Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Check je administratie: betaal je niet te veel?

December is begonnen en daarmee ook de écht donkere dagen. Aangezien je niet heel veel spannends zal doen komende weken, is dit het perfecte moment dus om je administratie tevoorschijn te trekken en na te lopen of je niet te veel betaalt.

Administratie nalopen

Even eerlijk: hoe vaak pak jij je administratie erbij om te kijken of je niet te veel betaalt? Persoonlijk deed ik dat eigenlijk alleen maar wanneer ik even wat krapper bij kas zat, om te zien wat eruit kon. Zonde, want op jaarbasis geef je makkelijk honderden euro’s te veel uit. Onnodig, als je gewoon eens per jaar even gaat zitten en alle uitgaven naloopt. Zaken waarmee je direct resultaat boekt, zijn de energiekosten en je zorgverzekering. En dat terwijl je heel makkelijk online kan vinden wat de goedkoopste zorgverzekering is. In dit artikel staan daarom 4 handige tips die je helpen om er een routineklusje van te maken.

Handige tips om van je administratie een routineklus te maken

Plannen!

Zet een reminder in de agenda van je telefoon en kies een dag waarop je vrijwel zeker geen andere plannen hebt (zoals op een gemiddelde zondag). En hou je eraan. Ga die dag goed zitten met alle gegevens bij de hand en bereid je eventueel alvast voor op de belastingaangifte(n) voor komend jaar.

Schrijf je vaste lasten op

Eigenlijk hoef je dit punt maar een keer te doen; het jaar erop heb je het lijstje al en hoef je alleen maar te controleren of je er een nieuwe vaste last bij hebt. Zet een sterretje achter de zaken die variabel zijn en de moeite lonen om ieder jaar uit te zoeken, zoals de eerder genoemde zorgkosten en energiemaatschappij.

Denk ook aan je huidige situatie. Zijn jullie verhuisd naar een grotere woning? Hebben jullie kinderen gekregen? Is één van je kids over een jaar misschien toe aan een beugel? Extra tip: regel dit ruim van tevoren om nare verrassingen te voorkomen! En hoe zit het eigenlijk met andere plannen voor komend jaar? Zoek uit of de vaste lasten hier nog bij aansluiten.

Stop abonnementen die je niet meer gebruikt

Loopt je fitness-abonnement al een jaar door, vanuit de gedachtengang dat je binnenkort echt gaat beginnen? Kijken jullie wel echt naar alle streamingsdiensten? Durf kritisch te zijn en zeg ze gewoon op als je in alle eerlijkheid moet toegeven dat de kosten en baten elkaar niet meer wegstrepen. Misschien moet je de sportschool gewoon opgeven en een sport kiezen die je wél leuk vindt? Denk hierbij trouwens ook aan tijdschriften, jullie televisie/internet pakket (betaal je wellicht voor een vaste telefoonlijn die je nauwelijks gebruikt?) en dat ene proefabonnement waarvoor je nu het volle pond betaalt.

Maak verschillende spaarrekeningen aan met een apart spaardoel

Deze tip kreeg ik een jaar geleden van een vriendin, die diverse spaarrekeningen had gekoppeld aan haar vaste bankrekeningnummer. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Denk vooral aan jaarlijks terugkerende kostenposten die je nu al kunt voorzien. Bereken hoeveel geld dat ongeveer kost en maak maandelijks een klein bedrag over om die kosten te kunnen dekken:

  • Eindafrekening van je water- en energiekosten
  • De jaarlijkse APK en bijkomende kosten
  • Gemeentebelastingen
  • Kleding voor de kinderen (perfect voor de kinderbijslag)

Daarbij helpt het je om een goed spaardoel in te stellen voor komend jaar, zoals die ene verbouwing. Door hier consequent een klein bedrag op te storten, komt die prachtige tuinkamer of geweldige regendouche eindelijk binnen handbereik. En tot slot is het slim om een potje te maken voor het geval er een paar apparaten stukgaan. De droger gaat per slot van rekening nooit in zijn eentje; met een beetje pech neemt hij de vaatwasser en koelkast met zich mee. Op die manier ben je vast voorbereid.

Het voordeel?

Doordat je er jaarlijks even voor gaat zitten, bekijk je je geld op een heel andere manier. In plaats van denken op de korte termijn (nieuwe schoenen, dat ene boek…) kijk je nu namelijk naar de ontwikkeling op lange termijn. Het voordeel daarvan is dat je niet alleen geld bespaard, maar ook kritischer durft te kijken naar je uitgavepatroon en slimmere keuzes maakt. Win-win dus!

Hoe vaak controleer jij je administratie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, GaudiLab – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids