Dag van de pindakaas: 7 lekkere recepten

Met een vader en zoon die dol zijn op pindakaas kan ik natuurlijk niet voorbij gaan aan deze bijzondere dag. De dag van de pindakaas is, in Nederland, in 2017 nieuw leven ingeblazen door De Pindakaaswinkel. En met succes. Daarom delen we vandaag 7 lekkere recepten met pindakaas én natuurlijk de leukste weetjes over dit lekkere broodbeleg. Wat ga jij maken?

7 lekkere recepten met pindakaas

Koekjes met pindakaas (en chocola)

Ben je dol op de combinatie pinda/chocola, dan wil je dit soort koekjes zeker maken. Een lekker recept is van Paulines Keuken. Pauline maakte een soort truffels van pindakaas met nog wat ingrediënten, overgoten met pure chocola en bestrooid met een pinda-en-koekjes-topping. De foto’s spreken al voor zich.

Skyr met pindakaas, banaan en pecannoten

Dat je pindakaas bij je ontbijt neemt, is je waarschijnlijk niet vreemd. Maar de combinatie met Skyr? Een recept kan je het eigenlijk niet noemen, omdat je alles in een kommetje doet: skyr, geroosterde pecannoten, pindakaas, plakjes banaan en een snufje cacaopoeder. Hoewel het allemaal niet zo spannend is, is het natuurlijk wél een keer wat anders.

Het originele recept vind je hier.

Pindasoep

Wie de Surinaamse (of Ghanese) keuken een beetje kent, heeft vast weleens zo’n heerlijke pindasoep op. In Ghana serveren ze deze met rijst, zoals je in dit recept kunt lezen. Wil je toch liever de Caribische variant proberen? Dan moet je zeker de variant van Carribean Foodie eens bekijken met Tom Tom balletjes (van gebakken banaan)! Want de basis voor deze soepen is natuurlijk ook pindakaas.

Pindakaas blondies

Dit is een combinatie waar je van houdt of waar je meteen je vraagtekens bij zet. In dit geval kan je de blondies ook maken als je gezonder probeert te eten: ze bevatten relatief veel eiwitten, havermeel en weinig (toegevoegde) suiker. Havermeel kan je overigens ook zelf heel makkelijk malen door de benodigde havermout voor het recept in je keukenmachine te doen of de staafmixer te gebruiken.

Pindakaas ijs

De kans is inderdaad klein dat je eind januari snakt naar een verkoelend ijsje, maar ook zonder hitte is een pindakaasijsje natuurlijk lekker. Wat heb je hiervoor nodig? Slagroom, gecondenseerde melk, pure chocola, gezouten pinda’s en natuurlijk pindakaas. Binnen tien minuten is het mengsel klaar, na 8 uur heb je een heerlijk bolletje pindakaasijs. Lees hier het volledige recept.

Bliss balls met pindakaas (en kokos)

Heb je behoefte aan een gezond tussendoortje? Dan zijn deze bliss balls misschien wel wat voor jou. Met slechts vier ingrediënten (pindakaas, ahornsiroop, kokos en dadels) ben je in principe zo klaar. En het fijne is dat je de balletjes in de koelkast kunt bewaren, en ze er zo uit pakt als je lekkere trek hebt. Alternatief zijn deze appelballetjes met pindakaas (waarvoor je overigens ook maar vier ingrediënten nodig hebt: appel, pindakaas, havermout en kaneel).

Snickers smoothie

Even geen bleekselderij, spinazie of broccoli in de blender, maar iets heel anders: de Snickers smoothie. Hoe lekker is dat? Hier vind je het recept. Deze kan je uiteraard niet bewaren, maar moet je gelijk serveren. Ook lekker om op te slaan voor komende zomer natuurlijk.

Grappige weetjes over pindakaas

  • Al eeuwenlang gebruikten de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika gemalen pinda’s (eigenlijk dus de oer-pindakaas), maar de pindakaas zoals wij die kennen is begin vorige eeuw uitgevonden.
  • Pinda’s groeien onder de grond en heten ook wel aardnoten.
  • Uit gegevens van Albert Heijn bleek dat pindakaas populairder is dan hagelslag en chocopasta.
  • Pindakaas is gezond. Zeker als je een 100% pindakaas of notenpasta koopt, omdat deze minder zout en geen toegevoegde suiker bevatten. Een goede reden om vandaag dus lekker te genieten!

Welk recept ga jij een keer uitproberen? Of blijf jij gewoon bij een kraakverse boterham met pindakaas?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©SNeG17 – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven