je neus lang is

Ik was ervan overtuigd dat mijn moeder kon toveren. Als ik namelijk keek op de specifieke plek waarvan zij zei dat mijn gum/pop/barbiehuis zich bevond, leek daar niets. Wanneer zij vervolgens ging kijken, lag of stond het er wel. Inmiddels weet ik wat het speciale geheim erachter is: je ogen gebruiken waar ze voor bedoeld zijn.

Niet met je ellebogen op tafel

Mijn moeder leerde ons tafelmanieren. Ik vond het allemaal nogal onzinnig. Waarom zou je niet gewoon lekker van het eten genieten, zonder al die nutteloze regeltjes? Inmiddels ben ik haar dankbaar dat ik op een fatsoenlijke manier kan aanschuiven in een chique restaurant en weet waar welk bestek voor dient.

Sophie… Eh, Merel!

Ik kon me er niets bij voorstellen dat ik de namen van mijn  bloedeigen kinderen ooit door elkaar zou halen. Je hebt ze nota bene zelf gebaard! Je kunt op je vingers wel natellen hoe het hier thuis gaat… Inmiddels noem ik geen enkel kind nog direct bij haar eigen naam en roep ik zelfs de naam van mijn zusje als ik June moet hebben.

Lijk jij op je ouders in de opvoeding? En welke opmerkingen zou jij als moeder nooit gaan maken (maar maak je nu dus wel)?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel).
En volg je De Mamagids al op Instagram?

Afbeelding, wavebreakmedia – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids