Heb je geen makkelijke eters in huis, maar wil je ook geen gezeur aan de kersttafel? Hoe leuk is het dan om dit jaar het kerstdiner eens in het teken van je kinderen te zetten? Deze hapjes vinden ze ongetwijfeld fantastisch (en zijn voor jezelf ook erg lekker)! Bovendien kan je ze allemaal samen maken!
Samen koken maakt het nog leuker
Samen koken zorgt voor nieuwe herinneringen met je kinderen. Zeker omdat eten toch een essentieel onderdeel is van het kerstfeest. Wat is er dan leuker om de maaltijden niet alleen kindproof te maken, maar ook nog eens samen te bereiden met je kinderen? Dus zet gezellige kerstliedjes op, geef de kinderen een eigen schort en taakjes om alleen of samen uit te voeren en maak vooral veel plezier. Op die manier geef je hen iets om later met een fijn gevoel op terug te kijken.
Kindproof kerstdiner
De belangrijkste voorwaarden voor een kindproof kerstdiner is dat je kinderen de meeste dingen op tafel extra lekker vinden. Vraag hen bijvoorbeeld wat ze absoluut willen eten, stel een lijstje samen waaruit ze kunnen kiezen of bedenk vooraf waar je iedereen een plezier mee kan doen. Een buffetvorm werkt vaak het best.
Gebakken aardappeltjes
Of je nu kreukelfriet uit de frituur eet of gebakken aardappeltjes uit de AirFryer, kinderen vinden het vaak fantastisch als je dit toevoegt aan de kerstmaaltijd. Je kan ook kiezen voor aardappel in een wat chiquere vorm, zoals pommes duchesses, aardappelkroketjes of gebakken aardappel in de vorm van sterrentjes. Doe de sauzen in aparte kommetjes en het feest is compleet.
Losse groenten
Een schaaltje komkommer, cherrytomaatjes, geschrapte wortel en kleine paprikaatjes doen het vaak goed. En misschien is jouw kind wel dol op een stronkje broccoli naast de maaltijd? Kan er allemaal bij!
Vlees(vervangers)
Naast de frietjes of gebakken aardappel serveer je natuurlijk ook (biologisch) vlees of een lekkere vleesvervanger. Denk aan kippenpootjes of een goede rollade,
Bladerdeeghapjes
Het maken van bladerdeeghapjes met (vega) partyknaks is een perfect taakje voor je kinderen. Snijd een plakje bladerdeeg in vieren en vul elk vierkantje met een knakworstje dat je in het deeg rolt. Vervolgens nog even bestrijken met een beetje eigeel, misschien wat kruiden eroverheen en klaar ben je!
Extra lekker toetje
Wat ga je dit jaar maken? Blondie met blauwe bessen en witte chocoladesaus? Cupcakes in winterthema? Of misschien juist een lekker kaasplankje?
Waarom wij altijd een kindproof kerstdiner maken?
Sommige tradities sluipen er ongemerkt in. Zo ook deze. Het was 2010. Mijn oudste dochter en ik hadden eindelijk een eigen woning en ik besloot kerstavond met zijn tweetjes te vieren. Maar wat moest ik maken? Om het feest in het teken van haar te zetten, maakte ik haar favoriete gerecht: pasta met spinazie en spekjes. Dat hielden we erin. Inmiddels zijn er twee zusjes en een broertje bijgekomen en ben ik nog steeds fan van het kindproof kerstdiner. We hebben nooit gezeur aan tafel, ik sta niet zwetend in de keuken te ploeteren op allerlei liflafjes en de kinderen vinden het heerlijk om te helpen.
We beginnen de middag van kerstavond, wat nog steeds ‘onze avond’ is, met kerstmuziek en samen maken we alles: bladerdeeghapjes, gevulde eieren, we zetten wat tomaatjes neer en de sauzen in een mooi kommetje, we bakken een lekker toetje en misschien wat vlees voor de kinderen. Als we klaar zijn, dekken we de tafel mooi en zetten we wat kaarsjes neer. De kinderen maken menukaarten. En dan is het tijd om iedereen chic aan te kleden. We trekken onze mooiste jurken aan, de jongste zijn overhemd en dan gaan we aan tafel. Na het opentrekken van de christmascrackers en opzetten van de kroontjes mag iedereen aanvallen! En eerlijk? Er is nog nooit iets overgebleven. Alles gaat op!
Wat staat er dit jaar bij jullie op het menu?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Evgeny Atamanenko – Shutterstock