Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De mooie kanten aan een prepuber in huis

De prepuberteit is een dubbele fase. Kinderen hangen vaker lamlendig op de bank of vallen, ogenschijnlijk vanuit het niets, driftig tegen je uit. De hormonen razen door hun lijf en je ziet ze door de dag heen van klein meisje naar tiener schieten en weer terug. Verwarrend, voor iedereen. Maar intussen is er ook zoveel leuks aan deze nieuwe periode. Wat? Hieronder delen we de leukste nieuwe kanten van een prepuber met je.

Waarom een prepuber in huis zo leuk is?

De gesprekken veranderen

Wanneer kinderen wat ouder worden, gaan de gesprekken steeds meer de diepte in. Het is bij uitstek de leeftijd waarop ze al een beetje leren nuanceren en filosoferen. Zou het monster van Loch Ness echt bestaan? Hoe bouwden ze piramides? Op welke manier kan je het nieuwe meisje in de klas een welkom gevoel geven? Zouden zij ooit naar de maan willen reizen? Is geld echt belangrijk of zou je ook op een andere manier kunnen leven? De gesprekken die uit dat soort onderwerpen voortvloeien zijn echt geweldig.

Meer zelfstandigheid

Het is diezelfde zelfstandigheid die je af en toe kopzorgen levert, maar als je een stapje terugzet is het eigenlijk ook heel mooi. Je ziet hoe ze in hun eentje een plan brood kunnen halen na school of een cadeautje kopen voor een vriendin zonder jouw inmenging, ze leren zelfstandig naar school gaan. Dat is niet alleen zoals het hoort (uiteindelijk wil je dat ze op volwassen leeftijd zelfredzaam zijn), maar geeft jou als ouder ook meer vrijheid. Niet altijd makkelijk, wel een prachtig proces om te zien en mogen begeleiden.

De humor verandert

Niet altijd makkelijk, want je komt nu echt niet meer weg met simpele goocheltrucs en flauwe grapjes. Je zal dus echt beter je best moeten doen. Aan de andere kant kunnen ze nu plots zo scherp en snedig uit de hoek komen dat je zelf niet meer bij komt.

Kinderfeestjes en kinderen die meekomen? Stuk makkelijker

Hoe jonger kinderen zijn, des te meer begeleiding ze nodig hebben. Dat is niet erg, maar maakt zo’n kinderfeestje of afspraakje na school soms wel behoorlijk vermoeiend. Als ouder heb je daar nu eenmaal niet altijd trek in. Naarmate de tijd vordert worden dit soort zaken een stuk makkelijker. Op een gegeven moment ben je minder nodig en dat is een stuk relaxter! Bovendien hoef je niet continu meer overal bovenop te zitten, vragen te beantwoorden of te vrezen voor een onverwachte playdate from hell, omdat je de kinderen in kwestie al kent.

Steeds duidelijker eigen mening

Natuurlijk, er zijn kinderen die vanaf hun geboorte al overal een authentieke stempel op willen drukken. Toch zie je in deze leeftijd, naast onzekerheid en ‘erbij willen horen’, toch ook duidelijker wat hun eigen mening is. Naar dat ene museum gaan is behoorlijk stom, wandelen saai en de outfits die jij voor ze uitzoekt? Gooi ze maar weer uit je mandje, want daar hebben ze een gepeperde mening over. Het is een belangrijke fase: wie willen zij zijn als ze erbij willen horen en tegelijkertijd zichzelf mogen zijn? Hoeveel ruimte krijgen ze daarbij? De gesprekken die ontstaan als je doorvraagt naar de gedachte achter een bepaalde mening, kunnen op deze leeftijd echt bijzonder inzicht geven. De moeite waard dus!

Heb jij een prepuber in huis? Hoe ervaar jij dat?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Monkey Business Images – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids