Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Column | Waarom de Borstvoeding Week nog nodig is?

In oktober staan we stil bij 101 dingen, waaronder de Nationale Borstvoeding Week. Je zou zeggen dat voorlichting eigenlijk beperkt zou moeten zijn tot landen waar de toegang tot schoon drinkwater en goede (alternatieve) babyvoeding beperkt is. Maar ook in Nederland is het belangrijk dat we bewust stilstaan bij de juiste kennis om borstvoeding. Niet omdat ik je nu wil overtuigen dat je borst het beste is dat je kindje zou kunnen krijgen trouwens – iedereen moet vooral doen wat hem of haar goeddunkt. Nee, het zit hem in iets anders.

Veel vrouwen die beginnen aan borstvoeding uit idealistische overwegingen houden het niet vol. Een deel daarvan stopt met voeden omdat het ze toch minder bevalt dan de foldertjes deden geloven. Maar verreweg de meeste vrouwen houden ermee op vanwege het werk. Zo weten de werkgevers én moeders niet altijd voldoende over hun rechten en plichten rondom kolven. Ook reageren collega’s soms vol onbegrip en maken vervelende opmerkingen, waardoor het ongemakkelijk wordt ermee door te gaan. En aangezien je borstvoeding ook geeft uit ideëel oogpunt, is de neiging wellicht groter er dan mee te stoppen.

Dat is zonde. Omdat de keus hiermee voor jou gemaakt wordt. Daarom denk ik dat het belangrijk is er deze maand opnieuw bij stil te staan dat we als vrouwen nu eenmaal een bepaalde zorg bieden met onze borstvoeding. Als je dit wil blijven geven, dan zouden daar de juiste omstandigheden voor moeten worden gecreëerd vanuit je werk. Zowel van bovenaf als onder collega’s. Goede voorlichting helpt, net als wettelijke verplichtingen.

Of je de norm van de WHO haalt en twee jaar voedt of dat je er alsnog mee stopt – dat ligt verder in jouw handen. Maar anno nu is het toch wel tijd dat we er samen voor zorgen dat werkende moeders de ruimte krijgen om voor hun kind te kunnen zorgen – ook als je daardoor tijdelijk even van je plek bent. En precies om die reden is het belangrijk om aandacht te blijven schenken aan borstvoeding. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Afbeelding, SeventyFour – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids