Column | Waarom Stoptober nog steeds belangrijk is

Burn calories. Not cigarettes.

www.ikwilstoppenmetroken.nu

Niet echt een toepasselijke quote trouwens; bij mij was het meestal andersom – ik verbrandde weinig calorieën en wel sigaretten. Maar goed, in het kader van Stoptober wil ik toch een blog wijden aan stoppen met roken. Of roken in het algemeen misschien.

Eerder schreef ik al dat ook na je verslaving, de drang soms blijft. En dan bedoel ik vooral op dat ene feestje waar alle ‘gezellige’ mensen buiten gaan staan met een biertje in hun ene en die sigaret in de andere hand. Dat mis ik nog steeds weleens. Of wanneer je gestrest bent. Tot rust wil komen. Omdat het zaterdagavond is… Als ex-roker kan je eigenlijk altijd wel een excuus bedenken zolang je nog niet helemaal van je verslaving genezen bent.

Maar goed, ik ben dus opnieuw gestopt. Een klein jaar geleden inmiddels, deels omdat mijn oudste dochter erachter kwam. De omgekeerde wereld, maar niet minder vervelend. Ik zie de teleurstelling nog zo op haar gezicht. Die bleef hangen. Alle sigaretten die ik na dat moment op stak, smaakten minder lekker. Ik begon me steeds schuldiger te voelen naar Ro toe (die helemaal niet rookt, al had hij er naar eigen zeggen geen directe problemen mee) en ik vroeg me vaker af waarom ik het eigenlijk deed.

Nou ja, als je dat laatste denkt, is er maar één oplossing: ik gooide het pakje met mijn laatste sigaret in de prullenbak. Sindsdien heb ik volgens mij nog maar één keer een sigaret opgestoken, maar het smaakte me niet meer. Het is een vieze gewoonte. En hoe beter je motivatie, des te makkelijker je dat inziet. Maar goed, mocht ik ooit nog eens twijfelen, dan wil ik mijn toekomstige zelf vast overtuigen met de volgende redenen om niet meer te gaan roken:

  • Het stinkt (niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving)
  • Je voelt je daarna soms een beetje duizelig; de ene keer prettig en de andere keer gewoon misselijk
  • Je keel, the day after
  • Het is ongezond (oké, deze had op zich wel bovenaan moeten staan besef ik nu haha)
  • Je moet het goede voorbeeld zijn voor de kinderen
  • Denk aan hoeveel geld je bespaart door te stoppen
  • Je proeft je eten beter als je niet rookt

En daarom is Stoptober zo belangrijk. Om alle mogelijke bijna-stoppers over de streep te trekken.

Ja. Misschien lijk ik nu op zo’n anti-rook fanaticus die sinds ze haar laatste sigaret in de prullenbak gooide alles in de strijd gooit om de wereld rookvrij te maken. Klinkt nobel. Maar eerlijkheid gebiedt me toch te zeggen dat het daar niks mee te maken heeft. Stiekem hoop ik namelijk vooral dat iedereen stopt zodat ik het gewoon iets minder moeilijk heb op het terras, komende zomer. Want hoe blij ik ook meestal ben dat ik niet meer rook, zo’n zomerse dag in de ondergaande zon met in mijn linkerhand een wijntje… Dan mis ik het nog steeds.

Rook jij? Of heb je gerookt? En ben jij helemaal van je verslaving af of heb je ook nog weleens moeilijke momenten?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven