10 momenten waarop je uren te kort komt

Soms plof je aan het eind van de dag neer op de bank met het gevoel dat je eigenlijk nog wel een uur of 24 extra had kunnen gebruiken vandaag. Dat gevoel dat je te weinig uren in je dag hebt, kennen alle ouders waarschijnlijk wel. Daarom zet ik in dit artikel 10 momenten op een rijtje waarop ik wel wat meer uren in mijn dag zou kunnen gebruiken.

Op deze 10 momenten zou ik wel wat extra tijd kunnen gebruiken!

Na een dag met je peuterpuber

Alles komt en gaat met fases in het ouderschap. Zoals de zwaan-kleef-aanfase, waar we nu een beetje in zitten. Op sommige dagen loop ik vooral met een peuter op mijn heup geplakt en kom ik nergens aan toe. Hoewel met liefde (want het is ook gezellig), vind ik het weleens lastig dat ik aan het eind van de dag doodop ben van het gesjouw en dan eigenlijk pas écht het huishouden kan doen. Voor ik mezelf gemotiveerd heb, zijn we eigenlijk al uren verder. Toevalig net de uren die ik helemaal niet over had…

Tijdens de laatste weken voor de vakantie

Schreef ik recent nog over de laatste drukke weken van het schooljaar, inmiddels is mijn agenda nog verder aangevuld met afspraken en kinderfeestjes. Ik heb nog precies twee van de achtentwintig dagen zonder enige planning. Dit zijn de momenten waarop ik wel extra tijd kan gebruiken. Al is het maar om even in mijn empty box te kunnen bijkomen.

Om tijd te besteden aan mijn hobby’s

Ik voel me heel volwassen als ik dit schrijf, maar ik heb dus hobby’s. Tekenen, schilderen, fotograferen – allemaal zaken waar ik helemaal van tot rust kan komen. Maar tijd vrij maken? Nee dat gun ik mezelf dan toch niet. Er is altijd immers een was te doen, een kinderkamer op te ruimen, kledingkasten om uit te zoeken of een kind dat mijn hulp nodig heeft.

Als ik kijk naar mijn ambitie

Een eigen bedrijf, een boek op de planning, een studie – misschien is het ook wel wat veel. Dat besef ik best. Zeker in combinatie met vier kinderen, een rijk sociaal leven en een chaotisch huishouden. Als ik alles helemaal zou willen doen zoals ik voor ogen had, zou ik elke dag wel een uur of vijf extra kunnen gebruiken.

Tijdens heerlijke momenten met de kinderen

Als je ziet dat iedereen geniet. Je dochters grappige dansjes doen. Je peuter het uitschatert. Als je elkaar op een leuke manier plaagt. Wanneer je zoontje met een grote grijns naar zijn vader rent voor een dikke knuffel. Als één van de vier een opmerking maakt waardoor de tranen in je ogen springen van het lachen. Tijdens een watergevecht met de hele straat. Die momenten zouden van mij echt eindeloos mogen duren!

Wanneer je een afspraak wil maken met vriendinnen

Ik zou samen met een vriendin gaan lunchen voor haar verjaardag (medio maart). De eerste afspraak ging niet door, omdat ik de praktijkdag van mijn opleiding vergeten was. De tweede afspraak lukt pas eind juni, omdat we tot die tijd 101 andere afspraken in onze agenda’s hebben staan. Kortom, opnieuw zo’n moment dat je tijd tekort komt.

Om alles te kunnen kijken wat op je lijstje staat

Bingewatchen is mijn sluimerende hobby sinds de zwangerschap. En dat zou ik ook heel graag doen. Maar het gaat zoals het gaat. Ik doe tegenwoordig gemiddeld zo’n drie maanden over het aantal afleveringen die ik vroeger op een goede zondag in één keer zou hebben gezien.

Op taxi-dagen

Iets dat wél afneemt richting de zomer zijn de dagen waarop je als taxi mama allerlei verplichtingen afrijdt. Gelukkig. Want ook dan loop je vooral achter de feiten aan. Zo had ik laatst een dag met zwemles en basketbal op de planning én een peuter bij me (die natuurlijk overal zin in had, behalve in wachten tot zijn zus klaar was met zwemmen). En natuurlijk, je overleeft het wel, maar als alles iets meer uitgespreid had kunnen worden over de dag, dan was dat wel lekkerder geweest – voor iedereen.

Tijdens gebroken nachten

Gelukkig nemen ze af naarmate je kinderen opgroeien, maar als het dan weer eens voorkomt dat je om half 4 ’s nachts een wakkere peuter hebt (die eigenlijk zijn middagdutje beter had kunnen overslaan, maar rond 16.30 uur toch in slaap stortte), voel je dat de rest van de dag. Een paar uurtjes extra slaap waren dan zeer welkom geweest.

Als je kinderen allemaal tegelijkertijd iets willen vertellen

Aandacht verdelen over vier kinderen tegelijkertijd? Hoewel de tips in het genoemde artikel echt werken, blijft het best een zoektocht om dat goed te doen. Zeker als iedereen tegelijkertijd iets tegen je wil vertellen (en vervolgens ruzie krijgt over wie dat als eerst mag doen). Tegen de tijd dat de rust is teruggekeerd, ben je makkelijk een kwartier aan discussies verder…

En nu jullie: op welke momenten zou voor jou de dag meer tijd mogen bevatten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©tilialucida – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven