“Waarom zijn jullie eigenlijk uit elkaar? Jullie zijn zo leuk samen.”
Hoe lief bedoeld ook, als ik voor elke keer dat iemand dit zei een euro kreeg, had ik nu een leuk bedrag bij elkaar gespaard. Je merkt toch dat wanneer je uit elkaar gaat, de buitenwereld vaak niet helemaal begrijpt waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Zeker wanneer je kiest voor een harmonieuze scheiding en samenwerkt om het voor de kinderen zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Van buitenaf zien mensen toch vaak alleen de leuke momenten.
Scheiden blijft daarom een heikel onderwerp, vind ik. Aan de ene kant wil ik er graag over vertellen, mijn verhaal (online) delen zoals ik over zoveel persoonlijke zaken doe. Tegelijkertijd ben je niet de enige die bij het proces betrokken is. Bij elk woord, iedere zin en alle komma’s en punten in je verhaal moet je stilstaan bij de impact die ze hebben op de rest van het gezin en hun vader. Want de liefdesrelatie mag dan verbroken zijn, ouders blijf je voor de rest van je leven. Samen.
Toch meen ik dat het belangrijk is om een deel van ons verhaal te vertellen. Niet op het niveau van wie de kopjes verkeerd in de vaatwasser zette, maar wél om met andere moeders te delen waar je tegenaan loopt wanneer je samen de relatie verbreekt. Denk aan het organiseren van je financiën na de scheiding, wanneer je alles ineens in je eentje moet dragen. Hoe je concludeert dat de koek op is. Tegen welke vooroordelen je oploopt als single mom. Waarom het belangrijk is te werken aan een harmonieuze band met je ex. En welke afknappers je tegenkomt wanneer je op Tinder gaat.
Waarom ik hier zo uitgebreid aandacht aan besteed? Eén op de drie huwelijken strandt tegenwoordig. Als we kijken naar het aantal kinderen wiens ouders niet samenwonen, dan is dat één op de vijf (bron: CBS, 2019). We zijn dus allang geen uitzondering meer. Mede daarom geloof ik dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan zo’n groot onderwerp. Bovendien is het vrijdag 15 september de Dag van de Scheiding.
Uiteraard is het niet mijn bedoeling om anderen te inspireren dezelfde stap te zetten, maar ik denk wel dat het bespreken van relatieproblematiek belangrijk is. Het zou normaler moeten worden; weg van het stigma en de schaamte. Juist omdat relatief veel kinderen en hun ouders dit proces meemaken. Dit onderschrijft Harmke Bergenhenegouwen van het Nederlands Jeugdinstituut. Door te delen, leer je van elkaar. Daarin hoop ik met mijn platform te kunnen voorzien.
Bovendien is het goed om eens een frisse, taboedoorbrekende toon te laten horen over scheiden. Niet iedereen vind scheiden immers het einde van de wereld – sterker nog, voor sommigen, zoals Roelien, bleek het juist een enorme opluchting, zo kan je vrijdagochtend lezen. Het kan zelfs beter voor de kinderen zijn, mits je gezamenlijk kiest voor een harmonieuze breuk. Kortom, deze week is geen aaneenschakeling van treurige verhalen, maar hopelijk vooral eentje van hoop, kracht en lichtpuntjes. Om er samen, maar apart iets van te maken.
Maar: ben je niet gescheiden? Ook dan hebben we een paar interessante artikelen voor je in de aanbieding deze week. Zoals tips om voor je relatie te zorgen na de bevalling. Een inspiratieartikel met de leukste date-tips. En een artikel van onze nieuwe gastblogger Sabine over de 9 voordelen van soloseks. Veel (lees)plezier!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Dragana Gordic – Shutterstock