De voordelen van een waterontharder voor je huishouden

In Nederland krijgen we relatief hard water uit de kraan. Dit kan leiden tot vervelende ongemakken, zoals schade aan huishoudelijke apparaten. Die gaan daardoor minder lang mee. Een ontharder op je kraan kan dit probleem oplossen. Hoe dit precies werkt en wat de waterontharder prijs is? Lees snel verder.

De hardheid van je drinkwater: wat betekent dat eigenlijk?

De laatste jaren zie je steeds vaker berichtgeving over de hardheid van het drinkwater. In Nederland ligt die gemiddeld op ongeveer 8 °dH (graden Duitse hardheid: de eenheid waarin wordt weergegeven hoeveel gram kalk een kubieke meter water bevat; 1 °dH = 17,8 gram). Deze hardheid veroorzaakt kalkaanslag in je badkamer, maar kan ook zorgen voor schade aan huishoudelijke apparaten, zoals je vaatwasser en wasmachine. Naast calcium bevat leidingwater in Nederland ook magnesium.

Benieuwd naar de waterhardheid in jouw woonplaats? Bezoek dan deze website.

Kan hard water kwaad?

Voor je gezondheid maakt het in principe niet uit hoe hard je water is (in Nederland). Je huishoudelijke apparaten worden echter minder blij van het kalkhoudende water. Daarbij zorgt het voor de bekende kalkaanslag in je badkamer: doffe tegels en een vlekkerige aanslag die je met name op kranen en de douchecabine zeer snel ziet. Heb je geen zin om elke dag een trekkertje over de wanden te halen en de douchekraan te poetsen? Dan kan het prettig zijn om zachter water uit de douche te laten komen.

Hoe duur is een waterontharder?

De prijs van je waterontharder hangt sterk af van je wensen. Ze zijn er in een mechanische variant, die werkt met waterdruk, maar ook elektronisch. Die laatste heeft vaak meer instellingen en dus meer inzicht in de werking en wanneer hij bijvoorbeeld gespoeld moet worden. Verder is het type afhankelijk van de hoeveelheid water die jullie samen gebruiken en of je gebruik maakt van een onderhoudscontract. Laat je bij twijfel voorlichten door een specialist. Hij of zij kan je precies vertellen wat de voor- en nadelen zijn per type.

Benieuwd welke waterontharder bij jullie huishouden past? Doe dan de waterontharder checklist!

Waterontharder: wat is het en waarop moet je letten?

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder ziet eruit als een soort kastje of cilindervormige bus die je kan plaatsen in je meterkast, trapkast, bijkeuken of garage/schuur. In elk geval wordt hij aangesloten op de hoofdkraan zodat alle water dat binnenkomt, meteen door het filter gaat voor het elders in huis uit je kraan komt.

Wat levert een waterontharder op?

De belangrijkste opbrengst van een waterontharder in huis is natuurlijk financieel. Je wasmachine en vaatwasser kunnen langer meegaan, om maar twee huishoudelijke apparaten te noemen die meer last hebben van kalkaanslag – zeker als je ze niet regelmatig ontkalkt. Je hoeft immers minder wasmiddel in de machines te gebruiken (lees de voorschriften van het schoonmaakmiddel goed door om te zien hoeveel middel je nodig hebt bij een bepaalde waterhardheid). Verder ziet de badkamer er frisser uit en heb je daar per saldo minder schoonmaakmiddelen nodig om alles te poetsen. En dat is dan weer beter voor het milieu.

Let op! Waterleidingbedrijven in Nederland ontharden het drinkwater centraal. Zij mogen volgens het Nederlandse Drinkwaterbesluit niet verder ontharden dan 5,6 °dH. Dat heeft een reden: zeer zacht water (onder de 4 °dH) kan leiden tot huidirritatie en lost niet alle zeep- en zoutresten op in je vaatwasser, onder de douche of wasmachine. Let er dus goed op dat je waterontharder goed staat ingesteld en het water niet te zacht maakt.

Waarom moet je een waterontharder goed laten onderhouden?

Volledig zelf aan de slag gaan met een waterontharder is voor de meeste consumenten onverstandig. Inhoudelijk heb je minder kennis dan een monteur die gespecialiseerd is in deze tak van techniek. Hij weet exact hoe je de ontharder moet instellen voor het maximale resultaat én is goed op de hoogte van de laatste richtlijnen. Bovendien is het onderhoud van een waterontharder minstens zo belangrijk. Laat dit dus liever over aan de professional.

Een waterontharder kan een toevoeging zijn in je huishouden: het levert minder kalkschade op aan je huishoudelijke apparaten en je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig op plekken waar je doorgaans veel water gebruikt (zoals de badkamer). Wel is het belangrijk dat je het onderhoud laat verrichten door een specialist op dit gebied. Heb jij een waterontharder?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven