Wat je dertigersdip je uiteindelijk kan opleveren

De dertigersdip is het moment dat met volle kracht tot je doordringt dat het leven nu écht serieus moet worden. Om je heen lijkt iedereen te slagen, terwijl jij enigszins aanmoddert voor je gevoel. Is de rest nu zo volwassen of…? Die dip kan best vervelend zijn, maar gelukkig kleven er ook voordelen aan! In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over het dertigersdilemma, hoe je hem bij jezelf herkent én waarom het best gunstig kan zijn voor wat hierna komt.

Dertigersdip als millennial-probleem

De dertigersdip klinkt een beetje als een luxeprobleem. Of nou ja, misschien is het dat ook wel. Per slot van rekening heb je kennelijk zo weinig zorgen in je leven dat je je kan bezighouden met hoe anderen ervoor staan. Maar het is ook niet gek. We leven in een wereld waarin keuzestress daadwerkelijk een begrip is. Meer dan de generaties voor ons ervoeren. En aangezien het dertigersdilemma, zoals het ook wel wordt genoemd, juist om die levensbepalende keuzes draait, is het goed om te erkennen dat het daadwerkelijk een probleem kan vormen. Gelukkig wel eentje die op te lossen is!

Waardoor ontstaat de dertigersdip?

De druk om de juiste keus te maken

Wanneer je de vijfentwintig passeert en richting de dertig gaat, verlaat je langzaam je jeugdige jaren waarin je kon aanmodderen. Vanaf een bepaald moment ben je niet alleen volwassen, maar ziet de buitenwereld je ook zo. En met dat laatste komen automatisch verantwoordelijkheden. Je ‘moet’ nu keuzes gaan maken waar je de rest van je leven gelukkig van wordt. Denk aan:

 • De juiste partner
 • De keus om te investeren in een huis of liever huren
 • Iets terugdoen voor de wereld
 • Een fijne baan vinden
 • Je vriendschappen onderhouden
 • Bedenken of je kinderen wil (en zo ja, hoeveel?)
 • Welke doelen je in het leven wil bereiken

We hebben veel meer kansen dan onze ouders en de generaties voor hen vroeger hadden. Vrouwen blijven vanzelfsprekend werken, kinderen of niet. De wijde wereld is veel toegankelijker dan vroeger. We moeten gelukkig zijn en willen niet falen. En juist dat laatste maakt dat er veel druk komt te liggen op de keuzes die je na je dertigste maakt: de juiste man, baan, vrienden, woning…

Social media als trigger voor de dertigersdip

Social media versterkt dit. Je wordt regelmatig met je neus op de feiten gedrukt. M., je vroegere beste vriendin, heeft inmiddels al haar tweede huis gekocht, is gelukkig getrouwd en kreeg al drie gezonde kinderen. Die ene jongen van de middelbare school is een jaar jonger, maar reist door Uganda als arts zonder grenzen en maakt op zijn manier de wereld een stuk mooier. En wat dacht je van P. – iemand die je vroeger nog geen stuiver had gegeven, maar die inmiddels expositie na expositie geeft van zijn eigen kunst.

En waar sta jij in dit geheel? Een beetje schlemielig in het midden, hopelijk met een afgeronde studie op zak, een baan waar je eigenlijk niet heel veel levensgeluk uit haalt en misschien nog altijd zonder metgezel om de rest van je leven mee te delen. Lekker dan! Dat je stiekem hoopt dat ze die reünie van de middelbare nog maar even uitstellen, want zo kan je toch niet aankomen?

Dertigersdip? Of kwestie van perspectief?

Dat de meesten zich in het gemeenschappelijke midden ophouden, valt minder op. We zijn als mens geneigd te kijken naar het plaatje van buitenaf en zien dan vooral het positieve. Zeker als je al minder zelfverzekerd bent over wat jij nu helemaal bereikt hebt op je dertigste. En zo is een dertigersdip al snel geboren. Ondanks dat anderen misschien juist wel jaloers zijn op jouw stabiel ogende leven met een vaste baan en je knusse appartement, middenin de stad.

waarom dertigersdilemma hoe herken je dertigersdip
Hoe harmonieus en liefdevol het ook lijkt, je weet nooit of iemand het zelf ook zo ervaart

De symptomen van de dertigersdip

Je weet niet goed waar je heen wil met je leven

Rond je dertigste zwem je vaak in een poel vol kansen, maar heb je geen idee waar je nu precies heen wil. Je bent nog jong genoeg om van baan of zelfs carrière te wisselen. Tegelijkertijd ben (of voel je) je inmiddels wel te oud om nu nog een compleet nieuwe studie op te pakken. Zeker wanneer je veel omgaat met anderen die succesvol lijken en hun levensgeluk wél uit hun werk halen, kan dat best beklemmend werken. Je bent dertig! De tijd van aanklooien is voorbij…

Je voelt onrust in je lijf

Waar je aan de ene kant misschien een sterke neiging hebt tot stabiliteit en rust in je leven (in de vorm van een vaste baan, evenwichtige relatie, kinderen), ben je nog lang niet klaar met leven. Laat staan echt oud. Als je middenin je dertigersdip verkeert, is de kans groot dat je zoekt naar een nieuwe balans in je leven. Of je wil juist meer uitgaan, of juist settelen. En met een beetje pech allebei.

Je vraagt je regelmatig af: is dit het dan?

Dat je naar je leven kijkt en jezelf afvraagt of dit het dan is. Het Grote Plan waarvoor je geboren dacht te zijn, blijkt in de praktijk niet meer te zijn dan pure voortplantingsdrift of drang om je te binden aan iemand. Echt, niks meer en niks minder. De soort in stand houden… Is toch een deceptie die je te verwerken krijgt als je boven de dertig komt.

Daarbij kan je ook gaan twijfelen. Misschien ben jij wel M. – met je tweede huis, van gezondheid blakende kinderen en succesvolle partner. Maar is dit dan wat je altijd wilde? ‘De vrouw van’ zijn, hele dagen aanmoederen en je bezighouden met het gedoe van hypotheken en een huis bezitten? Was je niet ooit een vrijgevochten meisje dat minimalistisch, off the grid wilde leven? Is dit nu je lot voor de rest van je leven?

Je bent bang iets gemist te hebben

Naast de dertigersdip nog een belangrijk kenmerk van de hedendaagse jongeren (want daar behoor je nog best toe als je dertigplus bent): FOMO. Had je niet gewoon je biezen moeten pakken op je achttiende voor een backpackerstrip naar Australië? Is het zonde van je tijd dat je zeven jaar over je studie deed? Moest je niet gewoon die waardeloze relatie verbreken op je eenentwintigste in plaats van vijf jaar later? Zelfs als het antwoord op al die vragen ‘nee’ zou zijn, maakt het idee je niet bepaald vrolijker.

Je vraagt je af wat het eigenlijk allemaal voor zin heeft

Beetje fatalistische gedachte wel. Maar het zou zomaar kunnen. Stel dat je kort na je dertigste verjaardag thuis op de bank zit. Net iets te dik (als overblijfsel van je zwangerschappen), met een goede studie op zak maar zonder baan, vol zelfmedelijden… Wat voeg je eigenlijk toe aan de wereld? Je zou van minder een dip kunnen krijgen 😉 Zeker als je dan ziet dat je oude vrienden strak in hun vel zitten en ‘de leven’ leven.

Hoe overleef je het dertigersdilemma?

Gelukkig zijn er wel een paar tactieken om de valkuilen van het dertigersdilemma enigszins te omzeilen. Dat begint met de acceptatie van het feit dat je je moet losmaken van je leven als twintiger. Bij de één gaat dat nu eenmaal sneller (omdat die op jonge leeftijd al wist welke doelen hij wilde bereiken), bij jou misschien wat trager. Dat geeft niks. Uiteindelijk komt alles heus wel op zijn pootjes terecht. Waarom zou je haast hebben?

Daarnaast helpt het als je durft te leren varen op je eigen koers. Omarm wie jij bent, zonder jezelf te dwingen in het beeld dat je hebt van ‘hoe het hoort’. Misschien heeft vriendin Q. enorme reislust en wil zij de wereld ontdekken, maar ben jij straalgelukkig in je doorzonwoning in een vinexwijk. Je kan iemand anders best benijden omdat hij de wereld op een actieve manier mooier maakt, zonder jezelf te veroordelen dat het bij jou niet verder komt dan afvalscheiding. Hoe meer je jezelf omarmt, des te meer die dertigersdip naar de achtergrond verdwijnt.

voordelen van de dertigersdip

Wat zijn de voordelen van de dertigersdip?

Het levert je zelfvertrouwen en zelfacceptatie op

Soms moet je door een dip gaan om jezelf (terug) te vinden. Juist door te leren lachen om je eigen tekortkomingen en te beseffen dat we nu eenmaal niet allemaal bewonderend naar de Sagrada Familia kunnen staren (in plaats van zoals jij, met opgetrokken wenkbrauw), maak je het leven iets luchtiger. Die relativering is dé remedie tegen je dertigersdip. Aan het eind van de rit voel je je zelfverzekerder en accepteer je wie jij bent. En wie jij bent is net zo leuk als vriend E. die wel dol is op cultuursnuiven!

Het besef dat jouw levensloop net zo prima is als die van een ander

Misschien heb je spijt van het feit dat je vroeg trouwde. Of had je misschien wel meer van de wereld willen zien voor je kinderen kreeg. En wellicht ben je veel langer dan had gemoeten in een relatie blijven hangen die slecht voor je was. Maar heeft dat je niet gevormd tot wie je nu bent? Sterker dan je tien jaar geleden was, bewuster van wat je wil in dit leven? In het kader van ‘alles heeft een reden’ geldt hier ook voor dat je zonder al die gebeurtenissen niet was gekomen waar je nu staat.

Geluk zit in meerdere dingen

Als je weer iets ouder bent en de dertigersdip doorgekomen bent, weet je dat je mate van geluk niet afhangt van bezittingen of de noodzaak van de juiste partner. Geluk zit in meerdere dingen, maar boven alles in jezelf en de mogelijkheid ervan te genieten. Dus nee, misschien heb je nog geen eigen woning, maar wel een appartement waar je thuiskomt en je heerlijk voelt.

Wie weet ontdek je gaandeweg dat je écht geen kinderen wil en biedt dat perspectief op andere vlakken in je leven zodra je dat stukje van jezelf omarmt. Waarom zou je willen voldoen aan de maatschappelijke normen voor succes in plaats van die van jezelf?

Je durft te varen op je eigen koers…

…omdat je beseft dat ieder huisje zijn kruisje heeft. Je weet dat je geluk niet kan afmeten aan een vergelijking met oude vrienden op social media. Uiteindelijk weet je niet hoeveel zij moesten afzien om te komen waar ze nu staan. En of ze daadwerkelijk gelukkig zijn. Misschien heeft die kunstenaar wel veel vrijheid, maar ook onzekerheid: wie zegt dat ze zijn werk komende jaren nog steeds zo fantastisch vinden? De arts zonder grenzen maakt de wereld misschien mooier in jouw ogen, maar betekent voor zijn eigen gevoel niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat.

Na de dertigersdip meet je je eigen leven niet meer zo af aan dat van anderen, maar durft meer te kijken naar je eigen wensen. Een ander hoeft jouw leven immers niet fantastisch te vinden, zolang je dat zelf maar vindt. Op jouw manier, met jouw invulling.

Een snelweg naar succes bestaat doorgaans niet

Waar je rond je dertigste wellicht nog wanhoopte en dacht nú het geheim voor succes en geluk te moesten vinden, besef je iets later dat het soms niet erg is te wachten. Dat je buren een Tesla voor de deur hebben, komt ook voort uit jarenlang werken en opbouwen. Je kunt je niet vergelijken met iemand die al in de veertig is en er twintig dienstjaren op heeft zitten.

Soms duurt het iets langer voor je goede dingen krijgt. En dat is prima. Want laten we even het belangrijkste niet vergeten: je bent nog maar dertig! Gemiddeld gezien heb je nog minimaal vijftig, maar wellicht nog veel meer tijd voor je om uit het leven te halen wat er voor jou in zit. Waarom zou je haasten!

De dertigersdip kan best pittig zijn in het begin. Zeker als je het gevoel hebt dat je iets mist in je leven of bepaalde kansen had moeten grijpen. Maar ook deze fase is nuttig voor de rest van je leven. Als je nu durft te omarmen wie jij bent en waar jij heen wil, kan je met een gerust hard de veertig in! Heb jij last (gehad) van de dertigersdip? Vind je het lastig om de juiste keuzes te maken of ervaar jij het juist als een bevrijdende, rustigere periode in je leven?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Gebruikte afbeeldingen bij dit artikel ©Chamomile_Olya – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

11 gedachten over “Wat je dertigersdip je uiteindelijk kan opleveren

 1. Oké ik ken dit hele begrip dus niet eens en gniffelend Check te roepen wanneer ik wéér een herkenbaar punt lees. Ik omarm mezelf nu even en erken bij deze dat ik dan dik in de dertigers dip zit. Ook fijn; ik weet nu in elk geval dat ik niet de enige ben die hiermee struggled. Heerlijk geschreven, ik ga eens aan de slag met je tips!

 2. Herkenbaar om te lezen, hier kwam die dip zo rond mijn vijfendertigste alhoewel niet alles voor mij telt in de jaren 30 tot 40 is hier wel heel veel veranderd. Begin dertig was ik nog volop aan het reizen en alleenstaand en binnen een paar jaar was ik getrouwd, had kinderen en besloot te stoppen met werken. Als ik het zo lees, waren deze jaren wel die jaren van ‘ er veranderd heel erg veel in je leven’. Voor mij was dit wel een heftige, maar hele mooie periode.

 3. haha toen ik 30 werd lag ik in me bed met mijn dekens over mij heen getrokken beetje zielig te doen tot dat het feestcomite voor mijn neus stond voor mijn feestje. toen ik 30 werd was er nog lichamelijk niks aan de hand en als ik dan terug kijken van nu naar toen…lag ik dan toch wel weer liever in mijn bed zileig te doen 😉

 4. Ik heb altijd heel veel issues, maar deze heb ik gelukkig niet gehad. Ik was toen getrouwd en zat in de kleine kinderen en dat gaf me destijds een diep gevoel van zingeving en ik had daardoor denk ik niet die nare dip.

 5. Interessant artikel. Voor mij gevoel heb ik er niet echt last van gehad. Het enige waar ik al jaren mee struggle is mijn werk/doel. Ik wil iets voor mezelf beginnen maar zou niet weten wat haha. Voor de rest ben ik best tevreden.

 6. Ohjee, is dit een echt begrip want dan ga ik hier vast ook last van krijgen. Heb dat nu soms al, ondanks ik veel bereikt heb al in het leven, twijfel ik vaak. Al mijn oude klasgenootjes (ik ben 20 btw) hebben zo wat al huisje boompje beestje etc

 7. ik heb eigenlijk geen dertigersdip gehad. ook geen veertigersdip. ik merk wel dat ik het (sinds kort) eng vind om ouder te worden. Ik wil zo veel, maar zo kort tijd nog maar.

 8. Super herkenbaar dit wat een leuk artikel. Bij mij ging alles ook een beetje anders erbij maar toch is het herkenbaar!

 9. Een goede les voor wanneer ik de 30 gepasseerd ben. Dat duurt gelukkig nog even. Ik denk dat deze perikelen voor iedereen kunnen gelden, want ik vind dat ‘het leven’ erin terug komt. Je eigen geluk vinden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven