“We gaan een ontspanningsoefening doen.”
Jeffrey, mijn begeleider tijdens het ijsbad, vertelde op rustige toon wat we gingen doen. Ik mocht gaan liggen op een zachte mat met een heerlijke deken over me heen. Hij leidde me door een dankbaarheidsmeditatie heen.
“Wees dankbaar voor je voeten, om hoe ze je elke dag dragen. Waar je ook naartoe gaat.”
Hij vroeg me voor mezelf stil te staan bij de dankbaarheid voor mijn lijf en voegde daaraan toe dat ik mijn hart niet mocht vergeten. Het kloppen, het liefhebben van de mensen om je heen. De tranen rolden over mijn wangen. Eerlijk gezegd had ik mijn lijf nog niet eerder zo bewust bedankt. Sterker nog, het merendeel van mijn gedachten bestond uit pittige kritiek, omdat ik gevoelsmatig nooit goed genoeg was.
Die ochtend deed ik een inzicht op wat mijn leven veranderde. Lang niet alle zelfkritiek was verdwenen, maar mezelf neerhalen zonder reden? Dat probeerde ik niet meer te doen. Een complimentje waardeerde ik steeds vaker met een simpel bedankt, zonder daarna toe te voegen waarom het eigenlijk niks voorstelde. Ik besefte namelijk dat je als mens in de kern afhankelijk bent van jezelf en je eigen gedachten. Dat is het enige waar je écht invloed op hebt. Het is de reden waarom je nooit de ‘macht’ over je zelfbeeld in andermans handen zou mogen leggen.
Wat volgde was een innerlijke strijd. Je oude gewoonten verander je niet zomaar van de ene op de andere dag. Toch was het zaadje geplant. Ik raakte bewust van de momenten waarop ik mezelf voorheen neerhaalde zonder reden – iets dat vrouwen toch vaker lijken te doen dan anderen. Dit was niet wat ik mijn dochters wilde meegeven. Ik hoop juist dat zij glimlachend de wereld tegemoet treden, zonder continu bezig te zijn of ze aan het maatschappelijke ideaalbeeld voldoen. En dat ze ook nieuwe dingen willen proberen, ongeacht hoe goed ze erin zijn.
In tegendeel, hoe jij als mens bent en dat jij fouten durft te maken terwijl je plezier hebt, zijn de enige dingen die tellen. Dat je dankbaar bent voor wat je wél hebt en kan.
Wanneer je jezelf de ruimte biedt om te falen, als je voelt dat jij evenveel waard bent als de buurvrouw of die ene influencer die je bewondert, merk je vanzelf dat er een last van je schouders valt. Je hoeft niet langer overal de beste in te zijn. Goed is goed genoeg. En als je dat nog niet voor jezelf kunt voelen, doe het dan in eerste instantie voor je kinderen. Want zij nemen jou als voorbeeld en leren daarvan hoe ze zelf met onzekerheden moeten omgaan.
Toen afgelopen jaar een vriendin van net veertig door een noodlottig ongeluk overleed, en dus compleet onverwachts uit het leven werd gerukt, benadrukte dat nog meer de vergankelijkheid van de mens. Je hebt gemiddeld iets meer dan tachtig jaar te leven, wat in praktische zin betekent dat ik ongeveer op de helft zit. Ga ik nu echt de rest van mijn leven verspillen aan stomme onzekerheden of zaken die niemand anders ziet? Me druk maken over wat niet is in plaats van alle mooie dingen die er wel zijn? Dat is toch zonde!
Daarbij is dankbaarheid een fijne emotie. Hierboven heb ik het vooral gehad over hoe belangrijk het is te werken aan een positief zelfbeeld, maar ook bewust stilstaan bij hoe fijn het is dat anderen je bijstaan en met een dankbare blik kijken naar je kinderen helpen je om het leven te waarderen. Daarom staan we deze week stil bij de hulp van oma’s en opa’s. Bij Sint Michaël en zijn feestdag, die onder meer draait om dankbaarheid. Hoe fijn het kan zijn de juiste diagnose te krijgen en waarom een onbekende moeder (voor even) je beste vriendin kan zijn. We sluiten de week af met tips om te werken aan liefde voor je lijf en voor wie jij bent. Hopelijk helpt het jou om bewust(er) te zijn van de mooie mensen in je leven en waarom jij net zo’n waardevolle toevoeging bent.
Genoeg dus om dankbaar voor te zijn. Waar ben jij dankbaar voor?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Monkey Business Images – Shutterstock