Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De slechtste kerstcadeaus? Deze wil je in elk geval niet

Natuurlijk schreven we dit artikel een beetje uit leedvermaak. Uiteindelijk zijn de slechtste cadeaus later vaak perfect voor een goed verhaal. Want hoe lief de bedoeling misschien ook is, sommige cadeaus wil je echt liever niet!

Cadeautjes die je liever niet krijgt voor kerst?

Praktische cadeaus

Wanneer je een leuk kerstcadeautje verwacht, is iets praktisch toch een kleine teleurstelling. Zo ontving Marlous van een niet nader te noemen familielid een schroevendraaierset. ‘En heus, hij wordt bijna wekelijks gebruikt dus het is wel handig om in huis te hebben. Maar met kerst – ook mijn verjaardag – had ik toch liever iets gekregen dat écht bij me past.’ En ook Ellen was niet heel enthousiast toen ze haar cadeau uitpakte. ‘Het was de eerste kerst bij mijn schoonouders en ze gaven me een strijkijzer – iets waar ik helemaal niet om had gevraagd. Hij staat dan ook al jaren ongebruikt in de kast.’

Je kan niet vroeg genoeg beginnen…

Wat je krijgt als je lootje in handen belandt van een voetbalfan? Lizzy kan er inmiddels over meepraten. Ze was net tien weken in verwachting van haar oudste toen ze kerst gingen vieren met de familie. Onderling waren er vooraf lootjes getrokken met daarop een verlanglijstje. Spontaan besloot haar zwager daar een eigen draai aan te geven. ‘Om me heen kwamen de prachtigste, persoonlijke cadeautjes uit hun verpakking. Daarna was ik aan de beurt. Hoewel ik de moeite heus waardeer die hij in zijn cadeau heeft gestoken, baalde ik enorm toen ik zag wat ik kreeg: hij had een Ajax-shirtje voor me gekocht, terwijl ik niks met voetbal merchandise heb. En daarbij, mijn baby was nog maar zo groot als een kers!’

‘Ik dacht dat het een grapje was’

Miriam: ‘Dat jaar vierde ik voor de derde keer kerst met mijn, toenmalige, schoonfamilie. Zijn zus kwam aan met twee koppen en schotels – alvast voor de uitzet. Maar dat was niet eens het ergste. Toen ik het cadeau van mijn schoonmoeder uitpakte, barstte ik in lachen uit. Wat een mop! Een porseleinen beeld van dertig centimeter hoog. Dat het geen grapje was, bleek toen ik zag dat de rest niet meelachte. Het was onze laatste kerst samen.’

Veel te veel

Wanneer je (schoon)ouders dol zijn op shoppen voor de kinderen, kan dat rond de feestdagen leiden tot een ongevraagde berg spullen waarvan je niet meer weet waar je het kwijt moet. Zo ook bij Karen, wiens schoonfamilie dol is op het geven van veel cadeaus en daar het liefst al een week voor kerst mee begint. ‘Het dieptepunt was een berg kleding voor onze oudste. Mijn dochter interesseerde het helemaal niet en ik vond het zo lelijk dat ik het snel achterin de kast heb gepropt. Toen het te klein was, ging het naar de kringloop’

Bedankt en tot ziens

‘Natuurlijk wist ik best dat mijn relatie in de aflopende fase zat, maar we hadden een kind samen en dat leek voldoende om bij elkaar te blijven. Ik wilde ervoor vechten. Tot die kerst. Traditiegetrouw lagen er cadeaus onder de boom op eerste kerstdag, maar ik zag eigenlijk alleen de pakjes liggen die ik de avond ervoor nog had staan inpakken. Misschien zou dat van hem nog komen? Maar niks. Hij trok vrolijk het papier van zijn nieuwe luchtje en bedankte me, waarna hij de televisie aanzette. Het feit dat hij niet eens begreep waarom ik zo teleurgesteld was, voelde voor mij als druppel in een toch al overvolle emmer. Het jaar erop vroeg ik de echtscheiding aan.’

Verwachtingsvol keken ze me aan

Wendy: ‘Mijn toenmalige vriend en ik waren een paar jaar samen. Het was kerst, de sfeer goed – nou ja, je kent het wel. En hij had dit jaar een bijzonder cadeau voor me, zo vertelde zijn moeder terwijl we de huiskamer in liepen. Mijn verwachtingen waren daardoor redelijk hooggespannen. Hij gaf me niet veel later een groot, rechthoekig pak. Gelijk schoten mijn gedachten alle kanten op: een poster van een stad die we samen gingen bezoeken? Een mooie collage van alle fijne momenten tot nu toe? Enthousiast en nieuwsgierig scheurde ik het papier eraf, toen ik een tikje teleurgesteld ontdekte wat hij voor me had: een pasfoto van hemzelf. Op A4 formaat! “Hij heeft de lijst helemaal zelf uitgezocht,” voegde zijn moeder er trots aan toe. Het was het begin van het einde.’

Wat is jouw slechtste kerstcadeau ooit?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Kateryna Mostova – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

  1. Anoniem Anoniem 23/12/2022

    Mijn schoonzus kreeg ooit een lichtwekker van mijn broer zodat ze minder chagrijnig zou wakker worden… ze zijn nog wel samen haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids