Ik nam een daith piercing en dit is hoe het bevalt

Een tijdje terug liet ik een daith piercing zetten in mijn rechteroor. Hiervoor ging ik wel naar een professionele piercingstudio, maar niet naar een expert op het gebied van daith (tegen migraine en andere klachten). Hieronder lees je waarom ik deze piercing liet zetten, hoe het precies zit met de medische reden om voor een daith te kiezen en wat mijn huidige ervaring is op het gebied van pijn, nazorg en of ik zo blij ben als ik vooraf hoopte.

Waarom een daith piercing?

Ze zeggen weleens dat tattoos verslavend werken. Datzelfde geldt in zekere mate voor piercings. Zo heb ik sinds mijn vijftiende een neuspiercing, aan beide kanten drie gaatjes, had ik een navel- en tongpiercing en zette ik na een werkdag ooit spontaan een helix piercing. Die laatste was echter zo pijnlijk dat ik acuut genezen was. Van het piercen althans, mijn oor deed er iets langer over.

Eigenlijk dacht ik er nauwelijks nog over na, tot ik op Instagram iemand zag die een daith piercing had genomen. Dat vond ik zo tof dat ik besloot op onderzoek uit te gaan. En wat bleek? De kosten vielen mee, de zaak die ik via via doorkreeg zag er goed uit en de pijn? Ach, we zouden het wel gaan zien. Zoals bij de andere piercing en mijn tatoeages voelde het direct goed en ik besloot mijn gevoel te volgen. Dat hij een positief effect zou kunnen hebben op je gemoedstoestand, leek me mooi meegenomen – al is dat natuurlijk geen garantie.

Daith piercings bij migraine en andere klachten

Misschien heb je weleens gelezen dat daith piercings kunnen helpen bij o.a. migraine. Hoe zit dat precies?

Acupunctuur, een oude alternatieve geneeswijze met Chinese oorsprong, gaat uit van energiestromen. Door middel van heel dunne naaldjes kan een beoefenaar van acupunctuur blokkades in die energiestromen opheffen of de doorstroming stimuleren. De plek waar je een daith piercing laat plaatsen, is er één waar bepaalde drukpunten zitten die, als ze op de juiste manier worden gestimuleerd, hoofdpijn en migraine kunnen voorkomen. Wetenschappelijk benaderd: hier zit ook de nervus vagus (een belangrijke zenuw die betrokken is bij stressregulatie).

Waar je ook in gelooft, het specifieke punt waar een daith piercing doorheen gaat, is dus vanuit verschillende disciplines al langer bekend. Het is een plek die, bij de juiste stimulatie, bepaalde klachten kan voorkomen. Of een daith piercing écht migraine kan doen verminderen? De wetenschappelijke onderzoeken op dit vlak lopen momenteel nog te ver uiteen. Sommige onderzoekers spreken van het placebo-effect, anderen hebben daadwerkelijk een positief verband ontdekt.

Wil je de grootste kans op slagen? Dan kan je bij VNS Daith Nederland onderzoek laten doen naar de beste plek voor je daith piercing. De kans dat hij dan klachten als migraine en andere zaken vermindert, is dan het grootst. Op de website lees je bovendien waarom het belangrijk is dat de nervus vagus goed werkt.

Mijn ervaring met een daith piercing

De dag na kerst reed ik richting Rotterdam. Een goede vriendin van mijn oudste dochter (toch handig, die puberleeftijd) tipte piercingstudio Queen of Rings. Nadat ik op de website las dat hier alleen vrouwen werken, was ik eigenlijk al verkocht. Persoonlijk vind ik dat net wat fijner: mannen zijn naar mijn ervaring toch wat ruwer, minder empathisch. Kleine disclaimer: dat ligt ongetwijfeld ook aan de zaken waar je naartoe gaat, dus ik wil niet iedereen over één kam scheren. Dit is dus puur mijn ervaring. Erg prettig is dat ze hier op afspraak werken. En aangezien ik meteen na opening kon, werd ik vrijwel direct geholpen.

Goed, een daith piercing dus. De avond ervoor had ik ineens lichte zenuwen (onder het mom van: waarom wilde ik dit?), maar die waren die ochtend eigenlijk alweer verdwenen. Tegenwoordig relativeer ik vrijwel alles met ‘ik ben vijf keer bevallen en dat heb ik ook overleefd; het kan onmogelijk erger zijn’. Zo ook dit keer. Ik vulde een formulier in, mocht gaan zitten en we spraken kort over het hoe en wat. De piercer stelde me op mijn gemak, legde uit wat ze precies ging doen en daar gingen we.

Doet een daith piercing pijn?

Nu moet ik zeggen dat ik die vijf bevallingen dus altijd achter de hand heb, maar ik vond hem toch best pittig. Het schijnt ook wel één van de pijnlijkere piercings te zijn, dus op zich niet zo gek. Tegelijkertijd is de napijn aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld mijn helix (bovenin het oor). Daar kon ik na vijf maanden nog steeds niet op liggen, waardoor ik al die tijd slecht sliep. Nu viel dat wel mee. Binnen een uur voelde ik eigenlijk al niets meer. Ook het schoonmaken, met een wattenstaafje en zoutoplossing, voel ik niet echt – anders dan vroeger, toen ik mijn gaatjes moest schoonhouden met Sterilon.

Hoe is het nu?

We zijn inmiddels een ruime week verder. In principe voel ik niet veel meer van de piercing, maar soms voelt het of ik iets in mijn oor heb. Is natuurlijk ook zo, maar dat is best een gekke gewaarwording. Ook vergeet ik regelmatig dat ik een nieuwe piercing heb, tot ik iemand knuffel. Op de een of andere manier doe ik dat dus kennelijk altijd op dezelfde manier: aan de linkerkant, waardoor mijn rechter oor (met de daith piercing) tegen andermans hoofd aankomt. Dat geeft een vervelend gevoel.

Het slapen vind ik nog wel even wennen. Ik slaap namelijk eigenlijk altijd op rechts, kom ik nu achter. Geforceerd op links liggen, maakt dat ik halverwege de nacht ineens wakker word en toch even op mijn rechterkant ga liggen. Wel aangepast, op een manier waarbij mijn oor vrij ligt. De genezing duurt uiteindelijk toch behoorlijk lang (9-12 maanden) en ik hoop alles te doen om te voorkomen dat hij gaat ontsteken.

Hoe dan ook, ik ben echt ontzettend blij dat ik deze stap heb gezet. En aangezien ik nu een stempelkaart heb van Queen of Rings (vier stempels is een vijfde piercing gratis) zou het zo maar kunnen dat ik over een tijdje nog eens langsrijd…

Update van de daith piercing (mei 2024)

Inmiddels zijn we alweer vijf maanden verder sinds ik mijn daith piercing liet zetten. Zo positief als ik de eerste periode was, zo baalde ik toen ik na twee maanden een flink vochtbultje zag zitten. En wat ik ook probeerde, hij leek niet te verdwijnen. Ik vond het bovendien gênant, het idee dat iedereen die bult in mijn oor kon zien zitten.

Uiteindelijk heb ik een bepaald moment gedacht hem te moeten verwijderen. Het balletje van de click ball constructie was er al uit, toen ik toch weer twijfelde. Als gevolg daarvan liep ik een maand zonder dat balletje rond. Hoewel het daar niet aan gelegen zal hebben, genas de piercing binnen een maand tijd en het vochtbultje verdween volledig.

Ik heb sinds kort een kleinere daith piercing (8 mm.) met een clicksysteem. Hoewel het verwijderen van de eerste piercing niet heel gemakkelijk was, zat deze eigenlijk redelijk snel. Ik vind hem echt supermooi. Hij is klein en subtieler dan de eerste piercing en ik ben blij dat ik de vorige gewoon heb laten zitten. Of ik minder last heb van bepaalde klachten, weet ik nog steeds niet. Je weet uiteindelijk niet of iets aan een piercing te wijten is. Maar dat maakt niet uit, ik heb zeker geen spijt van mijn daith piercing.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring of, als je twijfelt over een daith piercing, waarom jij hem graag zou willen! Laat je het me weten in de comments?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Anastasia_6886 – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven