Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De FIT Methode: helpt het boek met afvallen? | Review

De FIT Methode belooft een verandering van leefstijl en daardoor uiteindelijk ook gewichtsverlies (of -toename, als dat je doel is). Het boek is gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en daarmee betrouwbaarder dan diëten met vage beloftes die je toch nergens brengen. Klonk me als muziek in de oren. Als serie-afvaller hoop ik nog altijd op een soort Bijbel die me eindelijk het beloofde gewichtsverlies brengt. Daarom besloot ik het boek De FIT Methode eens goed door te nemen voor deze review, alles om natuurlijk slanker te worden. Of het werkt? Lees snel verder.

Wat houdt De FIT Methode in?

De FIT Methode is veel meer dan een boek over beter eten en meer bewegen. Het is eigenlijk een beknopte voedingsleer en gebaseerd op wetenschappelijke resultaten. Dus niet de zoveelste verzameling uitspraken van de zelfbenoemde goeroes die internet tegenwoordig overbevolking, maar kennis die feitelijk bewezen is. En daar hou ik van. Ik wil, als ik ga afvallen, de zekerheid hebben dat de informatie klopt. Niet dat iemand zelf zijn informatie van internet heeft geplukt.

Wat je kan verwachten van het boek De FIT Methode? Informatie over:

  • Mindset (zonder de juiste mindset geen resultaat: waar wil je naartoe en is dat haalbaar?)
  • Training (hoe werkt je lichaam, wat gebeurt er in je spieren, hoe herstel je sneller, op welke manier kan je het best trainen)
  • Gezonde voeding (wat gebeurt er in je lichaam met je voeding, welke koolhydraten moet je binnenkrijgen, waar zitten verborgen suikers in etc.)

Hoe werkt De FIT Methode?

Startpunt: hoe sta je er nu voor?

In het begin van het boek schrijf je op waar je start: hoe sta je ervoor qua gewicht, BMI, centimeters en (van toepassing) vetpercentage. Dit hou je tweewekelijks bij om jezelf te kunnen blijven motiveren. Zelf startte ik met 73 kilo (positief gevolg van de Skintight thee van Tastea en wat ik daarna nog kwijtraakte) en de wens nog minimaal drie kilo te verliezen. Op zich is mijn BMI inmiddels wel gezond (24,39), maar tegen het randje aan. En ik wil liever een beetje veilig in het midden zitten.

Doel van De FIT Methode

Je krijgt de keus uit vetverlies, spieropbouw of fitter en gezonder worden. Ik twijfelde. Eigenlijk natuurlijk vetverlies, maar fitter en gezonder worden lijkt me in het algemeen een goed idee. Sowieso om minder moe te zijn, beter te kunnen concentreren en iets meer bezig te zijn. Dan maakt het namelijk ook niet zo uit als je af en toe iets snoept. Uiteindelijk is mijn zittende beroep toch een risico: de kilo’s vliegen er een stuk makkelijker aan, zeker als je weinig sport.

Eindpunt?

Mijn hoofddoel van De FIT Methode is uiteindelijk 70 kilo wegen. Klinkt als iets dat prima te doen is, toch? Naarmate ik verder las, raakte ik ook steeds gemotiveerder. Ik wilde aan de slag en me ook weer fitter voelen, net als ‘vroeger’.

Optioneel: aanmelden bij de app voor extra steun en tips

Je kunt het boek aanschaffen, maar daarnaast ook voor € 6,95 per maand (of € 20,85 per drie maanden) aanmelden bij De FIT Methode app. Normaal kost deze app € 9,95 per maand. Je krijgt daarmee toegang tot meer dan honderd trainingsschema’s en kan je eigen voedingsplan maken. Door je voeding te scannen, berekent de app bovendien wat je per dag eet. Dat geeft inzicht in je eetpatroon en helpt je ook te zien waar je bepaalde veranderingen zou kunnen doorvoeren.

Wil je het echt helemaal rigoureus aanpakken? Dan kan je het complete FIT Methode plan aanschaffen voor € 99,95. Hiervoor ontvang je:

  • Het boek
  • Drie maanden toegang tot de app
  • Een persoonlijk voedingsplan
  • Toegang tot de online FIT community
  • Intakegesprek met een coach
  • Een op maat gemaakt trainingsschema

Review De FIT Methode: werkt het? En werkt het voor mij?

Voor deze review ontving het boek De FIT Methode. De app downloaden was optioneel, maar voor eigen rekening. Daarom besloot ik dit niet te doen en aan de gang te gaan met de kennis uit het boek.

Mijn eigen trainingsschema

Geïnspireerd door De FIT Methode, besloot ik een tweetal (gratis) apps te downloaden met oefeningen voor mooiere billen en buikspieren. Dat ik al maanden (jaren) niet aan sport had gedaan, kon ik een dag later al merken. En helemaal tijdens de rustdag: die bleek mijn lichaam wel heel letterlijk te nemen. Ik kon namelijk niet meer lopen van de spierpijn. Wat een ellende! Maar tegelijkertijd voelde het ook wel weer heel goed dat mijn lichaam écht aan het werk was.

Volhouden blijft lastig

Na een paar dagen merkte ik dat de spierpijn tijdens de squats (en zeker de lunges – wie heeft die in hemelsnaam ooit bedacht?!) me een beetje begon tegen te staan. Ik stelde de oefeningen uit tot in de avonduren, om ze vervolgens helemaal niet meer op te pakken. Elke dag kreeg ik trouw een update van de hoeveelheid dagen dat ik niet had getraind, maar ik stak mijn kop diep in het zand. Morgen echt, dacht ik zonder uitzondering. Om de dag erop dus weer precies hetzelfde te doen. Dus het downloaden van losse apps met trainingsschema’s werkt voor mij niet.

Heb ik mijn doelstellingen behaald?

Ik wilde drie kilo afvallen met een combinatie van iets gezonder eten, maar vooral ook meer bewegen. Die doelstellingen zijn echter volledig mislukt.

Wat ik er wel mee won? Een groter bewustzijn van sport, bewegen en mijn eigen lijf. Dat ik gewoon echt vaker die fiets moet pakken, lekker erop uit gaan met de kinderen zo ontzettend gezond is en zittend werken vraagt om een sportieve tegenhanger. Met dat bewustzijn ga ik het komende maand opnieuw proberen. En de maand daarop misschien ook. Want zolang je maar consequent eerste stappen blijft zetten, volgt de rest vanzelf een keer. Hoop ik.

Werkt De FIT Methode?

Ligt volledig aan je instelling

Misschien een open deur, want elke methode om fitter, gezonder en eventueel slanker te worden valt en staat met je instelling. Heeft De FIT Methode me niet direct gebracht waar ik moest komen, ondanks dat mijn doelstelling in principe niet te hoog gegrepen was. Maar toen ik moest afvallen na de bevalling was de motivatie wel stukken groter. Dus in die zin denk ik vooral dat het nu ligt aan het feit dat het ‘maar’ drie kilo is en ik al een gezond BMI heb. De noodzaak ontbreekt en dus de motivatie blijkbaar ook.

Hoe handig is de informatie die je krijgt in De FIT Methode?

Waar vooral de kracht van het boek De FIT Methode hem in zit? Het is geschreven in gewone mensentaal. Niet belerend (zoals op veel websites over gezonde voeding vaak het geval is, die je op de vingers tikken met hun talloze suikerklontjes-argumenten). Je wordt niet gedwongen, maar onderwezen. En dat is echt heel fijn. Daarbij krijg je wel zin om aan de slag te gaan, ondanks dat het in mijn geval niet werkte. Kortom, ik zou De FIT Methode wel aanraden, maar vooral als je serieus aan de slag wil gaan en net even wat extra informatie en motivatie nodig hebt.

Ga ik door met De FIT Methode?

Ja, dat wel. Maar dan met realistischere doelen, zoals op bladzijde 37 al werd geadviseerd. Gewoon stapje voor stapje. Vaker naar buiten met de fiets, meer water en thee drinken, af en toe mee gaan zwemmen met Ro en de kinderen. Dat zijn kleinere aanpassingen dan ineens vol aan de bak met zo’n app.

Zou de FIT Methode app een toevoeging zijn?

Inhoudelijk kan ik hier eigenlijk niet veel over zeggen. Per slot van rekening heb ik hem zelf niet gebruikt. Toch denk ik zeker dat het een toevoeging is op het boek, omdat het verschillende functies (trainingsschema’s, voedingsschema) combineert en aangepast is op jou.

Waar kan je het boek De FIT Methode kopen?

Met of zonder app?

Je kan het boek De FIT Methode natuurlijk aanschaffen via Bol of andere boekhandels. Hierbij krijg je echter geen toegang tot de app.

Wil je dit wel? Dan kan je het boek en de app of één van de eerdergenoemde FIT Methode plannen bestellen via de website. Al dan niet met voedings- en trainingsschema op maat.

Afvallen met De FIT Methode is een heel goede manier om fitter te worden, op een gezonder gewicht te komen of gewoon meer te leren over voeding en trainen in het algemeen. In mijn geval behaalde ik niet de doelstellingen die ik voor ogen had, maar ik ben nog steeds erg tevreden. Zou deze manier iets voor jou kunnen zijn?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids