Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Column | Menstruatieverlof is echt niet zo’n gek idee

Ooit vond ik het aanstellerij als meisjes bij gym zeiden niet mee te kunnen doen doordat ze ongesteld waren. Ergens had ik het misschien ook wel als smoesje willen gebruiken, maar dat durfde ik niet. En toen wist Vrouwe Karma me jaren later te vinden. De komst van de kinderen, een lichaam dat ouder werd, een cyclus die veranderde en mijn koperspiraal maakten dat ik af en toe krom lag van de pijn. Er waren dagen dat ik de supermarkt niet in durfde, bang om te worden gezien als free bleeder vanwege het extreme vloeien.

Kortom, menstruatie is wel degelijk een maandelijks terugkerend fenomeen dat we serieus mogen nemen. Ik weet het; dit is een beetje het type activisme dat ex-rokers vertonen die vanuit het niets één wandelende anti-tabakcamapagne worden, maar toch. Sinds ik leerde hoeveel invloed rust heeft op de duur van je menstruatie, weet ik ook dat we hier als maatschappij meer bij stil mogen staan. Menstruatieverlof zou een goede oplossing zijn.

Het is jammer dat veel beleidsmakers man zijn. Dat maakt toch dat er minder begrip voor onze situatie is. Want eerlijk, als iedere man ook maar een beetje wist hoe je menstruatie voelt, zou er zoveel meer begrip zijn. Deze filmpjes vond ik daarom grappig om te zien. Van ‘overdreven’ naar ‘zo zou ik mijn huiswerk ook niet goed kunnen maken’ dankzij een simpele test. Eigenlijk zou iedere man eens in zijn leven de menstruatie challenge moeten ondergaan.

Kijk, ik weet best dat iedere vrouw de tijd van de maand op haar unieke manier ervaart. Maar de mogelijkheid om meer rust te kunnen nemen en je lijf te gunnen wat het nodig heeft, zou toch beter zijn voor iedereen? Na één dag heb je zoveel meer energie en presteer je op de werkvloer beter dan dat je doet wanneer je continu doorrent. Daarbij duurt je ongesteldheid korter en ben je geconcentreerder. Dus in die zin heeft de economie er ook nog baat bij.

Als je me dit twintig jaar geleden had verteld, zou ik je uitlachen en vooral bijzonder overdreven vinden allemaal. Maar inmiddels weet ik beter. Ik ben voorstander van het menstruatieverlof! En jij?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids