Cultureel doen in eigen land: deze ‘big 11’ wil je zien

Ken je dat, je woont in Rotterdam en bent nog nooit op de Euromast geweest. Of je huis staat in Amsterdam, maar een rondvaart door de grachten heb je overgeslagen. Zo gaat het vaak. Als inwoner van Nederland is de kans dan ook aannemelijk dat je de grootste toeristische trekpleisters zelf nog nooit hebt bezocht als je niet in de buurt woont. Om die reden zetten wij ze voor je op een rijtje, omdat ze toch echt de moeite waard zijn!

Deze culturele trekpleisters in Nederland wil je ook bezoeken

Alkmaar – kaasmarkt

Een van de bekendste kaasmarkten is die van Alkmaar. In de zomerperiode kan je hier elke vrijdagochtend het traditionele kaasverhandelen bekijken en krijg je uitleg van alles dat er gebeurt. Op de markt zijn kaasmeisjes en -jongens die in klederdracht lopen en met toeristen op de foto gaan.

Andere kaasmarkten vind je in Edam, Hoorn, Gouda en Woerden.

De Waddenzee

Wist je dat de Waddenzee en de bijbehorende eilanden behoren tot UNESCO’s Werelderfgoed? Het loopt vanaf Den Helder (Texel) tot aan Denemarken en zijn voor het grootste deel bewoond – ook in Denemarken. Elk eiland kent zijn eigen karakter en ‘cultuur’: Texel is bijvoorbeeld toeristisch, Vlieland en Ameland autovrij en meer geschikt voor natuurliefhebbers. Je kunt je kinderen van alles iets meegeven door te gaan eilandhoppen. Neem de fietsen mee en vaar van eiland naar eiland. Een alternatief is dat je elk jaar een ander eiland bezoekt. Ook bijzonder om te zien: in de zomer bestaat de kans op zeevonk, magisch!

Deltawerken en Neeltje Jans

Dat Nederland zich beschermt tegen het water met een ingenieus systeem van onder meer deltawerken en dijken weten we allemaal wel. Maar hoe werkt het precies? Deltapark Neeltje Jans in Zeeland is een voorlichtingscentrum waar je van alles kunt leren, zien en doen. Naast de expo kunnen kinderen lekker buitenspelen met water, een rondvaart maken (waarbij regelmatig zeehonden en bruinvissen worden gezien) en zijn er shows met zeehonden en zeeleeuwen.

Grotten in Valkenburg

Giethoorn

Het Venetië van het Noorden – in het historische Giethoorn gaat veel per boot, omdat het centrum alleen maar bestaat uit waterwegen. Je kunt hier prima een dagje vertoeven. Bezoek bijvoorbeeld het edelstenenmuseum De Oude Aarde, vaar rond in een fluisterboot of doe een rondvaart en sluit af met een heerlijke pizza bij Fratelli.

Kinderdijk

In de Alblasserwaard vind je maar liefst 19 molens bij elkaar. Ze zijn ooit gebouwd om de polder droog te houden, maar inmiddels een lust voor het oog van de vele fotografen die hier komen om ze vast te leggen. Tegenwoordig kan je rondwandelen in het natuurgebied, maar ook een rondvaart maken of een molen van binnen bekijken. Je vindt meer informatie in het bezoekerscentrum.

Piramide van Austerlitz

Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug vind je het letterlijke hoogtepunt van dit gebied: de piramide van Austerlitz. Oorspronkelijk liet de Franse generaal Auguste de Marmont de toen nog geheten Mont Marmont door zijn leger bouwen in 1804, als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en geïnspireerd op de Egyptische piramide van Gizeh. Destijds bestond de piramide uit een zandheuvel, bekleed met plaggen. Na de slag bij Austerlitz in 1806 doopte Lodewijk Napoleon, toen koning van Holland, hem tot Pyramide van Austerlitz. Door de jaren heen is hij meerdere keren verzakt, maar inmiddels staat hij stevig en kan je hem bezoeken. Vanuit de obelisk heb je prachtig uitzicht op de omgeving. Ook in het gebied eromheen is van alles te doen – zeker met kinderen.

Schokland

Zie hieronder de geschiedenis van Schokland – een voormalig eiland uit de Zuiderzee. Speciaal aan dit gebied zijn de archeologische vondsten die bijzonder goed bewaard konden blijven. Erg leuk om te bezoeken als je kind interesse heeft in de geschiedenis.

Volendam

Volendam is op en top toeristisch. Hoewel het centrum eigenlijk vrij bescheiden is, struikel je op drukke dagen over de toeristen. Iedereen wil de befaamde Dijk zien, een foto maken in klederdracht en natuurlijk genieten van de heerlijke, verse vis. Het is de moeite waard om eens naartoe te gaan (met de kinderen) en hen ook dit stukje Nederlandse geschiedenis mee te geven. Zeker de straatjes achter de dijk zijn ontzettend mooi en iets rustiger, maar ook de drukkere trekpleisters zijn leuk om te bekijken. Bij Rent & Event, in de haven, kan je alles vinden dat je nodig hebt voor jullie dagje weg. En heb je Volendam gezien? Dan kan je met de boot heel makkelijk over naar Marken of nog even door naar Monnickendam.

Westland

Waar de rest van Nederland vooral wordt gekenmerkt door uitgestrekte landerijen en het platteland, staat het Westland bekend om de kassen. Hoe dat precies ontstond? In het Westlands museum leer je alles over de rijke historie van dit gebied. Van de Romeinen tot het ontstaan van de glastuinbouw. Verder kan je hier een rondje kano’en en het Westland gelijk op een nieuwe manier ontdekken.

Zaanse Schans

Hoewel de Zaanse Schans in Zaanstad vaak wordt gezien als ’typisch historisch Nederlands’, dateert deze buurt in zijn huidige vorm nog maar van 1963. In die tijd werden de huizen hierheen verplaatst en uiteindelijk ook verschillende molens. Het buurtje trok namelijk zoveel toeristen dat er uiteindelijk een uitbreiding plaatsvond en een aantal replica’s werden gebouwd die als horeca konden dienen. Op de Zaanse Schans vind je verschillende ambachtelijke bedrijven, musea en natuurlijk de woningen/molens waarom het gebied zo bekend staat.

TIP!
In de lente zijn de Keukenhof en de bollenvelden in het algemeen ook zeer de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. Je vindt die laatste met name in het westen van ons land, van Noord-Holland tot Den Haag, maar ook in de Noordoostpolder (Flevoland) en Zeeuws-Vlaanderen. In deze periode (met name april en mei) heb je ook verschillende bloemencorso’s. Van Noordwijk naar Haarlem rijden in april verschillende versierde wagens, eind juni varen verschillende boten door het Westland tijdens het Varend Corso.

Hoeveel van bovenstaande trekpleisters in Nederland heb jij al bezocht?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Kishivan – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Cultureel doen in eigen land: deze ‘big 11’ wil je zien”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven