Column | Zelfzorg is geen trend maar een noodzaak

Zelfzorg, het taalkundig lelijke zusje van het Engelse selfcare, is voor veel vrouwen één van de moeilijkste vaardigheden om eigen te maken. Zeker als moeder bungel je vaak een beetje achteraan. Wanneer de rest het goed heeft, dan jij ook, is vaak de gedachte. Maar is dat echt zo? Hoe vaak voel je als moeder niet de beklemmende last van die vollopende agenda die volledig jouw verantwoordelijkheid is? Met een vermoeidheid die nooit ophoudt, de signalen van je lijf negerend en soms misschien zelfs de wanhoop van de drukte.

De oplossing voor dit gevoel is zowel eenvoudig als complex tegelijk. Evenwicht, gelijkwaardigheid en samenwerken, met ruimte om af en toe een stapje terug te doen. Op papier staat het er zo mooi, in de praktijk blijft het toch altijd een kleine uitdaging. Want het leven gebeurt, je ene kind moet huiswerk maken, de ander moet sporten en de derde slaapt pas rond 22.30 uur ’s avonds. Dat restje me-time dat je daarna nog overhoudt, vul je op met doelloos scrollen of wegdommelen tijdens je favoriete serie. Weer een dag voorbij. Weer een druppel in je volle emmer.

Hoe anders gaat dit bij de Mosuo, een etnische groep in het Chinese Himalayagebergte. Daar werken hele families samen om de kinderen groot te brengen. De moederfiguur staat centraal. Oude, wijze vrouwen zwaaien de scepter. Er is rust, mensen leven volgens eeuwenoude tradities. En hoewel die door binnendringen van de Westerse cultuur onder druk staat, kunnen we veel van hen leren. Alleen al het verdelen van de lasten – iets dat we in onze eigen cultuur helaas verloren zijn. Het ouderschap is niet bedoeld voor twee personen (of, zoals in de praktijk vaak het geval, voor één persoon). Samen staan we sterker.

Binnen een samenleving waarin we samenwerken en onze kinderen op een liefdevolle manier grootbrengen, ontstaat lucht en ruimte om te zorgen voor jezelf. In zekere zin verdwijnt zelfs de noodzaak om bewust een uur voor jezelf te nemen, omdat je in het algemeen al meer kunt ontspannen. Tussen de bedrijven door, in plaats van overprikkeld en oververmoeid na 23.00 uur ’s avonds. Natuurlijk is dat niet iets dat je met een themaweekje voor elkaar krijgt, dat begrijp ik ook. Maar inzicht in de principes van lasten verdelen, de (her)waardering van vaders en wat je kunt doen om zelf meer ontspanning te vinden in de dagelijkse dingen, zijn ook waardevol.

De vraag blijft: hoe doe je dat? Hoe geef je vorm aan het vinden van jouw tribe die je ondersteunt in de opvoeding? Die het ouderschap net een tikje leuker maakt, alleen al omdat ze precies begrijpen in welke fase je nu zit? En hoe maak je meer ruimte overdag zodat je ’s avonds op tijd in bed kunt gaan liggen, zonder het knagende gevoel dat je geen enkele seconde aan je eigen gemoedsrust kon besteden? Daarover gaan de blogs deze week. Zo herschreef ik wat een ijsbad met je kan doen, hoe stoppen met pleasen je een enorme boost kan geven en dat een andere kijk op schoonmaken helpt.

Verder zijn er natuurlijk artikelen die je helpen je leven net een stukje makkelijker te maken. Zoals het overzicht met lekkere (en snelle) comfort food recepten, voor de avonden dat je geen zin of tijd hebt om te koken. Het overzicht met de leukste tv-shows van de komende tijd. Hoe je jezelf kunt verwennen met een zogeheten everything shower en Sabine vertelt wat mindful masturberen voor je kan doen. Neem dus een heerlijke kop thee, zak onderuit en pak even een paar minuutjes voor jezelf, en laat je inspireren om wat vaker een momentje voor jezelf te nemen. Dan kan je er de rest van de dag weer tegenaan!

Vind jij het ook soms lastig om bewust tijd voor jezelf claimen? Hoe probeer jij een beetje balans te houden in alle drukte?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Dasha Petrenko – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven